26 / 04 / 2024

Alacalı İnşaat Sudan ve Kenya'yı yakın markaja aldı

Alacalı İnşaat Sudan ve Kenya'yı yakın markaja aldı

Krizde yeni pazarlarla güç bulmaya çalışan ve rotayı Afrika'ya kıran Türk girişimci, 400 milyon nüfuslu bölgede ticari hamlelerini yeni yatırımlarla güçlendirmeye hazırlanıyor



Orkide Yağları Etiyopya'da tesis kurmak için arazi tahsisini beklerken, Alacalı İnşaat yapı ve konut hizmetleri için Sudan ve Kenya'yı yakın markaja aldı. İskefe Deri ise katma değeri yüksek ürünler üretmek amacıyla bölgede yatırım yapacak. Türk girişimcilerin bölgeye olan ilgisinden memnun olan Afrikalı temsilciler ise yatırım köprüsünü kuvvetlendirmek için 80 kişilik bir heyetle Türkiye'ye geldi.

8 ülkeden temsilci geldi
Libya'dan Zimbabwe'ye kadar 19 ülkeyi kapsayan Doğu ve Güneydoğu Afrika Ortak Pazarı (COMESA) üyesi 8 ülkenin üst düzey temsilcileri Türkiye Sanayiciler ve İş Adamları Konfederasyonu'nu (TUSKON) ziyaret ederek bölgenin potansiyelini anlattı. Kenya Ticaret Bakanı Amos Kimunya'nın başkanlık ettiği heyet dün gerçekleşen COMESA-TUSKON Yatırım Tanıtım Toplantısı'nda yaklaşık 100 kadar Türk girişimciye ülke ülke fırsatları anlattı.

Türkiye'nin 350 milyar doları aşan dış ticareti ve sanayi mallarındaki üretim kapasitesiyle dünyanın odağında bir ülke haline geldiğini söyleyen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Artık sadece gelişmiş pazarların değil, gelişmekte olan ülkelerin de göz hapsindeyiz" dedi. Meral, Kenya, Uganda, Etiyopya, Mısır, Sudan, Seyşeller, Mauritius, Swaziland'tan gelen temsilcilerin bu ziyaretinin 3 milyar dolarlık bir ticarete kapı aralayacağına dikkat çekti.

Gül'ün ziyareti etki yarattı
Kenya Ticaret Bakanı Amos Kimunya ise, küresel durgunluğa rağmen bölgede önemli fırsatların olduğunu söyledi. Afrika'nın güçlü bir pazar olduğunu vurgulayan Kimunya, COMESA ülkeleri arasında gümrük birliği olduğunu ve 400 milyonluk nüfusa sahip COMESA'nın, yıllık 2 milyar dolarlık ithalat ve 82 milyar dolarlık ihracat potansiyeli olduğuna işaret etti. Bölgede uluslararası yatırımların artarak devam ettiğini ve özellikle turizm, ziraat, tarım, inşaat gibi çeşitli alanlarda çok ciddi yatırım fırsatları olduğunu kaydeden Kimunya, "Artık Türkiye ile ilişkilerimiz daha sıcak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kenya'ya yaptığı ziyaretin ardından iki ülke arasındaki bağlar daha da güçlendi. İki hafta önce Nairobi'de gerçekleşen Türk ticaret fuarını da bunu gösteriyor. 55'ten fazla Türk şirketi burada ürünlerini sergileyerek yeni iş bağlantıları kurdu" dedi.

Kim, Hangi Yatırımı Yapacak
Orkide Etyopya'da Yağ Üretecek
Toplantıya yeni iş fırsatları yakalamak ve bölgeyle olan ticareti daha da geliştirmek hedefiyle katıldıklarını aktaran Orkide Yağları Dış Ticaret Müdürü Ahmet Kuddusi Us, Etiyopya'da yemeklik yağ üretmek için yatırım yapacaklarını açıkladı. Şu an Çin, japonya ve Newyork'ta pazarlama şirketlerinin yer aldığını ve 88 ülkeye ihracat yaptıklarını aktaran Us, yurtdışında üretim için Etiyopya'nın ilk adım olacağını dile getirdi. Us, bu yatırımda 100 bin hektarlık bir arazi için Etiyopya hükümetinin kararını beklediklerini söyledi.

Alacalı'dan 10 Milyon Dolarlık Yatırım
Türkiye'de yaklaşık 570 fabrika kuran Alacalı İnşaat ise Afrika'da 10 milyon dolarlık bir yatırım planlıyor. Yatırım için Etiyopya, Sudan ve Kenya pazarlarını incelediklerini söyleyen Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı M. Zeki Karahan, hem sanayi tesisleri kurmak hem de konut işleri yapmak için bu pazarda yer alacaklarını aktardı. Bu yatırımın 6 ay içinde gerçekleşebileceğini ifade eden Karahan, "Şu an bölgeyi tanıma aşamasındayız ve potansiyelini görmek istiyoruz. Eğer ciddi bir fısat görürsek projeyi hayata geçireceğiz" dedi.
Sibel Atik/Referans


Geri Dön