29 / 03 / 2024

Ali Ağaoğlu: Servet vergisini ödemeye hazırım

Ali Ağaoğlu: Servet vergisini ödemeye hazırım

Almanya'da bir grup zenginin servet vergisi ödeme teklifine Türk işadamları sıcak bakmadı, daha az vergi daha çok yatırım gerektiği savunuldu



Almanya'da ortaya çıkan sıra dışı zenginler Türk işadamlarını şaşırttı "Zengin, zengin vergisi istiyor" adı altında başlatılan kampanyada, bir grup işadamı 2009 ve 2010 yıllarında servetlerinin yüzde 5'inin vergi olarak alınmasını devletten istemişti. Küresel kriz döneminde gelen bu öneri, İkinci Dünya Savaşı öncesi Türkiye'de yaşanan ve büyük acılara yol açan Varlık Vergisi deneyimi yaşayan Türkiye'de işadamları arasında da yankı buldu. Ancak SABAH'ın görüşlerine başvurduğu işadamlarından sadece biri şartlı olarak uygulamaya destek verdi. 1.5 milyar dolar servetiyle Forbes'e göre Türkiye'nin dördüncü, dünyanın 498'inci büyük dolar milyarderi Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Devlet varsa ben de varım. Ancak bu kaynağın nereye ve nasıl kullanılacağı konusunda kaygım var" ifadesini kullanırken, diğer işadamları servet vergisine karşı çıktı. İşadamları, ödenecek verginin artırılması yerine, yatırımlara yönelmek gerektiğini belirtti. Sinpaş Başkanı Avni Çelik de, Almanya'da 80 milyon nüfusun 61 milyonu vergi mükellefi iken Türkiye'de 72 milyon nüfustan sadece 6 milyonunun vergi mükellefi olduğuna işaret ederek, iki ülkenin karşılaştırılamayacağını söyledi. Vergi uzmanları da, bir servet vergisi uygulamasında siyasetin devreye gireceği ve servet kaçışı yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağoğlu:
Ben ödemeye hazırım ama...
Ben ve Türk işadamları, Almanya'da zenginlerin önerdiği Servet Vergisi gibi bir uygulamaya imza atacak yapıdayız. Devlet varsa ben de varım, işadamları da var. Ancak bu kaynağın nereye ve nasıl kullanılacağı konusunda kaygımız var. Paranın doğru yerde kullanılması halinde ben servet vergisi ödemeye hazırım. Türkiye'de sürekli vergisini veren, kayıtlı iş yapan işadamı yolunacak kaz gibi görülüyor. Yapılması gereken, kayıtdışının azaltılması.

Sinpaş Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik:
Almanya ile Türkiye bir tutulamaz
Zenginlerin servet vergisini gönüllü olarak artırması yerine Türkiye'de önce vergi adaletinin sağlanması ve verginin tabana yayılması probleminin halledilmesi gerekiyor. Türkiye'de vergi konusunda dengesizlik var, bölgelerde dengesizlik söz konusu. Bizde vergiyi verenden daha çok alınıyor vermeyen ise köşeye saklanıyor. Almanya'da 80 milyon nüfusun 61 milyonu vergi mükellefi. Türkiye'de ise 72 milyon nüfustan sadece 6 milyonu mükellef. Bu nedenle iki ülke karşılaştırılamaz. Vergi tabana yayıldıktan ve vergi mükellefi sayısı artırıldıktan sonra gerekirse zenginlerden daha fazla servet vergisi alınabilir.

Rixos Grup Yön. Kur. Bşk. Fettah Tamince:
Az vergi, çok yatırım ile fayda fazla olur
Zenginlere servet vergisi yerine istihdama katkıda bulunacak yatırımlara yönelmek gerekiyor. Bu şekilde zengin işadamları devlete daha faydalı olur. Az vergi çok istihdam çok yatırım. İşadamları paralarını bankada bekletmek yerine yatırım yaparak katkıda bulunsunlar. Almanya sosyal yatırımlarını bitirmiş, istihdam alanları ise daralmış bir ülke olarak işadamları bu tarz bir tepki vermiş olabilir ancak bizim her alanda daha fazla yatırıma ihtiyacımız var.

