25 / 04 / 2024

Alarko Riva'da Celaloğlu ailesine açtığı davayı kazandı!

Alarko Riva'da Celaloğlu ailesine açtığı davayı kazandı!

Alarko Holding A.Ş şirketlerinden Al-Riva Arazi Değerlendirme Konut İnşaat ve Ticaret A.Ş. şirketinin Mehmet Halim Celaloğlu varislerine açtığı davayı sonuçlandı. Davayı Alarko Holding kazandı...



Alarko Holding A.Ş'den yapılan açıklama şu şekilde;


Grubumuz şirketlerinden Al-Riva Arazi Değerlendirme Konut İnşaat ve Ticaret A.Ş. ( Riva arazilerinin sahibi olan şirketimiz ) ile ilgili olarak Mehmet Halim Celaloğlu varisleri tarafından İstanbul 8. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılmış bulunan dava hakkında, adı geçen Mahkeme tarafından Şirketimiz lehine verilen karar Yargıtay 11. Hukuk Dairesi'nce de temyiz yoluyla incelenerek onaylanmıştır.


Riva'da ne olmuştu?


Alarko'nun dev bir kent inşa etmek için hazırlandığı Riva'daki 1 milyar dolarlık arsa için, arsanın sahibi Celaloğlu ailesi tarafından Alarko aleyhine İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açıldı.

Aile, Alarko ile 1990'lı yıllarda ortaklaşa kurdukları şirketlerinin feshini istiyor. Aralık ayında İstanbul nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran Celaloğlu ailesinin avukatları, Alarko Holding'in 10 yıldan daha uzun süre geçmiş olmasına rağmen Riva'da çivi çakmadığını belirterek, 1998 yılında kurulan 3 şirketin feshini ve arazi sözleşmesinin iptalini istedi.

İlk duruşma 5 Şubat'ta İstanbul 11. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülecek.

Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu, "Riva'da arsa sahibi olan Celaloğlu ailesinin anlaşmayı bozduğunu telefonla öğrendik. Bir toplantı için kendilerini aradık. Toplantıyı gelmeyeceklerini konuyla ilgili dava açtıklarını belirttiler. Bize mahkemeden resmi olarak tebligat gelmedi" dedi.

Yaklaşık 15 milyon metrekare alanlı, İstanbul'un tek bakir banliyösü konumundaki Riva'da Alarko'nun proje anlaşması 1990'lı yılların başına dayanıyor.

Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunları olan Celaloğlu ailesinin elinde yaklaşık 5.5 milyon metrekare alanlı arazi için Alarko Holding ile yapılmış sözleşme bulunuyor. 1995 yılında Riva'nın imar çalışmalarını tamamlayan Alarko Holding ile Celaloğlu ailesi, 3 şirket kurdu. Bu şirketlerden gelecek kazancın yüzde 60'ı ailenin yüzde 40'ı Alarko Holding'in olacaktı.

Alarko inşaata başlayabilmek için son 3 yılda çok yoğun emek çaba sarf etti. Ama SİT Kurulu'ndan ve belediyeden bir türlü izin alamadı.Alarko'nun gerekli olan izinleri bir türlü alamaması ve inşaata başlayamaması köprülerin atılmasına neden oldu.

Kavalalı'nın torunları

Riva'nın arsa sahibi olan Celaloğlu ailesi Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunları. 19. yüzyılda Osmanlı'nın başına bela olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın torunu Abbas Bey toplam 16 milyon metrekare araziyi 1929 yılında Emlak ve Eytam Bankası'dan 1.000 kırmızı altına satın almıştı. O yıllarda çiftlik olan arazili Abbas Bey'in oğlu Halim Celaloğlu uzun yıllar çiftlik olarak kullanmıştı. Halim Bey, arazinin 1 milyon metrekarelik kısmının İngilizlere satılmasından yaklaşık 2 ay sonra vefat etti. Satış gerçekleşirse 800 milyon doları Halim Bey'in eşi Hatice Celaloğlu, oğulları Ahmet Celaloğlu, Ali Celal Celaloğlu ve Tevfike Celaloğlu alacak. Aile adına görüşmeleri Ali Naci Akmehmet yürütüyor. Mesleği mimarlık olan ve eski bürokrat olan Akmehmet medyadan uzak duruyor. 1 milyar dolarlık arazinin satış yetkisi Ali Naci Akmehmet'te.

 

Ünlülerin muhiti

Riva'da Yapı Kredi Koray'ın 1 milyon 500 bin metrekare, Doğuş Grubu 150 bin metrekare, Uzunhasan ailesi 550 bin metrekare, Orhan Yavuz 500 bin metrekare arazi sahibi. Ayrıca Sabancı Holding üst düzey yöneticilerinin kurduğu kooperatifin de bölgede 100 bin metrekare arazisi bulunuyor. Kooperatif SİT Kurulu'ndan izin aldı. İnşaat için Beykoz Belediyesi'ne başvuruda bulundu.

Deyaar ile ilk kazmayı Orhanlı'ya vuracaklar

Deyaar ile orta şirket kurarak Türkiye'de gayrimenkul geliştirme işine giren Alarko ilk projeyi Orhanlı'da yapacak. Alarko Holding Yönetim Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu konuyla ilgili şunları söyledi: "Deyaar ile ortaklaşa kurduğumuz şirket aracılığı ile Türkiye'de büyük gayrimenkul yatırımları yapmayı planlıyoruz. Nereye, ne kadar yatırım yapacağımız henüz netli kazanmadı. 3 proje üzerine çalışıyoruz. Arsa sahipleriyle görüşmemiz sürüyor. İlk yatırımı, Alarko Holding'e ait Orhanlı'da bir arsa üzerine yapacağız. Buraya 280 konut inşa edeceğiz"


Tebernüş Kireçci


Geri Dön