25 / 04 / 2024

AKUT, Türkiye Corio ile anlaştı

AKUT, Türkiye Corio ile anlaştı

1999'daki büyük Marmara Depremi'nde adı en çok anılan kurumlardan birisi olan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) gönüllüleri kurtarma deneyimlerini iş dünyasıyla paylaşmaya başladı



Derneğin kurucusu Nasuh Mahruki, onlarca şirkete iş devamlılığı ve acil durum yönetim konularında danışmanlık ve endüstriyel tırmanış desteği verdiklerini söyledi.

Derneğe gelir
Şirketlerle çalışmaya 1.5 yıl önce başladıklarını söyleyen Mahruki'nin verdiği bilgiye göre AKUT bazı hizmetler karşılığında aldığı ücretin küçük bir kısmını çalışanlara ödüyor, kalanını ise derneğe gelir kaydediyor.

Corio ile anlaştı
AKUT'la kısa bir süre önce çalışmaya başladıklarını belirten Corio Türkiye İcra Kurulu Başkanı Koray Özgül, şunları söyledi: "Türkiye ciddi bir deprem ülkesi. Alacağımız güvenlik önlemlerini lokalleştirelim istedik. Ne yapabiliriz diye düşünürken aklımıza AKUT geldi. Türkiye'de dört alışveriş merkezimiz (AVM) var. Her bir AVM'yi yılda 5 milyon kişi ziyaret ediyor. Bu da toplam 20 milyon kişi demek. Bu nedenle birinci derecede önceliğimiz can güvenliği. AKUT'la beraber oluşturduğumuz sistemi bütün AVM grubuna uyguladık. Üç aşamalı bir model oluşturduk. Personel eğitimi, planlama ve bu bilincin müşteriye taşınması. Bu proje, Anadolu TIR'ı, Tiyatro Kulübü ve eğitim kitapçıklarıyla desteklenecek."

Akut'un hizmet verdiği şirketler arasında Corio, Şişecam, İş Bankası, Çimento Endüstrisi İşveren Sendikası, Garanti Teknoloji, Statoil, Yeşim tekstil, Arkas Holding de bulunuyor. Bu şirketlere acil durum ve afet yönetim sistemi, acil durum değerlendirmesi, yangın ve çalışan sağlığı iş güvenliği, dar alana giriş ve kurtarma eğitimi veriyor.

Astoria'nın camlarını siliyor
Nasuh Mahruki "Mesela Astoria'nın camlarını biz siliyoruz. Kurumların risk analizi ile çalışmalarına destek veriyoruz. Kurumsal süreklilik planlaması yapıyoruz. Şirketler de hem hizmet alıyor, hem de bu iş için ayırdıkları bütçeleri arama kurtarma faaliyetinin kullanımına sunuyor. Bir nevi sosyal fayda yaratılıyor. Biz aynı zamanda CEO'lara acil durum yöneticisi eğitimi de veriyoruz" dedi.

Eylem TÜRK/Milliyet


 


Geri Dön