26 / 04 / 2024

Al-Mohannadi: 175 milyon dolarlık yatırım için Ankara'yı seçtim!

Al-Mohannadi: 175 milyon dolarlık yatırım için Ankara'yı seçtim!

Vahap Munyar Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşe yazısında Dubaili yatırımcı Al-Mohannadi'nin sözlerine yer verdi. Al-Mohannadi: "Herkesin aklına İstanbul gelir ama ben 175 milyon dolarla Ankara'yı seçtim" dedi...



Mehmet Özdemir, arkadaşları Bahadır Yetki ve Boğaç Onur'la BBMRED adlı gayrimenkul-enerji yatırım platformunu kurunca Sinpaş Grubu'ndaki yöneticilik günlerinden tanıdığı Katarlı Al Hassan Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Jumah Eisa Al-Mohannadi'nin kapısını çaldı. 

Al-Mohannadi, Abdullah Tivnikli'nin Eksim Yatının Holding'i ve Avni Çelik'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Sinpaş Grubu yla Constrall adlı şirketi Katar'da birlikte iş yapmak üzere kurmuştu. Yani, Türkiye'yi yakından biliyor, Türk şirketleriyle iş yapmaya sıcak yaklaşıyordu.

Ayrıca, Katar'da bürokrat olarak devletin gayrimenkul alımlarını yönettiği dönemde ülkesinin  Ankara  Büyükelçilik binasının devreye girişinde birinci derecede rol almıştı. 

Bununla da kalmamış, Katar'dan karayoluyla çıkıp, Türkiye'nin doğusundan batısına 40 gün kadar turistik yolculuk yapmışü. 

BBMRED in kurucusu 3 ortak, Al Mohannadi'ye Ankara Gaziosmanpaşa ve Çankaya'da toplam 175 milyon dolara mal olacak hasılat paylaşımına dayalı iki gayrimenkul projesini götürdü. 

Al-Mohannadi, olumlu yanıt verdi: - İstanbul'da gayrimenkule yatırım yapmak birçok yabancının aklına gelebilir. Yabancılar genelde öyle yapmak ister. Ancak ben başkent Ankara'nın da potansiyelinin yüksek olduğunu düşünüyorum. 

Olumlu yanıt üzerine Bahadır Yetki, Mehmet Özdemir ve Boğaç Onur, BBMRED'den AlMohannadi'ye hisse verdi: - Kurduğumuz platformun yüzde 30'u Jumah Eisa AlMohannadi'nin oldu. Kendisi şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da üstlendi. 

Yetki, gayrimenkulle ilgili planlarına değindi: - Marka olmak gibi bir niyetimiz yok. Proje geliştiren tarafta olacağız. Geliştirilen projeye kaynak bulacağız. 

- Ankara'da gerçekleşecek 175 Vahap MUNYAR Bürokratken patron oldu, iki işi birlikte yürüttü AL Hassan Group Yönetim Kurulu Başkanı Jumah Eisa AlMohannadi'ye cirosu 2.2 milyar dolara ulaşan şirketini ne zaman kurduğunu sordum: - 1984'te kurdum. 

- O tarihlerde bürokrat değil miydiniz? 

- Evet. Bir süre iki işi birlikte yürüttüm. Görevi kötüye kullanmadıkça, kendi şirketinizi kayırmadıkça Katar'da yasa buna izin veriyor. 

milyon dolarlık iki projenin arkası gelecek mi? İstanbul veya Türkiye'nin başka kentlerinde projeler düşünüyor musunuz? 

Mehmet Özdemir yanıtladı: - Öncelikle Mart 2014'te başlayacak iki projeyi belirli bir noktaya getirme niyetindeyiz. 

Sonra duruma bakacağız. 

Al-Mohannadi araya girdi: - Türkiye'de mütekabiliyet işinin çözülmesi bizim önümüz açtı. 

- Şirket olarak gayrimenkul yatırımı yapmanıza engel yoktu. 

- Öyle ama şimdi yatırım yaptığımız projeyi Katar'da rahatlıkla pazarlarız. Ayrıca Türkiye'nin başka kentlerinde de potansiyel olduğunu biliyorum. 

Katarlı Al-Hassan Group'un BBMRED'le Ankara'ya 175 milyon dolarla attığı adımın arkası gelir mi? 

Kömürdeki gibi teşvik olursa LNG'ye büyük yatırım yapacak BBMRED CEO su Mehmet Özdemir, Jumah Eisa AlMohannadi'nin başında bulunduğu Al-Hassan Group'un bir başka büyük iş alanına dikkat çekti: - Al-Hassan Group, LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminalleri konusunda önemli işler yapıyor. Türkiye'de aynı yerli kömürde olduğu gibi LNG terminallerinin kurulmasına da teşvik verilmesi gündemde. 

Teşvik devreye girerse Al-Hassan Group bu alanda milyar dolarlık iş yapabilir. 

- LNG işine de BBMRED'le mi girecek? 

- Al-Mohannadi, BBMRED'in ortağı. Türkiye'ye yönelik işlerini bu şirket üzerinden yapacak. 

Afrika ülkelerine birlikte gideceğiz BBMRED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Yetki, Al Hassan Group'un Angola, Kongo, Eritre, Sudan gibi Afrika ülkelerinde faaliyetleri olduğunu vurguladı: - Bundan sonra Afrika ülkelerinde de birlikte iş yapacağız. 

- Kendisi zaten gitmiş, sizi neden yanına alacak? 

Jumah Eisa Al-Mohannadi, Eritre'den örnek verdi: - Eritre'de inşaat yaparken inşaat malzemelerini Türkiye'den almış, memnun kalmıştık. Ardından ekledi: - Afrika'da birlikte daha iyi işler yapabiliriz. Türkler, Afrika'da iş yapmaya daha yatkın. 


Vahap Munyar/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön