20 / 04 / 2024

Akıllı şehir rol modeli Esenler!

Akıllı şehir rol modeli Esenler!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Esenler’de kurulacak ilk akıllı şehir ve mobilite test merkezi için bugün işbirliği yapılacağını dile getirdi. Varank, bu projenin rol model olacağını da ifade etti. 



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün yeni bir işbirliğine imza atılacağını dile getirdi. Varank, bu kapsamda Esenler’de ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama test merkezini hayata geçireceklerini söyledi. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Aylin Rana Aydın'ın haberine göre Uluslararası Dünya Akıllı Şehirler Kongresi-2019, dün kapılarını açtı. Gelecekte dünyanın nasıl şekilleneceği üzerine fikirlerin, projelerin ve tasarımların ele alınacağı kongre aracılığıyla 10 bini aşkın sektör profesyoneli ağırlanacak. Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’ndeki kongrede, Türkiye’ye ve dünyadan teknoloji üreten firmalar yerini aldı. Ana medya sponsorluğunu Demirören Medya’nın gerçekleştirdiği kongre, 15 Mart’ta sona erecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ev sahipliğinde 4’üncüsü gerçekleştirilen kongreye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İBB Başkanı Mevlüt Uysal ve AK Parti’nin İBB Başkan Adayı Binali Yıldırım katıldı.

8.7 milyon metrekare

Esenler’de akıllı şehir çözümlerini bugün hayata geçireceklerini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Güzel bir işbirliğine imza atacağız. Esenler Belediyesi’ne devredilen 8.7 milyon metrekare alanla birlikte sıfırdan yeni bir  yaşam alanı oluşturuyoruz. Avrupa’da elektrikli ve otonom araçların en son uygulamalarının gerçek ortamında denenebileceği bir şehri burada inşa edeceğiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler Belediyesi ve İBB ile işbirliği halinde 5 yıllık bir ortak çalışmada karar kıldık” diye konuştu.

Varank, şunları söyledi: 

“Şehrimizde yenilenebilir akıllı enerji kaynakları aracılığıyla, bireysel ve ortak elektrik üretimi yapılabilecek. Yaygın ve entegre güvenlik sistemleriyle okullar, sokaklar ve parklar çok daha güvenli olacak. Otonom araçlar ve akıllı mobiliteyle çok daha düşük maliyetle, etkin bir ulaşım mümkün hale gelecek. Akıllı kavşaklar, akıllı aydınlatmalar, akıllı sulama sistemleri ve akıllı atık yönetimi gibi uygulamalar kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayacak. Doğayı yormayan, çevreci bir yaşam hakim olacak. Sensörlerle donatılmış altyapı ve üst yapı sistemleri, arıza ve aksaklıkları anlık olarak bildirecek. Bu proje ülke genelinde bir rol model olarak takip edilecek ve büyük etki oluşturacak.”

İstanbul öncü olacak

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, belediye olarak insanlara sunulan hizmetlerde akıllı sistemlere daha fazla önem verildiğine dikkat çekti. Uysal, şunları kaydetti: “İstanbul, her zaman ilklerin başladığı bir şehir olmuş. İstanbul, teknolojiden, bilişimden ve akıllı şehircilik uygulamalarından geri kalmadı. İstanbul, akıllı sistemlerin üretilmesine ve geliştirilmesine öncülük eden bir şehir olmayı hedefliyor. Teknoloji insanoğluna hizmet ediyorsa bir anlamı vardır. Hizmet etmiyorsa orada bir problem vardır. İşte biz de bu anlayışla insanoğluna hizmet edecek teknolojileri üretmek için çalışıyoruz.


Geri Dön