28 / 03 / 2024

Akkuyu nükleer santrali hızlı ilerleyecek!

 Akkuyu nükleer santrali hızlı ilerleyecek!

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesinde ilk somut adımlar, Akkuyu nükleer santralinde atıldı.İki ülke bakanlarının görüşmelerinde, bir süredir gecikeceği belirtilen proje için hızlı ilerleme kararı çıktı.



İki ülke bakanlarının görüşmelerinde, bir süredir gecikeceği belirtilen proje için hızlı ilerleme kararı çıktı. Akkuyu için Rusya’ya gönderilen Türk öğrencilerin eğitimlerinin de tamamlandığı öğrenildi.


Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile bir araya geldi. Heyetler arasında, Akkuyu Nükleer Santral projesi de görüşüldü. Rus basınına konuşan Dvorkoviç, “Yatırım projelerini de görüştü, Akkuyu projesi dahil. Bu konuda gelişme var. Türkiye tarafı çalışmaları devam ettiriyor. Hızlı ilerleyeceğimizi düşünüyorum” dedi. Edinilen bilgiye göre Akkuyu için hukuki altyapı hazırlanıyor. Bazı genel hukuki altyapı çalışmalarının haziran ayında tamamlandığı, lisanslama sürecinin ise önümüzdeki dönemde gecikmeden tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi. Bu konudaki pürüzlerin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirveden önçe çözülmesinin amaçlandığı belirtildi. Şimşek de gelişmelerle ilgili, “Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nde sorun olmadığını Rusya’ya ilettik. Rusya’da teknik altyapı hazırladık, kararlar liderlere kaldı” yorumunu yaptı.


Eğitimler tamam


Nükleer enerji eğitimi için Rusya’ya giden Türk öğrenciler de eğitimlerini tamamladı. Rosatom’un açıklamasında, Obninsk Nükleer Enerji Enstitüsü (NRNU MEPhI) 4. Sınıf Türk öğrencileri, Novovoronej Nükleer Santrali’ndeki (Rusya Federasyonu) dönem stajlarını tamamladı. 


Geleceğin nükleer mühendisleri, iki hafta boyunca yeni nesil VVER-1200 tipi 6. güç ünitesindeki (Akkuyu NGS’de inşa edilecek reaktör tipi) reaktör sistemlerini tanımaya çalıştı. Staj süresince dersler Uluslararası Uzman Yetiştirme Merkezi’nde işlendi. Novovoronej Nükleer Güç Santrali, diğer Rus nükleer santralleri arasında, Rosatom’un stratejik hedeflerinin gerçekleştirilmesi amacına hizmet eden böyle bir eğitim merkezini bünyesinde barındırması açısından ilk nükleer santral olma özelliği taşıyor” denildi. 


Rosatom’un açıklamasına göre NRNU MEPhI öğrencisi Rengi Türkel, “Biz, ülkemizde inşa edilecek olan aynı tip reaktöre sahip nükleer santralde çalışacak olan ilk nükleer mühendisleriyiz. Bu, çok ciddi bir sorumluluk. Staj süresince çok soru sorduk ve sorularımıza çok ayrıntılı cevaplar aldık. Rus nükleer santralleri ve Rus akademisyenlerinin en iyi olduklarına kanaat getirdim” dedi.


Milliyet


Geri Dön