29 / 03 / 2024

Ali Babacan:Gayrimenkulde yatırım olmadan büyüme olmaz!

Ali Babacan:Gayrimenkulde yatırım olmadan büyüme olmaz!

"7. Gelişen Kentler Zirvesi", dün Balıkesir'de gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Babacan, gayrimenkul yatırımcısının önünün açılması gerektiğini vurgulayarak, "Gölge etmeyelim, engel olmayalım" dedi.



Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle düzenlenen "7. Gelişen Kentler Zirvesi", dün Balıkesir'de gerçekleşti. Milliyet ve Vatan gazetelerinin basın sponsoru olduğu zirveye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katıldı. Babacan, zirvede yaptığı konuşmada, gayrimenkul yatırımcısının önünün açılması ve işinin kolaylaştırılması gerektiğini belirterek, "Gölge etmeyelim, engel olmayalım. Bunu hem merkezi hükümet hem bakanlıklar hem de büyükşehir ve ilçe belediyeleri anlamında söylüyorum. Yatırımcıya bu şekilde hizmet etmemiz gerekiyor' ifadesini kullandı. Yatırımın kamu ve özel olmak üzere iki türü bulunduğunu anımsatan Babacan, Türkiye'de buna ilişkin harcamaların yüzde 80'ini yani devletin 4 katını özel sektörün yaptığını aktardı. 


'Yatırımsız olmaz' 

Yatırım olmadan büyüme ve istihdam olmayacağını vurgulayan Babacan, Almanya'da yatırım yapan bir firmadan örnek vererek, "Almanya'nın önemli şehrinden yer satın alıyorlar. Satın alımdan hemen sonra o şehrin belediye başkanı ekibini toplayıp geliyor, 'Sizin için ne yapabiliriz?' diyor. Almanya'dan bahsediyoruz; gelişmiş seviyesini tamamlamış bir ülke. 'İşinizi nasıl kolaylaştırabiliriz?' diye soruyor. Gelişmekte olan ülkeyiz, yatırıma ihtiyacı olan bir ülkeyiz. Yatırımcıların yoğun gelmesi gereken bir ülkeyiz" dedi. Yabancı özel sektörün yatırım için güven istediğini, yatırım ortamının bu şekilde iyileştirilebileceğini belirten Babacan, şöyle devam etti: "Yatırım için güvenli yer bulamayanlar, Almanya ve ABD hazinesi tahvillerine yöneliyor. Babacan, "Dünyada, Norveç, Suudi arabistan, Singapur gibi cari fazlası, bütçe fazlası olan, bunları fonlarında biriktiren ülkeler var. Batıda önemli emeklilik fonları var. 

Her biri milyar dolarlar hatta trilyon dolar olan fonlar var. Bu fonlar, parayı çok güvenilir yerlere yatırıma taşımak istiyorlar. Dünyada sermaye ve varlık var. Bir yandan da şiddetli fon ihtiyacı var. Bu ikisini nasıl buluşturacağız? Dünya için de güveni oluşturduğunuz zaman bu buluşma olur." Los Angeles dökülüyor! Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, özellikle altyapı yatırımlarının birçok ülkede aksadığını, küresel krizin birçok ülkeyi olumsuz etkilediğini hatırlattı. Babacan, "Gelişmekte olanlar kadar gelişmiş ülkeler için de geçerli bu durum. Son bir yılda Los Angeles'a ve Yeni Delhi'ye l m gittim. Los Angeles'ın altyapı ihtiyacı, Yeni Delhi'den daha fazla. Yollar, kaldırımlar, köprüler, alt geçitler her şey dökülüyor. Dolayısıyla altyapı ve yatırım dediğimizde, G-20 üyelerinin tamamı 'Ne yapabiliriz?' diye tartışmaya başladı" diye konuştu. 


'KDV HAKSIZ REKABET YARATIYOR' 


GYODER Başkanı Aziz Torun da, konuşmasında yatırımın önemine dikkat çekerken, "Tasarrufu sınırlı bir milletiz ama üretmek durumundayız" dedi. 

Balıkesir'in yatırım potansiyeline dikkat çeken Torun, şehrin bu potansiyelinin "bakir kalmasını" hayretle karşıladıklarını, yatırımcıların bu bölgeye çekilmesi gerektiğini söyledi. Vizyoner yöneticilerin bu durumu aşacağını söyleyen Torun, yatırımcıların önünün açılmasının önemine işaret ederek, "Arazilerin bir anlamda yatırımcıya kemiksiz olarak sunulması gerekiyor ki, işine odaklansın, işin imarıyla, arazinin imarıyla uğraşmasın" diye konuştu. KDV'nin gayrimenkul sektöründe haksız rekabet yarattığını vurgulayan Torun, şöyle devam etti: "Sektör dolaylı bir vergi yükü altında, mükerrer harçlar ödüyor. Yüzde 18 KDV, kayıt dışına teşvik ediyor. Kentsel dönüşüm dışında yüzde 1 ve 8 KDV'nin işlediği yapı I neredeyse yok. Bu da, son zamanlarda İstanbul'da lüks konutların olduğu yerlerde 15-20 yıllık binaları kimi firmaların KDV nedeniyle bunun için yenilemesine neden oluyor ve haksız rekabet oluşturuyor." Mega projelerin ortasında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, kentte 2023'e kadar 11 milyar TL yatırım ve 325 bin kişilik istihdam hedeflediklerini belirtirken, sanayi, turizm, tarım ve gayrimenkul yatırımlarının bunu destekleyeceğini söyledi. Uğur, Balıkesir'in İzmir-İstanbul Otoyolu gibi mega projelerin ortasında yer aldığını belirterek, "Dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarından olan Mipim'de de tüm yatırımcıları buraya davet ettim. Uluslararası yatırımcılarla Balıkesirli yatırımcıları buluşturuyoruz. Bürokrasiyi azaltarak tüm yatırımcılara destek olacağımızı vurguluyorum" ifadesini kullandı.


Bizim Çankırı


Geri Dön