20 / 04 / 2024

AKM için geçici proje devreye girdi!

AKM için geçici proje devreye girdi!

AKM'ye Tabanlıoğlu tarafından projesi hazırlanan tamirat yapılacak



Daha önce AKM'de yapılması düşünülen değişiklikleri yerinde bulmayarak `yürütmeyi durdurma' kararı veren 9. İdare Mahkemesi, iki hafta önce projeyi iptal etti. Bakanlık, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ile mahkemenin isteği doğrultusunda geçici onarım sözleşmesi imzaladı

Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) RP-DYP'nin kurduğu Refahyol iktidarı döneminde Taksim'e cami yapılması tartışmaları başlayınca, İstanbul 3 No'lu Koruma Kurulu tarafından tescilli tarihi binalar statüsüne alındı. Yani AKM Topkapı Sarayı ile aynı statüde oldu. Temeli 1960 yılında atılan ancak uzun yıllar atıl kalan ve daha sonra 1978 yılında bugünkü haliyle açılışı yapılan AKM, yıllar geçtikçe eskidi ve kullanışsız hale geldi.

1 Haziran'da boşaltılmıştı
2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinde kullanılması gündeme gelince AKM'nin durumu yeniden ele alındı. Yıkılsın mı, onarılsın mı diye bir süre tartışıldıktan sonra AKM'nin ilk mimarı Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu'na geçen yıl yenileme projesi verildi. 
AKM, 2008 yılı 1 Haziran'dan itibaren boşaltılarak tüm sanatsal faaliyetler durduruldu. Aradan tam 1 yıl geçti ve Tabanlıoğlu'nun projesi 2 No'lu Koruma Kurulu'ndan izin alınarak ihale edildi. 64 milyon liraya ihaleyi Özsoy inşaat aldı. Ancak Kültür Sanat Sendikası hukuka aykırı ve telafisi mümkün olmayan değişiklik yapıldığı gerekçesiyle dava açtı.
İstanbul 9. İdare Mahkemesi de yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme 16 Aralık 2009'da davayı karara bağlayıp projeyi iptal etti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay mahkemenin projeyi iptal etmesi halinde geçici tadilat projesini hayata geçireceklerini söylemişti. Bakanlık geçici tadilat projesini de Murat Tabanlıoğlu'na yaptırdı. Bu projede 2 No'lu Koruma Kurulu'dan geçirildi.
20 Aralık 2009 tarihinde yapılan sözleşme uyarınca, sendikanın itiraz ettiği restoran ve fuaye değişiklikleri yapılmayacak, bale salonu ile boyahane eski yerlerinde kalacak.

Neler yapılacak?
1- Tabanlıoğlu tarafından projesi hazırlanan tamirat yapılacak.
2- Sakarya Üniversitesi tarafından hazırlanan statik raporu doğrultusunda güçlendirme yürütülecek.
3- Yangın yönetmeliğinin ön gördüğü şartlara uygun düzenleme yapılacak.
4- Ana binanın girişinin sağ tarafındaki bahçede bulunan mevcut tesisat odası genişletilerek, binanın mutlak ihtiyaç duyduğu havalandırma tesisat ünitelerinin yerleştirilebileceği bir mekan toprak altında düzenlenecek.
5- Mevcut trafo binasının bulunduğu yer ihtiyaca göre genişletilecek.
Milliyet/Ömer Erbil


Geri Dön