29 / 03 / 2024

Akçansa çevreye 125 milyon TL yatıracak!

 Akçansa çevreye 125 milyon TL yatıracak!

Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, “Bu yıl ciromuzun yüzde 12.5’ini çevre ve verimlilik yatırımına ayırarak 125 milyon TL’lik yatırım gerçekleştireceğiz” dedi



Akçansa’nın sera gazı emisyonunu ve atık bertarafından doğan çevre kirliliğini azaltmak için yatırım yaptığını vurgulayan Genel Müdür Gürdal, “Atık bulmak aslında önemli bir sorun. Ancak biz bu alanda çok önemli bir anlaşmaya imza attık ve Anadolu yakasının çöpünü değere dönüştürmeye talip olduk. Böylelikle yıllık 100 bin ton daha fazla atığı, Büyükçekmece ve Çanakkale Fabrikalarımızda yakıt olarak değerlendirebileceğiz. Biz gelecek 5 yılda yıllık 500 bin ton çöp atığı yönetimi yapacağımıza inanıyoruz” dedi.


Satışlar yüzde 4 arttı


Akçansa açısından 2012 yılının ilk çeyreğini de değerlendiren Gürdal, şöyle konuştu: “Bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlar yüzde 4, faaliyet kârı ise yüzde 23 arttı. Bu artışta yakıt fiyatlarındaki iyileşmenin yanı sıra, artan alternatif yakıt kullanımı ve atık ısı projesinin hayata geçmiş olmasının olumlu etkileri oldu. 2012 yılı için de karlılık gelişimi yine bu paralelde seyretmesini bekliyoruz. Sürdürülebilir büyüme kapsamında katma değer yaratacak yatırımlara odaklandık. Özellikle enerji yönetimi, çevre ve atık yönetimi alanındaki yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”


Çöpten enerji üretimi


kçansa’nın sera gazı emisyonunu ve atık bertarafından doğan çevre kirliliğini azaltmak için yatırım yaptığını vurgulayan Genel Müdür Gürdal, sözlerine şöyle devam etti: “Atık bulmak aslında önemli bir sorun. Ancak biz bu alanda çok önemli bir anlaşmaya imza attık ve Anadolu yakasının çöpünü değere dönüştürmeye talip olduk. Böylelikle yıllık 100 bin ton daha fazla atığı, Büyükçekmece ve Çanakkale Fabrikalarımızda yakıt olarak değerlendirebileceğiz. Son 5 yılda 250 bin ton atığı alternatif yakıt olarak kullandığımızı göz önüne aldığımızda, bundan sonraki dönemde bir yılda 3 kat daha fazla atık yakacağız. Ayrıca Çanakkale Fabrikamızda 7.5 milyon dolarlık yatırımla yeni bir atık besleme ünitesi kurma planlarımız var. Böylece Çanakkale Fabrikamızı da alternatif yakıt kullanımında öncü tesislerden biri yapacağız.”


Alternatif yakıtların oranı yüzde 30 olacak


Akçansa'nın 2008’de yüzde 2.84 seviyesinde olan alternatif yakıt kullanım oranını, 2015 yılında yüzde 20’ye, 2020’de ise yüzde 29’a çıkarmayı hedeflediklerini açıklayan Gürdal, Akçansa’nın üretimden satış-pazarlama aktivitelerinin her sürecinde sürdürülebilirlik odağında hareket ettiğini belirterek, “Müşteri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirdiğimiz yenilikçi ürünümüz ‘Safkan Çimento’, sürdürülebilir yapılar için en ideal çimento tipi olma özelliğini taşırken, yüksek performansı ve çevreci yaklaşımıyla da öne çıkıyor. Türkiye’nin en yüksek performanslı çevreci çimentosu Safkan Çimento ile yıllık 8 bin ton daha az fosil yakıt kullanmayı, ayrıca 50 bin ton karbon emisyonunu da önleyerek 2 milyon ağacın saldığı oksijen miktarı kadar çevreye katkı sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.



 


Geri Dön