20 / 04 / 2024

Ali Babacan imar rantının vergilendirilmesinde ısrarlı!

Ali Babacan imar rantının vergilendirilmesinde ısrarlı!

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan imar rantının vergilendirilmesinde ısrarlı. Babacan, şu anda rantın oluştuğunu ancak nasıl paylaşılacağının kuralının olmadığını dile getirerek, "Kural konulmalı" mesajı verdi.



ESKİ Başbakan Yardımcısı Ali Babacan imar rantının vergilendirilmesinde ısrarlı. NTV'de canlı yayına katılan Babacan, şu anda rantın oluştuğunu ancak nasıl paylaşılacağının kuralının olmadığını dile getirerek, "Kural konulmalı" mesajı verdi. Buna karşılık 11 Ekim tarihinde yayımlanan Orta Vadeli Program'da imar rantına ilişkin bölümler çıkarılmıştı. Babacan, konut sektöründe mevzuat boşluğu olduğu, belirsizlik ve haksızlıklar yaşandığını belirterek. "Bunun adını koyalım ne ödeyeceğimizi bilelim diye bir talep var. Seçimlerde sonra bunun ciddi bir şekilde ele alınıp, hızlıca görüşülmesinin çok faydalı olacağını duşunuyorum, Aksi halde şu anda bir rant oluşuyor ve bu rantın nasıl paylaşılacağı konusunda da bir kural yok" dedi. Kural yoksa rantın olduğunu, orada da her türlü yanlışa açık bir resim görüldüğünü ifade eden Babacan. "Dolayısıyla bunun kurallara bağlanması, kimin ne olacağını bilmesi, rantın nasıl paylaşılacağının adının konmasında büyük fayda var. Aksi halde bu sadece ekonomide fırsat eşitliği, adaletle ilgili problemleri beraberinde getirmiyor aynı zamanda şehirlerimizde çok hızlı görüntü kirliliği, betonlaşma meydana geliyor. Hem hale. hukuk, adalet yerine gelsin, fırsat eşitliği olsun hem de şehirlerimiz daha düzenli buyusun. Ama kurulu düzenden istifade edenler bu düzen bozulmasın diye çaba gösteriyor" açıklamasını yaptı. 


YENİ OVP'DE YOK 

İmar rantına yönelik önlem alınacağı ilk kez geçen yıl yayımlanan Orta Vadeli Program'da ortaya çıkmıştı. Program'da, "İmar planı değişiklikleri ve kamu yaürımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını ve gayıimenkullerde değer arüşına yol açacak bazı kamu yatırımlarına yararlanıcılarm katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecektir" ifadesi yer almıştı. Daha sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu şeffaflık paketini açıklarken imar rantlarından pay alınacağını açıklamış, biı de yasa taslağı hazırlanmıştı. Ancak yasal düzenleme Meclise gönderilmedi. 11 Ekim 2015 tarihinde açıklanan Orta Vadeli Program'da ise bu ifadeler çıkarıldı. 


KUR OYNAK' DEDİ ÖZTRAK TWEET ATTI 

BABACAN, milli gelir hesaplamalarında "rakamlara makyaj yapıldı" iddialarının sorulması üzerine, cok hareketli dönemlerde satınalma gıicii parit esine göre hesaplamaların daha güvenilir okluğunu söyledi. Babacan. OVP hazırlanırken, dolar kurunun 3 un üzerinde olduğunu, bugün kurun 2.90 düzeyinde olduğuna söylerken. CHP'li Faik Oztrak attığı tweet'le, "13 yıl ekonomiyi yöneten Bakana hatırlatma: Kişi basma dolar cinsinden gelir anlft dolar kuruyla değil yıl içindeki ortalama dolar kuruyla hesaplanır" tepkisini gösterdi. 


SON YARIM SAATTE KARAR VERDİ 

ESKİ Başbakan Yardımcısı Babacan, bin 300 liralık asgari ücretle ilgili de, "Diğer siyasi partiler birisi 1500. birisi 1400 gibi rakamlar açıkladı. Bunların özellikle is dünyamız üzerinde etkisi cok cok büyük olabilirdi. Biz epey bir tartıştık hatta seçim beyannamesi baskıya girmeden yanrn saat önce bu 1300 rakamını belirleyebildik" dedi. 


Hürriyet


Geri Dön