16 / 04 / 2024

Albayrak Sitesi sakinleri Bağcılar Belediyesi önünde!

Albayrak Sitesi sakinleri Bağcılar Belediyesi önünde!

Bakanlar Kurulu kararı ile 'riskli alan' ilan edilen Bağcılar Demirciler Mahallesi'ndeki Albayrak Sitesi'nin sakinleri, taleplerini sunmak için kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten Bağcılar Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.



'Kentsel dönüşüme evet, rantsal dönüşüme hayır', 'Halkın yanında olun, karşısında değil' yazılı pankartlar açan yaklaşık 100 grup , aleyhte olan hiçbir dönüşüm uygulamasını kabul etmeyeceklerini açıkladı.  Site sakinleri adına basın açıklaması yapan Erkan Sevinç, taleplerini sunmak için Bağcılar Belediyesi önünde toplandıklarını ifade ederek, rant peşinde olmadıklarını dile getirdi.


Sözleşme yetersiz iddiası


Bağcılar Belediyesi tarafından kendilerine önerilen sözleşmenin yetersiz ve aleyhlerinde olduğunu iddia eden Sevinç, "Bizleri dinlemeden, dayatılan uygulamalara karşı itirazlarımızı sunmak için bugün toplandık. 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi' hakkında kanun hükümleri kapsamında sitemiz Bakanlar Kurulu kararıyla 'riskli alan ilan edilmiştir. Yerleşimlerimizin bulunduğu bu alan ile ilgili iş ve işlemlerin yürütülmesi için Bağcılar Belediyesi yetkilendirilmiştir. Bağcılar Belediyesi tarafından 'düzenleme şeklinde taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı ön sözleşmesi' maliklere tek tek ulaştırılmaktadır. Sözleşmenin hiçbir biçimde müzakereye açılması istenmemektedir" diye konuştu.


Talepler dile getirildi


Sevinç, Bağcılar Belediyesi'nden taleplerini ise şu şekilde sıraladı: "Bize önerilen sözleşme, bu tür uygulamalardaki sözleşme formatlarıyla uyumlu değildir. Teknik  şartname ve avan proje içermektedir. Yapım süresi ve cezai şart hükümleri belirsizdir. Sözleşmede hak sahiplerine verilecek olan 716 daire haricinde fazladan 272 daire ve 500 metrekare ticaret alanı öngörülmektedir. Aynı zamanda yapım bedeli olarak her kat malikinden 50 bin TL nakdi para istenmektedir. Rant hayali kurmuyoruz. Parkıyla, otoparkıyla, bahçesiyle konutuyla sağlıklı ve güvenilir bir yerleşkeye sahip olma amacı taşıyoruz. Kamu kurumlarından beklentimiz bu amacın gerçekleşmesinde engelleyici, sınırlayıcı ve geciktirici değil, yapıcı ve katkı veren davranışlarda bulunmalarıdır"


"Yıkıma karşı değiliz"


20 yıldır sitede yaşayan ve aynı zamanda site yöneticiliği yapan Mehmet Şirin Sonkul ise yıkıma karşı olmadıklarını ancak kendilerinin rızası olmadan hiçbir sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Sonkul, taleplerinin yerine getirilmesiyle imzaları hemen atacaklarını sözlerine ekledi.


Dilekçeler belediye görevlilerine teslim edildi


Hürriyet'in haberine göre; sitede yaşayan 238 ev sahibinin imzaladığı, taleplerin yazılı olduğu dilekçeler, Bağcılar Belediyesi  görevlilerine teslim edildi. Basın açıklaması sırasında polis Bağcılar Belediyesi önünde geniş güvenlik önlemi aldı. Site sakinleri basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.


Geri Dön