26 / 04 / 2024

Akmeşe Barajı için ÇED toplantısı yapıldı!

Akmeşe Barajı için ÇED toplantısı yapıldı!

Devlet Su İşleri tarafından İzmit Akmeşe’de yapılması planlanan Kocaeli Akmeşe Barajı ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı Mecidiye Köy Konağı’nda yapıldı. Toplantıda köy halkı barajı istemediklerini söyledi.



İzmit Mecidiye Köyü’de yapılması planlanan Akmeşe Barajı için düzenenen ÇED toplantısında bölge sakinleri barajın yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Bölgedeki çok sayıda yerleşim biriminin içme suyu ihtiyacını ve bölgedeki geniş tarım alanlarının sulanmasını karşılamak amacıyla yapılması planlanan Akmeşe Barajı için Mecidiye Köyü Konağı’nda düzenlenen ÇED toplantısında raporu hazırlayan Devlet Su İşleri ve Temelsu Uluslararası Mühendislik A.Ş. firması, bölge halkına proje hakkında bilgi verdi.


Sunum yapıldı

ÇED Toplantısına DSİ Bursa Bölge Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Şenay Kara, İnşaat Mühendisi Ahmet Aslan, DSİ Kocaeli Şubesi’nden Çevre Mühendisi Serkan Kader, Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri’nde Çevre Yüksek Mühendisi Gözde Ekindi, Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Güneş Ekşi, Çevre Mühendisi Sezen Uyar, Kimya Mühendisi Osman Demircan katıldı. Sunumu Temelsu Uluslararası Mühendislik Hizmetleri firmasından Çevre Yüksek Mühendisi Gözde Ekinci yaptı.


2070 yılına kadar içme suyu ihtiyacı karşılanacak

Gerçekleştirilen sunumda konuşan Çevre Yüksek Mühendisi Gözde Ekinci, “Kocaeli Akmeşe Barajı ve Sulaması Planlama Mühendislik Hizmetleri İşi” kapsamında Akmeşe Barajı’nın yapımı planlanmaktadır. İşin Kapsamı ise Akmeşe Barajı, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santrali. Yapımı planlanan Akmeşe Barajı, Marmara Bölgesi’nde, Kocaeli İli İzmit İlçesi sınırları içerisinde Akmeşe Mahallesi’nin yaklaşık 2 kilometre kadar kuzeybatısında, Mecidiye Mahallesi’nin ise yaklaşık 2 buçuk kilometre güneydoğusunda ve Budaklar Deresi üzerindedir. Proje alanındaki yerleşimlerin içme suyu ihtiyaçlarının 2070 yılına kadar Akmeşe Barajı’ndan sağlanması planlanırken baraj inşaatı esnasında 200 işçinin çalışması hedeflenmektedir” dedi.


Muhtarlar: “Halk ayaklanır”

Barajın projesi için Sepetçi, Yassıbağ ve Gökçeören Mahallelerinde taş ocağı kurulacak. Yapılacak taş ocaklarının halka zarar vereceğini düşünen Sepetçi Mahallesi Muhtarı Necdet Çetin, “Biz baraj yapılmasın demiyoruz ama kaya alacağınız yer sit alanı. Bu nedenle oradan taş almanız mümkün değil”  dedi. Muhtar Çetin’den sonra söz alan Yassıbağ Mahallesi Muhtarı Yusuf Toy ise, “Taş ocağı olarak kullanacağınız yer 3 mahalleden geçiyor. Bu alanda meyve ağaçları yer alıyor. Bu alanı kamulaştıracak mısınız? Ürünler toz duman olacak. Halk ayaklanır” dedi.


Kocaeli Gazetesi 



Geri Dön