19 / 04 / 2024

Akyurt Uluslararası Kongre Merkezi'nde söz Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!

Akyurt Uluslararası Kongre Merkezi'nde söz Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!

Yapımı yılan hikayesine dönen Ankara Akyurt Uluslararası Kongre Merkezi ve Fuar Alanı için anlaşma bir türlü sağlanamadı. Projeyle ilgili son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek. .



Başkent Ankara'da yapımı yılan hikayesine dönen Akyurt Uluslararası Kongre Merkezi ve Fuar alanında son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek. Aralarında anlaşamayan ortaklar konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakemliğine bıraktı.  Ankara  Büyükşehir Belediyesi’nin başını çektiği grup mevcut projenin yapılmasını istiyor. ATO’nun başını çektiği grup ise projenin yapımını üstlenen firmanın 15 Temmuz sonrasında kurdaki artış nedeniyle maliyetin 230 milyondan 400 milyona çıktığı iddiasını gündeme getiriyor. Gökçek ise "Hem projeyi kendileri yaptılar hem de yapmamak için bahaneler uydurdular. Yapmak istemiyorlarsa bıraksınlar biz yapalım” diyor.


ATO grubu “Mevcut projeden vazgeçilsin, bizim projeyle Ankara 200 milyon liraya uluslararası fuar ve kongre merkezine kavuşur. 400 milyon harcamaya gerek yok" diyor.


Ankara Uluslararası Kongre Merkezi ve Fuar alanının temeli 2015 yılında atılmasına karşın, ihalesi 2016’da yapılmıştı. İhaleyi 230 milyon liralık teklifiyle YDA-ATAK ortaklığı kazanmışsa da sonuç resmi olarak ilan edilmemişti. Fuar şirketi ortakları arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yapım sözleşmesi imzalanamamış; firma da yapıma başlayamamıştı. 


Ankara Ticaret Odasında yaşanan yönetim değişikliği sonrasında fuar alanının yapımı konusunda ortaklar ikiye bölündü. Fuar şirketinde yüzde 24 hisseyle iki büyük ortaktan biri olan Ankara Büyükşehir Belediyesi, yüzde 5 hisse sahibi Akyurt Belediyesi ile yüzde 2 hisse sahibi Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ANKESOB), mevcut projenin devam etmesini istiyor. 


200’E YAPILIR; 400 MİLYON HARCAMAYA GEREK YOK

Yüzde 20’şer hisseye sahip  Ankara Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odası, yüzde 24 hisse sahibi Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), yüzde 5 hisse sahibi Ankara Ticaret Borsası ise mevcut projenin maliyetini yüksek bularak kendilerinin önerdiği yeni bir projenin yapılmasını istiyor. ATO’nun başını çektiği bu grup şu görüşü savunuyor: “Başkan Gökçek’in projesi 230 milyona bitmiyor. Yapımı üstlenen firma 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan kur  artışını gerekçe göstererek projeyi 230 milyona yapamayacağını, 400 milyona bitirebileceğini söyledi.


Biz ise yeni bir projeyle Ankara’ya 200 milyon liraya uluslararası fuar ve kongre merkezi kazandırabiliriz. Başkan Gökçek’in projesinde salon sayısı 5. Oysa ilk etapta 2-3 salon yeter. Çünkü uluslararsı bir kongre düzenlemek için bugün harekete geçseniz 5 yıl sonra yapabilirsiniz. Çünkü bağlantılar 5 yıl önceden yapılıyor. Dolayısıyla yeni ihtiyaç hasıl olursa 5 yıl içinde bitirirsiniz, yeriniz de var. Ayrıca çatı, duvar malzemesinde de anlaşamadık. Gökçek, çelik konstrüksiyon istiyor. Neymiş tavana araba asacakmış. Asmayalım, ne olacak?”


