27 / 04 / 2024

Akçansa, ilk çeyrekte 3.3 milyon lira zarar yazdı

Akçansa, ilk çeyrekte 3.3 milyon lira zarar yazdı

Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortaklığı ile faaliyet gösteren Akçansa, 2009 yılının ilk çeyreğinde 3,3 milyon lira zarar açıkladı



Akçansa'dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin 2009 yılı ilk çeyreğinde 135,5 milyon lira ciro elde ettiği, şirketin faaliyet karının, 16,9 milyon lira olarak gerçekleştiği bildirildi.
Şirketin, söz konusu dönemde, finansal giderlerdeki kur artışına bağlı olarak 3,3 milyon lira zarar ettiği kaydedildi.
Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal, yaptığı değerlendirmede, inşaat sektörünün küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini, buna bağlı olarak çimento sektöründe de sıkıntı yaşandığını belirtti.

"Yurt dışı satışlarımız 3 kat arttı"

Gürdal, çimento sektörünün iç pazarın daraldığı dönemde çözümü ihracatta bulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Biz de Akçansa olarak, iç piyasadaki genel olumsuz şartların etkisiyle tahminlerimize paralel ölçüde azalan yurt içi satışlarımızı yurt dışı satışlarımızla telafi ettik. Çanakkale'deki ikinci üretim hattımızın da devreye girmesiyle yurt dışı satışlarımız 3 kat arttı. Bu zor dönemde artan yurt dışı satışlarımız ve aldığımız önemli maliyet tedbirleri sonucunda faaliyet karlılığımız etkilenmedi.
Finansal giderlerimizin kurlardaki değişime paralel olarak gerçekleşmesi ile karda bir miktar gerileme yaşanmasına rağmen, geleceğe ilişkin beklentilerimizi koruyor ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ayrıca, yabancı ortağımız HeidelbergCement'in dünya ölçeğinde yaygın ve yerleşik satış ağına bağlı olarak ihracat imkanlarımızda rekabet avantajımız söz konusudur."
Geçtiğimiz yıl devreye aldıkları, Çanakkale Fabrikasının kapasitesini iki katına çıkaran ikinci üretim hattı ve lojistik konumun sağladığı avantajla ihracata odaklandıklarını ifade eden Gürdal, "Genel konjonktürde gözlemlemeye başladığımız olumlu havaya paralel olarak, altyapı yatırımlarına odaklanarak çalışmalarımıza devam etmeyi ve faaliyetlerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Açıklamada ayrıca, Akçansa'nın, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan 2008 yılı vergilendirme dönemi Kurumlar Vergisi mükellefler listesinde, tahakkuk ettirilen 16 milyon 850 bin 189,89 lira vergiyle 97. sırada yer aldığı kaydedildi.
Hürriyet Emlak


Geri Dön