26 / 04 / 2024

Aksa Enerji'nin ikinci hedefi elektrik dağıtımı!

Aksa Enerji'nin ikinci hedefi elektrik dağıtımı!

Türkiye'nin en büyük özel gaz dağıtım şirketi Aksa'nın sahibi Kazancı, Gazprom'un kendilerini seçmesinin son derece doğal olduğunu söyledi



Antalya'daki santral açılışında ise duygusal anlar yaşandı. Antalya'da Aksa tarafından inşa edilen Ali Metin Kazancı Doğalgaz Enerji Santrali'nin ikinci etabı dün Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Aksa Holding Başkan Yardımcısı Mehmet Kazancı babalarının kendilerine 'Yapacağınız işin kârı az olsun ama memlekete faydalı olsun' dediğini belirterek gözyaşlarına hâkim olamadı. Açılış öncesinde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kazancı, son dönemde Gazprom'la yaptıkları anlaşma ile ilgili görüşmelerin 2004'te başladığını söyledi. Kendilerinin 'hükümetle yakın olduğu için iş alıyor' gibi gösterilmesinden son derece rahatsız olduklarını ifade eden Kazancı, "Gazprom'un ortaklık için Türkiye'nin gaz dağıtımının üçte 1'ini yapan Aksa'yı tercih etmesi son derece normal. Biz 1998'de santral sahibiydik. Bu hükümetten önce de gaz işindeydik. 2000 yılında İran'dan gaz getirmek için görüşmelere başladık. Aldığımız birçok dağıtım ihalesini üstüne para vererek zararına aldık. Çünkü bu illerin potansiyeline inandık. Halen o şirketlerimizın bilançoları kırmızıda" dedi. Şu anda Aksa'nın 600 bin gaz abonesi bulunduğunu ve 2015'te 3 milyon aboneye ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Kazancı, gaz ithalatı konusunda "Eğer yeni yasa çıkarsa ve özel sektöre bir imkan olursa biz de herkes kadar gaz almak için şanslıyız" dedi.

GAZPROM'LA MÜZAKEREDE
Gazprom'un Türkiye'ye ciddi bir yatırım yapmak istediğini de belirten Kazancı, "Kanun ve yönetmelikler çerçevesinde şirket alabilir, ortak olabilir, özelleştirmeye girebilirler" dedi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ziyareti sırasında imzaladıkları protokolün çeçeveyi belirldiğini dile getiren Kazancı, "Henüz aramızdaki ortaklığın yapısı net değil. Hisse de satabiliriz, ortak bir kontrat da imzalayabiliriz ama şirketi tamamen satmayı düşünmüyoruz" dedi. Bu konuların halen müzakere edildiğini ve Eylül - Ekim gibi tamamlanacağını belirten Kazancı, İGDAŞ ve Başkent Doğalgaz'ı almak istediklerini belirtti.

HEDEF ELEKTRİK DAĞITIMI
Gazprom'un en güvenilir tedarikçi olduğunu da ifade eden Kazancı, "Türkiye'den birçok gaz projesi geçecek. Bu nedenle Rusya'dan korkmak yersiz. Tüketimimiz artsa da toplamda Rusya'nın payı azalacak. Onun için de korkmaya gerek yok" dedi. Kazancı, Rusya'nın son dönemdeki girişiminin Türkiye'de bu nedenlerle daha iyi pozisyon alma ihtiyacı olabileceğini söyledi. Kazancı elektrik dağıtımı ile de ilgilendiklerini ifade etti.

Yaklaşık 1 milyar dolara mal oldu
Antalya'da ikinci etabı açılan ve toplam 600 megawatta ulaşan santral yaklaşık 1 milyar dolara mal oldu. Santral bu 6 milyar kilovatsaat elektrik üretecek olan santral tamamlandığında Türkiye'nin toplam talebinin yüzde 5'ini karşılayabilecek. Santral ayrıca elektrik talebinin yaz döneminde çok hızlı arttığı Antalya ve civarı illerdeki elektrik arz sıkıntısını da tamamen ortadan kaldıracak. Santralın bu yıl 6 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor.

Siemens, rüzgâr yatırımı için ortak arıyor
Toplantıya katılan Siemens Enerji Başkanı Wolfgang Dehen de dünyanın en verimli gaz türbinlerini ürettiklerini ve bu santralde kullandıkları türbinlerin yüzde 58.7 verimlilik ile çok iyi durumda olduğunu söyledi. Dehen, Türkiye'de rüzgâr komponentleri üreten bir fabrika düşündüklerini ifade ederek bu konuda yerel ortak aradıklarını söyledi. Dehen, 400 milyar euroluk yenilenebilir enerjiye dayalı Desertec projesine Türkiye'nin de dahil olabileceğini söyledi.
Evrim ERGİN/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kazancı: Gazprom'la öpüşüp anlaşalım, sonra açıklarız
 
Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, Rusya'nın enerji devi Gazprom'la yapacakları ortaklık için, "Piyasanın hemen hemen 3'te 1'ini kontrol ediyorsanız, Gazprom'un sizi seçmesi normal" yorumunu yaptı.


Aksa'nın Antalya'daki "Ali Metin Kazancı Santralı"nın ikinci etap açılışı öncesinde gazetecilerle sohbet eden Kazancı, Gazprom'la, doğalgaz ithalatı ve özelleştirme ihalelerinde ortaklık için imzaladıkları niyet protokolüne ilişkin bilgi verdi.
"Şu anda kurulu gücü en büyük olan şirket Aksa. İlk toptan gazı da biz verdik" diyen Kazancı, Gazprom'la ortaklığın hangi aşamada olduğu sorusuna ise, "Bir evlilik var, ama önceden kız nişanlandı diye söz çıkarırsanız olmaz. Öpüşelim, anlaşalım o zaman deklere edeceğiz" yanıtını verdi. 2003-2004 yılından beri Gazprom'la görüşme halinde olduklarını ve Rus şirketin ciddi bir yatırım yapmak istediğini kaydeden Kazancı, şu an için işbirliğinin protokol düzeyinde olduğunu, ancak eylül-ekim döneminde bunun anlaşmaya döküleceğini kaydetti. Gazprom'un dünyanın en büyük ve güvenilir doğalgaz tedarikçisi olduğunun altını çizen Kazancı, "Onlarla yanyana olmak bizim için şereftir" diye konuştu.
Kimse masadan kalkmaz
Gazprom ile işbirlikleri çerçevesinde Rusya'dan gaz ithal etmeyi istediklerini belirten Kazancı, "Benim 22 şirketim var. Ben mi getireceğim, hiç gazı olmayan biri mi getirecek?" dedi. Kazancı, Gazprom'la ortaklık modeli hakkında ise ipucu vermekten kaçınarak, "Hisse de devredebiliriz, kontrat da imzalayabiliriz, tüm enerji şirketimize de ortak olabilirler, ya da ortak santral de kurabiliriz. Makul fiyat verdikten sonra ceketimizi orada bırakıp çıkabiliriz de" dedi. Ancak Kazancı, sözlerine şunu da ekledi: "Tabii kimsenin Gazprom'la masadan, ceketini bırakıp çıkacağını sanmıyorum. O lafın gelişi."
Elektrik dağıtımına ilgi
Kazancı, şu anda Aksa'nın 1.5 milyon abonesi olduğunu, 2015'ten sonra bu rakamı 3 milyona ulaştırmayı hedeflediklerini bildiren Kazancı, elektrik dağıtımıyla da ilgilendiklerini söyledi. Kazancı, bu arada yeniden yapılacak Başkent Doğalgaz Dağıtım özelleştirme ihalesi için ise, "Benim santrallerim var. İhaleye girmek normal. Makul ve mantıklıysa elektrik dağıtımda da olmak isteriz. Gazın toptan satışını da yapmak isteriz" dedi.

Babasının nasihatını dinledi Antalya'nın sorununu çözdü

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev'in katıldığı törenle 600 megavatlık ikinci ünitesi işletmeye alınan "Ali Metin Kazancı" doğalgaz santrali, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 5'ini tek başına karşılayacak. Bir milyar doların üzerinde yatırım maliyeti olan ve kapasitesi 800 megavata çıkan santral, yılda 6 milyar kilowatsaat elektrik üretecek. Santral, son yıllarda turizmin de etkisiyle elektrik tüketimi artan ve her yaz elektrik kesintileri ile gündeme gelen Antalya'nın arz sorununa da büyük oranda çözüm getirecek. Mehmet Kazancı açılış sırasında duygusal anlar yaşadı.
Merve ERDİL/Hürriyet

Rus Gazprom'la söz kesen Aksa: 'Ceketi bırakıp çıkabiliriz'

Rusya'nın enerji devi Gazprom ile söz kesen Aksa Enerji Üretim A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, Gazprom ile ortak olabileceğini belirtip, " Makul ve mantıklı olunca ceketimizi bırakıp çıkabiliriz" dedi.
Ayrıca "Bir dönem kapısından içeriye giremediğimiz Gazprom ile şimdi iş yapıyoruz" diyen Kazancı, hükümete yakınlığı nedeni ile büyüyor şeklindeki eleştirilere, " Gazprom Türkiye'de 60 dağıtım şirketinden 22'sini elinde bulunduran Aksa'yı tercih etmesi normal. Benim parti taraftarı olma gibi bir lüksüm yok.Biz yeri geldiğinde zarar ederek iş yaptık" cevabını verdi.

