26 / 04 / 2024

Akyaka'da 19 bin 300 metrekarelik alan imara açılacak!

Akyaka'da 19 bin 300 metrekarelik alan imara açılacak!

Muğla'nın Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka beldesinde doğa katliamı için yasal zemin oluşturuldu. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) 19 bin 300 metrekare alanı imara açmaya hazırlanıyor



MUĞLA'NIN Ula İlçesi'ne bağlı Akyaka beldesinde doğa katliamı için yasal zemin oluşturuldu. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca (ÖİB) 19 bin 300 metrekare alan imara açılacak. Özel Çevre Kanunuyla korunan bölge, Özelleştirme İdaresi tarafından zeytin ağaçlan kesilerek imara açılacak ve imar izni 2 kat kadar olan bölgede 7 kata kadar izin verilecek. 


» ZEYTİNLİKLER YOK OLUYOR 

Akyaka, Gökova Körfezi'nin kıyısında Muğla İli'nin tek taş yüzüklerinden biri. Ülkemizin 6 yavaş kentinden (SlowCity) biri ve UNESCO tarafından "dünya mirası" listesinde yer almaya aday bir turizm beldesi. Özel Çevre Kanunuyla korunan ve doğanın korunması öncelikli bölge olan Akyaka, zeytin yetiştirme bölgesi olmasına karşını bu alan "zeytin koruma yasası" olarak bilinen ve zeytin yetiştirme alanlarının korunmasını öngören yasanın koruması dışında bırakıldı. Özelleştirme İdaresi'nin yaptığı değişiklikler sonucunda 19 bin 300 metrekare zeytinlik alanı olan bölgenin imara açılması karara bağlandı. 

Karar sessizce çıkarıldı ve Resmi Gazetenin 18 Ocak 2013 tarihli sayısında yayınlandı. 


»MİMARİ KİMLİK KAYBOLACAK 

İmar izninin 2 kata kadar sınırlı olduğu Akyaka'nın Belediye Başkanı Ahmet Çalca, "Yapılan değişiklikle 7 kat görünümünde bina yapımına izin veriliyor. Bu değişiklik yıllardır özenle korunan Akyaka'nın mimari kimliğinin bozulmasına ve betonlaşmasına neden olacak" diyerek, yasal süreci başlatacaklarını ifade etti. 


Diren Akyaka, diren zeytin ağacı 

AKYAKA'DA 19 bin 300 metrekare alanda bulunan zeytin ağaçlarının kesilmesi ve beldede yapılan imar değişikliği protesto edildi. "Betonlaşmaya hayır", ı"Özelleştirmeye hayır" sloganları atarak yürüyen Akyakalılar taleplerini açıkladı. Akyakalılar, planın bir an önce iptal edilmesini, kendini çevreci diye tanımlayan Başbakan'ın Akyaka'nın doğal dokusunu bozmaması gerektiğini belirttiler. Akyaka'nın Sesi Platformu, sosyal medya üzerinden #direnakyaka ve #direnzeytinagaci hashtagi ile seslerini duyurmaya çalıştılar. 

Yurt Gazetesi


Geri Dön