20 / 04 / 2024

Akıllı binalar yangına çökmeden dayanabilir!

Akıllı binalar yangına çökmeden dayanabilir!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı örgütü Türkiye İMSAD, Yangından Korunma Haftası’ dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada, yeni inşa edilen ve yenilenen yapılarla ilgili sektöre uyarılarda bulunuldu. 



Türkiye İMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, 25 Eylül-1 Ekim ‘Yangından Korunma Haftası’ dolayısıyla açıklama yaptı. Erdoğan, yangına karşı önlemler alınmasını sağlamak üzere; yapım ruhsatı, yapı kullanım izni ve çalışma ruhsatı gibi konularda düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. 

Binanın tasarımından yapımına kadar, denetimin de bütüncül bir sistemin kurulması ve toplumda güvenli yapı bilinci oluşturulmasının gerekliliğinden bahseden Erdoğan, “Türkiye İMSAD olarak, denetimin önemini her zaman ve her platformda dile getiriyoruz. Türkiye’de çok acil bir Yapı Yasası’na ihtiyaç var. Bu yasanın çıkarılması, bir sektörü değil, tüm ülkeyi kalkındıracak bir hamle olacaktır. Denetim konusunda disiplini sağlamak için de olası ihmallerin önüne geçilecek bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Binalarda kapsamlı yenileme

Avrupa’da son yıllarda güçlendirme/yenileme yaklaşımının kabul gördüğünü anlatan Erdoğan, ülkemizde kentsel dönüşümün etkisiyle ‘yenileme’ faaliyetlerinde yavaşlama olduğunu açıkladı. Erdoğan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:  “Bugün kentsel dönüşüm kapsamına girebilecek binalar net olarak belli olmadığından, ev sahipleri konutlarının yıkılacağı beklentisi ile mecbur olmadıkça yenilemekten kaçınıyor. Bu yenilemenin kapsamı, ‘derin yenileme’ olarak adlandırılan tesisat, ısıtma-soğutma, havalandırma sistemleri, yalıtım dahil cephe sistemleri, pencere-cam ve çatı-baca sistemleri gibi geniş bir alanı içeriyor.”

Evini yenileyecek veya ev alacak vatandaşların yangın güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Konut, sosyal, ticari veya endüstriyel bina yaptıracakların, tasarım, malzeme, imalat ve montaj konusunda yetkinliğini belgeleyen yangın güvenlik mühendisi danışmanlar ve akredite üçüncü taraf kuruluşlarla çalışmaları ve proje safhasından itibaren yönetmeliğe uyum kontrol ve denetimlerini yaptırmaları çok önemli. Bina işletmecilerinin ise kurallara uygun işletim sağlamaları, periyodik denetimleri sadece yasal zorunluluk olduğu için değil, can güvenliğini ilgilendirdiğini göz önüne alarak yaptırmaları şart. Yeni ev alacakların yangın güvenliğine dair tedbirleri sorgulaması da önemli noktalardan biri. Yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla binaların uygun malzemelerden yapılması, binanın yangın kompartımanlarına ayrılması, kaçış yollarının teşkil edilmesi gibi pasif önlemlerin mutlaka oluşturulması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Yangından doğru kaçış yolları

Ferdi Erdoğan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Malzeme ve yapı elemanlarının doğru seçimi, mimari, elektrik, mekanik tüm projelendirmenin mevzuat, yapı kullanım gereksinimlerine uygun bir şekilde yapılması ve projenin inşaat sürecinde doğru uygulanması gerekir. Bu süreçler yapıda yangın güvenliğini sağlayacak en temel unsurlardır. Binada uygun şekilde yangın bölümlendirilmesi yapılmış, yangın kaçış yolları yangına karşı korunmuş olsa dahi, bina bölümlerinin sonradan kuraldışı kullanımı veya tadilatlar yapılması durumunda yapısal güvenlik işlevini yitirecektir. Bu nedenle binanın kullanım amacına uygun ve yangın güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanılmasının uzman taraflarca denetlenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca bina kullanımı safhasında da, yangın kaçış yollarının doğru kullanımı da dahil olmak üzere temel yangın güvenlik konularında binadaki kullanıcıların eğitimi, acil durumlarda ne yapacakları ve nasıl davranacakları konusunda bilinçlendirilmesi gereklidir.”

Akıllı binalar yangından etkilenmez

Tasarlanan çok katlı iş, ofis binaların dijital sistemlerden oluşturulduğunu belirten Erdoğan, “Bu binalarda yangını algılayan dedektörler var, o dedektörler bunu algıladıktan sonra yağmurlama sistemi devreye giriyor ve bölge bölge yangını söndürüyor. Ama büyük bir deprem olduğunda ve elektrikler kesildiğinde jeneratörlerin devreye girmemesi ‘akıllı’ olarak nitelendirilen binaları tamamen yangına karşı savunmasız hale getirebilir. En akıllı yapı tasarımı yangına çökmeden dayanabilen ve insanların kaçışına müsaade edendir. Bu sayede binadaki tüm canlıları tahliye edecek süre sağlanmış olacak ve aynı zamanda yapıdaki hasar en aza indirilmiş olacaktır” dedi.


Geri Dön