26 / 04 / 2024

Akif Hamzaçebi: Okul gecekondu gibi işlem göremez

Akif Hamzaçebi: Okul gecekondu gibi işlem göremez

Milli Emlak Genel Müdürü olduğu dönemde Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları'na geçici mülkiyet tapusu sayılan `irtifak hakkı' veren CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, "Bu hak, mülkiyet hakkı gibidir" dedi



Kemerburgaz'daki Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından yıkılmasına tepkiler büyüyor. Milli Emlak Genel Müdürü olduğu dönemde okula 29 yıllığına geçici tapu sayılan "irtifak hakkı" veren CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, bu nedenle okulun Gecekondu Yasası'na dayanarak yıkılmasının mümkün olmadığını söyledi.

İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise, "Sultanbeyli, Samandra gibi su havzasında bulunan ilçelerin tümü, okullar dahil kaçak, İstanbul'daki okulların ise yüzde 90'ı önce inşa edilmiş, sonra ruhsat alınmıştır" dedi.
Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulları'na geçici mülkiyet tapusu sayılan "irtifak hakkı" veren Hamzaçebi, "Kemer Okulları'nın 1999'da araziyi 29 yıl süreyle kullanma hakkı onaylandı. Bu hak mülkiyet hakkı gibidir, turistik tesislere de bu hak verilir. Süre bitiminde bir o kadar daha uzatılabilir" dedi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Ancak bu olayda okul Hazine'den irtifak hakkını aldıktan sonra belediye, arazinin mülkiyeti için dava açmış ve arazinin mülkiyeti Hazine'den belediyeye geçmiş. Çünkü belediyeler Hazine'ye ait arazilerin kendilerine ait olduğunu iddia edip, dava açıyorlar ve mülkiyet hakkına böylece sahip oluyorlar. Yine de irtifak hakkı ortadan kalkmaz. Okul gecekondu gibi işlem göremez."

`En az bir yıl süre verilmeliydi'
Eğer binalarda imar mevzuatına bir aykırılık söz konusuysa vakfa bu aykırılığın giderilmesi için makul bir sürenin verilmesi gerektiğini de ifade eden Hamzaçebi, "Öyle anlaşılıyor ki, amaç binaları mevzuata uygun hale getirmek değil, yıkmaktır. Oysa en az bir yıl süre verilmesi gerekirdi" dedi.
Hamzaçebi şöyle devam etti: "Bu yıkımı 775 Sayılı Gecekondu Kanunu'na dayandırıyorlar. Ancak okulun 29 yıllık kullanım hakkı mevcut. Bu yasa Hazine arazilerine izinsiz olarak yapı yapılması halinde bu işgalin kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yapıyor. Burası zaten okul yapılmak üzere vakfa tayin edilmiş. Gecekondu diye bir şey ortada yok. Gerekçe su havzasında olmasıysa bütün yapıları yıkıyorsanız bunu anlayabilirim. Ama tüm yapılar dururken okulun yıkılması iyi niyet olmadığını gösteriyor. Vatan gazetesinin yayınları başka türlü olsaydı, sonuç böyle olmazdı."

Okulsuz kalan öğrenciler Avrupa Koleji'ne
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer de, okulların ruhsatsız olması durumunda eğitime açılamayacağını söyleyerek, "Ben okulların plan dahilinde yapılıp yapılmadığını, olup olmadığını bilemem. Ben eğitimciyim, inşaat işlerinin tümünü üç yıl önce İl Özel İdaresi'ne aktardım. Ancak ruhsat vermeden açılmaları mümkün olmaz" dedi.
Kemer Okulları'na kayıtlı öğrencilerin Zeytinburnu'ndaki Avrupa Koleji'nde bir yıl ücretsiz okuyacaklarını da açıklayan Özer, şöyle konuştu:
"Yıkılan okula veliler bir yıllık paralarını vermişlerdir, ancak bir sorun olursa ikinci kez para vermesinler, mağdur olmasınlar diye düşündük. Avrupa Koleji ile görüştüm ve ilköğretimde 75, orta öğretimde de 75 çocuk olmak üzere bir yıl ücretsiz okumaları için anlaşma yaptık. Velilerimiz iki kez para vermesin, bize müracaatta bulunsunlar, bir yıl ücretsiz okutacağız. Ben üzerime düşeni yaptım, hukuki kısmı bizi ilgilendirmez."

`Bölgedeki okulların tümü kaçak'
İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise, İstanbul'un içme suyu havzalarında ve belde belediyelerinde yer alan okulların plan dahilinde yapılmadığını, Samandra, Sultanbeyli, E-5 karayolunun kuzeyinde kurulan semtlerdeki tüm okulların kaçak olduğunu söyledi.
İstanbul'un "eğitim ihtiyacını karşılamak" adı altında plansız ve ruhsatsız çok sayıda okul inşa edildiğini anlatan Muhçu, 1850 okuldan sadece 185'inin depreme karşı güçlendirildiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

`Kılıfına uyduranlar var'
"İstanbul'daki okulların yüzde 90'ı bir planlama dahilinde gerçekleştirilmemiştir. İstanbul hangi kriterlere göre yapıldığı belli olmayan okullar, sağlık binaları, dispanserler, kamu binaları, adliyeler, jandarma karakolları, polis merkezleriyle doludur, çoğu kaçaktır.
Kemer Okulları'nda çifte standart uygulandığı çok açık. Eğer burayı yıkacaksınız, çok geniş kapsamlı çalışma yapacaksınız. Okulun çevresinde çok fazla kaçak yapılaşma var. Bir kısmı da kılıfına uydurulmuş ruhsatla hizmet veriyorlar" diye konuştu.
Kamu okullarının bile ruhsat alınmadan "yerel eğitim ihtiyaçlarına cevap vermek" adı altında yapıldığını söyleyen Muhçu, "Bu okulların ruhsatı daha sonra yerel yönetimler tarafından veriliyor" dedi.
Şükran Pakkan/Milliyet


Geri Dön