Allahu Ekber ile açtı
Krize karşın bin 150 megavat kurulu güçle Türkiye'nin en büyük doğalgaz çevirim santralı olacak `Ali Metin Kazancı Doğalgaz Enerji Santralı' 2. etap açılışını dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, `allahuekber' diyerek açtı.
Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 5'ini tek başına karşılayacak, AKSA Enerji'ye ait santralın ikinci etabının açılışına, Bakan Taner Yıldız'ın dışında, Rusya'nın Gazprom Başkanı Aleksy Miller, Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Commerzbank Genel Müdür Yardımcısı Ralph Lerch, Siemens Enerjiden Sorumlu Başkanı Wolfgang Dehen, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, AKSA Yönetim Kurulu Başkanı Ali Metin Kazancı ve Başkan Yardımcısı Mehmet Kazancı katıldı.

Gazprom'a göz kırptı
Kazancı, Gazprom'un kendilerini tercih etmesinin Aksa'nın pazar hakimiyetine bakıldığında normal olduğunu dile getirirken, şirketin 600 bine yakın abonesi olduğunu bunu 2015-2017 döneminde 3 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Kazancı, 2000 yılında da İran'la doğalgaz için görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtirken, 2004 yılından sonra da Rusya için bir görüşme trafiği yaşadıklarını anlattı. Kazancı, eylül veya ekim ayında Gazprom ile işbirliği görüşmelerinin tamamlanacağını dile getirirken, "Rusya'dan gaz almak istiyoruz. Kendi dağıtım şirketinin gazını satmak için. Gazprom'dan nasıl alacağımızı, yapımızın nasıl olacağını tartışıyoruz. Hisse veya kontrat devri olabilir. Santrala ortak olabilirler. Tüm enerji şirketlerimize ortak olabilirler. Makul ve mantıklı olunca ceketimizi bırakıp çıkabiliriz" dedi. Basın mensuplarının `Şirketi bırakıp çıkar mısınız' sözlerine esprili bir dille Kazancı, "Eve gidip misket mi oynayacağız" yanıtı verdi.

BOTAŞ'a destek
Şirketlerinin doğalgaz pazarında büyümesini hedeflediklerini dile getiren Kazancı, piyasada BOTAŞ'ın da doğalgaz satması gerektiğinin altını çizdi. Güney Akım ve Nabucco gibi doğalgaz projesi ile Türkiye üzerinden Avrupa'nın gaz tedariğini gerçekleştirmek için 120 milyar metreküp doğalgazın Türkiye'den geçeceğini belirtti. "Dağıtımcıların bakanı olarak o boruların Türkiye'den geçince gaz güvenliği itartışıyor olmayacağı için mutluluk duyuyorum" diyen Kazancı., önümüzdeki dönemde doğalgaz arama faaliyetlerine başlayacaklarını kaydetti.

Baba öğüdü ağlattı
Kazancı, babası Ali Metin Kazancı'nın kendilerine verdiği, `Oğlum yaptığınız işin kârı az olsun, ama insanlığa katkısı büyük olsun' öğüdünü dile getirirken, sesi titreyerek göz yaşlarına hâkim olmaya çalıştı. Kazancı, "İşte bugün bu yatırımımız, sözünüze uygun bir yatırım. Türkiye'nin en büyük doğalgaz enerji santralı. Bizler, sadece yatırımı yapıp onu seyreden değil, sosyal sorumluluklarının da farkında olan bir firmayız" dedi.

Siemens'ten yatırımcılara destek sözü
Yatırımın finansörlerinden Commerzbank Başkan Yardımcısı Ralph Lerch, finansın karşılanması için üç önemli faktöre dikkat ettikleri belirtirken, "Çok önemli bir yatırım ve Kazancı ailesinin çok önem vererek ülkeye katkı sağlayacak bir yatırım olması, Kazancı Holding'in son 10 yıllık süreçte, ülkeye önemli katkılarda bulunmasıdır. Finansman sağlanmasının önemli bir nedeni de makine ve ekipmanın Siemens'ten sağlanmasıdır" dedi. Lerch, Türkiye'deki yeni projelerle de yakından ilgilenmek istediklerini belirterek, yatırımcılara seslendi.
Siemens Enerji'den Sorumlu Başkanı Wolfgang Dehen, söz konusu santralın dünyanın sayılı santralları arasında yer alacağını belirtip, "Rekor sayılacak düzeyde gerçekleşti ve yüzde 70 verimlilikle başlayacak dünyanın sayılı santralları arasına girecek. Türk enerji sektöründe büyük gelişmeler yaşandı ve Türkiye'de müşteriler bizim için çok önemli. Rüzgar, güneş enerjisi gibi tüm enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar içinde Türkiye ile işbirliğine hazırız" dedi.
Radikal


Geri Dön