23 / 04 / 2024

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi hızlı ilerler!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi hızlı ilerler!

Türk - Rus ilişkileri hızla normalleşiyor. Erdoğan ve Putin 9 Ağustos’ta Rusya’da buluşacak. Moskova’da temaslarda bulunan Mehmet Şimşek, ilişkilerin eskisinden de iyi olacağını söyledi



Türkiye ve Rusya, ilişkilerini eskisinden de iyi hale getirmek için harekete geçti.


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 9 Ağustos’ta Rusya’nın St. Petersburg şehrinde bir araya geleceğini söyledi. 



Şimşek, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ile Moskova’daki görüşmesinde yaptığı  açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız ayın 9’unda St. Petersburg şehrine geleceğini teyit ettiler, diye büyükelçimiz bana bilgi verdi” dedi.


AA’nın haberine göre Şimşek, Rusya ile ilişkilerin hızla normale dönmesi ve ilişkileri 24 Kasım öncesinin de ötesine taşımak için buraya geldiklerini belirterek şunları söyledi: 


“Rusya sadece değerli bir komşumuz değil, bizim önemli ve stratejik bir ortağımız. Talihsiz olay nedeniyle ilişkilerde bir sekteye uğrama söz konusu oldu. İlişkilerimizi 24 Kasım öncesine değil, bütün alanlarda daha da ötesine taşımayı ümit ediyoruz.”


Yapıcı görüşmeler...


Dvorkoviç de iki ülke ilişkilerini kademeli bir şekilde geliştirmek istediklerini belirterek “Bugünkü görüşmemiz, Putin ve Erdoğan’ın telefon görüşmesi sonucu iki ülke liderinin görüşmesine içerik oluşturacak. Yapıcı görüşmelerle iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek niyetindeyiz” ifadelerini kullandı. Dvorkoviç, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, “Ülkenizde meşru yollarla seçilmiş hükümete darbe girişimi karşısında Rusya’nın ilkesel tutumu sorunların anayasal çerçevede çözülmesi şeklindedir” dedi. 


Türk Akımı için ‘çalışma grubu’


Görüşmelere katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin Rusya ile Türk akımı konusunda yapılan görüşmelerinde projenin devam etmesine yönelik karar alındığını ifade etti.


Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev ise, Türk Akımı için Rusya ve Türkiye enerji bakanlıklarının çalışma grubu kuracağını söyledi.


Öte yandan Rusya Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukayev, Rusya’nın Türkiye’den ithal edilen gıda ürününe yönelik yasağın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 9 Ağustos’taki ziyaretinden önce kaldırılacağını düşünmediğini belirtti.


4 adımda yakınlaşma


Türkiye ve Rusya arasında ilişkilerin normalleşmesi sürecinde turizmin eski günlerine dönmesi, vize serbestisinin tekrar sağlanması, Akkuyu Nükleer Santrali’nin ilerlemesi ve Türk Akımı doğalgaz hattının tekrar masaya yatırılması öne çıkıyor.   

Rusya ile Türkiye arasında charter uçak seferlerin başlaması için gerekli bütün ilave güvenlik önlemlerinin alındığını ve Rusya tarafına iletildiğini ifade eden Şimşek, “Bütün 24 Kasım’da yaşanan olaylara rağmen ben halklarımız arasındaki ilişkilerin sekteye uğradığını düşünmüyorum” dedi.


Akkuyu hızlı ilerler


Rus Sputnik ajansının haberine göre Şimşek ile yaptıkları görüşmelerin ardından açıklama yapan Dvorkoviç, Rusya ile Türkiye arasındaki charter seferlerinin Rus uzmanların güvenlik önlemlerine ilişkin denetimlerinden sonra başlatılabileceğini söyledi. Dvorkoviç, söz konusu denetimlerin 9 Ağustos’ta Türkiye ve Rusya liderlerinin Saint Petersburg’da yapacağı zirveden önce gerçekleştireceğini de kaydetti.


Dvorkoviç, Türk vatandaşlarına yönelik vize rejimi konusunda  Ankara  ile görüşmeler yapmaya karar verdiklerini, ‘iki ülke arasındaki vize kısıtlamalarının gerekli güvenlik seviyesinin sağlanması durumunda kaldırılabileceğini’ ifade etti.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali konusunda ‘bir hareket olduğunu’ belirten Dvorkoviç, “Türkiye, projenin hukuki boyutuyla ilgili çalışmalarını tamamlıyor. Akkuyu konusunda hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyoruz” dedi.


Milliyet


Geri Dön