24 / 04 / 2024

Alcas Aliminyum, 9 milyon dolarlık fabrika yatırımı yaptı

Alcas Aliminyum, 9 milyon dolarlık fabrika yatırımı yaptı

Dünyada yaşanan ekonomik kriz, yerli ve yabancı birçok yatırımcının gelecek planlarını olumsuz etkilerken, bazılarının da büyümesine fırsat verdi



Bu dönemde büyük ve orta ölçekli firmalar, piyasalardaki daralmaların ardından yatırımlarını durdurma kararı aldı. Ancak 2006 yılında kurularak aliminyum sektörüne hızlı bir giriş yapan Alcas Aliminyum Profil Sistemleri, krizin en yoğun yaşandığı 2008-09 döneminde 9 milyon dolarlık fabrika yatırımına imza attı.

Şirket, gerçekleştirdiği bu projeyle 2010 yılının tüm yatırımları içinde en büyük 500 firma arasına girmeyi başardı. Kriz dönemindeki yatırımlarının firmanın büyümesinde etkili olduğunu belirten Alcas Aliminyum Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, bunun istihdama da olumlu bir katkı sağladığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her işletme bir işçi alsın" çağrısı destek bulmaya başladı. Bazı sektör temsilcilerinin bu uyarıya olumlu cevap vermelerinin ardından bir destek de Alcas Aliminyum ve Profil Sistemleri şirketinden geldi. Kriz döneminde yaptığı fabrika yatırımı ile adından söz ettiren firma, Çorlu'da açacağı yeni fabrikasında 70 kişiyi istihdam etme kararı aldı. Bu kişilerden yüzde 30'unu mühendisler, geri kalanını da normal vasıfta çalışanlar oluşturacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, yeni yatırımları ve ihracat hedefleri ile ilgili Zaman'a konuştu. Ekonomik krizin işlerini yüzde 25 oranında daralttığını belirten Yılmaz, bundan dolayı cirolarının da yüzde 40 azaldığını dile getirdi. Buna rağmen krizin en yoğun yaşandığı dönemde Çorlu'da 9 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını kaydeden işadamı, bu sayede kendilerine olan güvenlerinin arttığını dile getirdi. Yılmaz, Başbakan Erdoğan'ın programına göre fabrikanın mayıs ya da haziran ayında açılacağını söyledi. Fabrikanın üretime başlaması ile birlikte yıllık üretimin 11 binden 22 bin tona çıkarılacağını açıklayan Mehmet Yılmaz, bu sayade hem yurtiçi hem de yurtdışı tedariklerinin daha kolay sağlanacağını ifade etti. Bir sanayici olarak 2010 ve sonrasından ümitli olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu dönemde iş dünyasının yapacağı yeni yatırımların işsizliğin azalmasında etkili olacağına dikkat çekti. İşadamı bu dönemde inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olacağına dikkat çekti. Bunun ilk göstergelerinin piyasada yaşandığını da anlatan Alcas Aliminyum Yönetim Kurulu Başkanı, 2010 ile birlikte lüks konut üretiminde önemli oranda bir artış olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz yıllarda Almanya, Avusturya ve Fransa başta olmak üzere onlarca ülkeye alüminyum ihraç ettiklerini anlatan Yılmaz, bu yılki hedefleri arasında İran, Irak, Rusya, Macaristan ve Libya gibi ülkeler olduğunu açıkladı. Yurtiçinde Sky Port, Loca İstanbul, Burç Koleji ve Bella Vista gibi yapıtlarının dış kaplamasını başarıyla yaptıklarını anlatan şirketin patronu, yeni hedeflerinin yurtdışındaki binaları giydirmek olduğunu söyledi.

2009'u zorlu bir yıl olmasına rağmen 22 milyon dolar ciro ile kapattıklarını hatırlatan işadamı, bunun 10 milyon dolarlık kısmının ise ihracattan sağlandığını belirtti. Şirketin 2010 hedefi ise 14 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek yılı 30 milyon dolar ciro ile kapatmak.
Zaman/Bayram Kaya


Geri Dön