29 / 03 / 2024

Albayrak GYO'nun binası Çalık Grubu'nun oldu

Albayrak GYO'nun binası Çalık Grubu'nun oldu

İstanbul Büyükdere Cadesi'nin gözde mülklerinden birisi daha sessiz sedasız el değiştirdi



Karayolları arazisi ve İETT Garajı gibi rekor satışlarla gündemden düşmeyen Türkiye'nin en değerli gayrimenkul bölgesi İstanbul Büyükdere Cadesi'nin gözde mülklerinden birisi daha sessiz sedasız el değiştirdi.
Daha doğrusu ikinci kez satışa çıkılan olan bu değerli gayrimenkule nihayet alıcı çıktı. Albayrak Grubu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan (TMSF) 2004 yılında, 18 milyon 250 bin dolara aldığı İktisat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (İktisat GYO) Zincirlikuyu'daki merkez binasının da içinde yer aldığı arsayı Çalık Grubu'na sattı.

Büyükdere Caddesi'nde toplam 2 bin 400 metrekare arazi üzerinde yer alan 10 katlı bina, İktisat Bankası'nın TMSF'ye devrine kadar bankanın genel merkezi ve merkez şubesi olarak kullanılmıştı. Albayrak Grubu, İktisat GYO şirketini satın aldığında, şirketin portföyünde yer alan genel müdürlük binası da Albayrak'ın olmuştu.
Binan Çalık Grubu'na satışını doğrulayan Albayrak Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, satış rakamı hakkında ise; "burayı sarınım 25-30 milyon dolar arısında bir rakama sattık" şeklinde bilgi verdi. 

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 2 bin 400 metrekare arazi üzerindeki binanın inşaat alanını 2008 yılında 4 bin 800 metrekareden 7 bin 200 metrekareye çıkarmıştı. 

İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun olumsuz raporuna rağmen onaylanan plan tadiline göre, araziye iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağaza, alış-veriş merkezi, otel, motel, rezidans ve benzeri konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi kültür tesisleri ile lokanta, restoran, gazino gibi eğlenceye yönelik kullanımlar, yönetim binaları, banka ve finans kurumları gibi ticari fonksiyonlar yapılabilecek.
Okhan Şentürk/Ekonomist

Geri Dön