“SAMİMİ DEĞİLLER, BIRAKSINLAR BİZ YAPALIM”

Konuyla ilgili Hürriyet’in sorusunu yanıtlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, “Mevcut proje şimdiye kadar 30 defa bitirilmiş olacaktı ancak TOBB, ATO, ATB vadettikleri parayı vermediler, proje de gerçekleşmedi. Biz mevcut projenin devam etmesini istiyoruz. Bu projeyi de zaten ATO Başkanı hazırlatmıştı. Eğer yapamayacaklarsa çekilsinler. Biz Büyükşehir, Akyurt Belediyesi ve ANKESOB bu projeyi gerçekleştirmeye hazırız. Bahaneler ileri sürmesinler. Samimi değiller. Hem projeyi kendileri yaptılar hem de yapmamak için bahaneler uydurdular. Yapmak istemiyorlarsa bıraksınlar biz yapalım” dedi.


ERDOĞAN’DAN RANDEVU İSTEDİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2011’de başbakanlığı döneminde Ankara için çılgın projelerini açıkladığı toplantıda, Akyurt’ta 1 milyon 800 bin metrekare alan üzerinde uluslararası fuar ve kongre merkezini de saymıştı. Erdoğan, buraya metro bağlantısı yapılacağını da duyurmuştu. Ancak aradan geçen süre zarfında fuar projesinin bitirilemediği gibi ortaklar arasında yaşanan anlaşmazlık için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hakemliğine başvurulacak.


 ATO Başkanı Gürsel Baran’ın çektiği grup adına Erdoğan’dan randevu istenirken, hangi projenin uygulanacağına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karar vermesi talep edildi.


Hürriyet 


Haber Sözcü'de şöyle yer aldı


Ankara Büyükşehir Belediyesi, ATO, TOBB, Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Borsası (ATB), Akyurt Belediyesi ve Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ANKESOB) yıllar önce bir araya gelerek Ankara'ya uluslararası düzeyde hizmet verecek bir fuar alanı kurmaya karar verdiler. Taraflar bu amaçla ortak bir şirket kurup çalışmalara başladı. Ancak bir süre sonra taraflar arasında görüş ayrılıkları oluştu.

BİZE DEVREDİN


Ortaklar arasındaki gerilim giderek tırmanırken, şirketin geçen ay yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında, şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Melih Gökçek'ten kritik bir öneri geldi. Gökçek TOBB, ATO ve ATB ile ANKESOB'a şirket hisselerini Ankara Büyükşehir ile Akyurt Belediyesi'ne devretmeleri çağrısında bulundu. Gökçek o toplantıda, diğer ortakların projeyi ‘pahalı' bulduklarını da açıkladı.

BİRİ 200, DİĞERİ 400 MİLYON TL


SÖZCÜ'ye bilgi veren fuar şirketinin ortakları, aradaki anlaşmazlığın yaklaşık 200 milyon liralık farktan kaynaklandığını söylediler. Melih Gökçek'in hazırladığı fuar projesinin 400 milyon lirayı bulacağını belirten ortaklar, “Oysa TOBB ve ATO'nun aynı proje için çıkardığı maliyet 200 milyon lira civarında. Aynı fuar yatırımı için 200 milyon lira fazladan ödemek istemiyoruz” dediler.

ERDOĞAN ÇÖZECEK


Şirket ortakları, aradaki büyük maliyet farkına rağmen iki proje arasında amaca uygunluk açısından bir fark olmadığını ifade ederlerken, “Bir an önce fuar alanını kurup faaliyete geçmek istiyoruz. Zaten bugün başlasan en az 6 yıl sonraki uluslararası organizasyonu alabileceğiz. Zaman kaybediyoruz” dediler. Şirket ortakları, biri 200 milyon, diğeri 400 milyon lira olan iki ayrı maliyetli projelerden hangisinin hayata geçirileceği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek istediklerini, Erdoğan'ın vereceği karara göre projelerden birine başlanacağını söylediler.

TARTIŞMALI FUARIN ORTAKLIK YAPISI


Şirket ortağı Ortaklık payı (%)

Ankara Büyükşehir Belediyesi 24

TOBB 24

ATO 20

ASO 20

ATB 5

Akyurt Belediyesi 5

ANKESOB 2


Sözcü


Geri Dön