TÜSİAD eski Yön. Kur. Bşk. Erkut Yücaoğlu:
Türkiye'de acı bir tecrübe yaşandı
Servet Vergisi uygulamasını doğru bulmuyorum. Geçmişte 1940'lı yıllarda da Varlık Vergisi adı altında acı bir tecrübe yaşandı. Gayrimüslimlere yönelik kötü sonuçları oldu. Zenginlerimiz kurdukları vakıflar aracılığıyla, okul, hastane, huzur evi gibi hayır işlerine imza atıyorlar. Zenginlerimizin sağlık, eğitim gibi alanlara yardımları topluma geri dönüyor.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan:
Bu ortamda servet vergisi gerçekçi değil
Bana göre bu ortamda zengin kesimden vergi alınması pek gerçekçi değil. Özellikle ekonomik sıkıntıların olduğu bir dönemde. Birçok kişi ve kurum bu krizden zaten payını aldı. Kârlılıklar bozuldu, borç oranları yükseldi. Gelir vergisi de kurumlar vergisi de oldukça yüksek. Tam tersi olmalı, üretimi
artırmak, ekonomiyi canlandırmak için vergi düşürülmeli.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Bşk. Hikmet Tanrıverdi:
Konuşulması bile servet kaçışına sebep olur
Çok zor koşullarda bu tür bir uygulamaya gidilebilir. Türkiye ekonomisi o kadar da zor durumda değil. Ama bu tür bir uygulamanın konuşulması bile servet kaçışına sebep olabilir. Önce altyapısının oluşturulması lazım. Bu tür bir uygulama olursa 20 trilyon üstü için olabilir. Ancak şu dönemde kurumlardan alınan verginin azaltılması lazım. Vergi barışı da aslında buna benzer bir uygulama.

Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak:
Zengin-fakir ayrımına karşıyım
Mantıklı bir teklif değil. Vergide zengin - fakir ayrımı yapılmasına karşıyım. Mantıklı olan verginin adil bir şekilde toplanmasının başarılabilmesi. Mesela Türkiye'de hâlâ gelir vergisi toplama oranı çok düşük. Bunlar düzelmeden geçici çözümlerle çıkış yolu aramak gerçekçi değil.

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhr. Bir. Bşk. Adnan Dalgakıran:
Delikler için bu vergi kullanılırsa anlamı yok
Servetlerimizden vergi alınması hiç sorun değil. Bu ülkede kazanıyoruz ve kazandığımızı bu ülke için feda edebiliriz ancak hükümet yaptığı hatalı uygulamalardan dolayı açılan delikler için bu vergileri kullanır ve o hataları yapmaya devam ederse bunun anlamı kalmayacak. Yoksa servet üzerinden yüzde 5 de vergi alınsın 10 da, bize dokunmaz.

Vergi Konseyi Başkanı Mustafa Uysal:
Cezalandırmanın ötesine geçmez
Zenginlerden 'servet vergisi' alınması adaletsiz bir uygulama olacaktır. Zira hepimiz çok iyi biliyoruz ki, bu vergi sadece kayıt içindeki işadamlarından alınacaktır. Bu nedenle işadamlarını cezalandırmanın ötesine geçmez ve bir sefer alınsa bile yarardan çok zarar verir.

Ernst & Young Vergi Bölüm Başkanı Mustafa Çamlıca:
Siyaset devreye girer, sermaye kaçar
Vergiyi devlet toplarsa adalet duygusu kaybolabilir ve siyaset devreye girer. 1940'ların başında alınan Varlık Vergisi ülkemiz tarihinde derin yaralar açmış ve ciddi bir sermaye çıkışına neden olmuştu. Bence bu iş devlet eliyle yapılmamalı.

Sabah


Geri Dön