24 / 04 / 2024

Markalı konutlara yatırım yapmak doğru bir hamle olacaktır!

Markalı konutlara yatırım yapmak doğru bir hamle olacaktır!

İnşaat sektörünün eylül ve ekim sonrası dönemde yükselişe geçeceğini belirten Ali Dumankaya, "Gayrimenkul fiyatları her zaman artan bir ivme gösteriyor. Bu sebeple yılın üçüncü çeyreğinde markalı konutlara yatırım yapmak doğru bir hamle olacaktır. " dedi.



DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkam Ali Dumankaya Ekonominin gelişiminde belirleyici bir role sahip olan gayrimenkul sektörünün, 200'den fazla alt sektöre talep yarattığım ifade etti. Dumakaya, "Gayrimenkul fiyatlarındaki reel artış ile ekonomik büyüme arasında doğrudan bir ilişki olması, sektörün hem büyüme hem de istihdama katkısı lokomotif sektör özelliğini uzun yıllar daha devam ettireceğini gösteriyor. 2016'nın tüm olumsuzluklarına rağmen büyümesini sürdüren gayrimenkul sektörü, 2017'nin ilk yarısında da maliyetlerdeki artışa ve döviz kurlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak biraz yavaşlasa da büyüme ivmesini sürdürdü. Konut alımlarındaki durgunluğa rağmen devam eden gayrimenkul yatırımları, sektöre ivme kazandırmaya devam etti" dedi. 


SEKTÖR TAM PERFORMANSINI GÖSTEREMİYOR 

Türkiye için yılın ilk çeyreğinde, yüzde 3.5'lik büyüme beklenirken yüzde 5'lik büyüme sağlanmasının tüm sektörler için umut verici olduğunu belirten Ali Dumankaya, inşaat sektörünün henüz istenilen performansı gösteremediğini söyledi. 


İnşaat sektörünün 2017 yılı ilk çeyrek verilerine göre 3.7 oranında bir büyüme sağladığım dile getiren Dumankaya,  "Türkiye ekonomisinin yüzde 5'lik büyümesine karşın, inşaat sektöründe gerçekleşen büyüme oram maalesef düşük. Birinci çeyrekte kampanyalar, teşvikler ve çeşitli aktiviteler ile yapılan çalışmalar sonucunda gerçekleşen büyüme oranının ikinci yarıda daha fazla olacağına inanıyoruz. Kamunun geliştirmiş olduğu teşviklerle birlikte ivme yükselmeye devam edecektir. Ancak bu gelişmeyi de normal görmek lazım. Genelde inşaat sektörü herhangi bir kriz durumunda ilk etkilenen sektör olmakta. Aynı zamanda da krizden  en son çıkan sektör. Bu durumda özellikle bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde, inşaat sektörünün büyümesini daha belirgin göreceğimize inanıyorum. Geçtiğimiz son bir yılda, piyasaların tedirginliği dolayısı ile ertelenen talebin de devreye girmesi satışlar konusunda bize umut veriyor" dedi. 


YÜZDE 40 KAR BEKLENTİSİ 

İnşaatın yapım maliyetleri ve arsa maliyetlerinin de giderek yükseldiğine dikkat çeken Dumankaya şunları söyledi: "İstanbul'da satılık konutların metrekare fiyatı konut endeksi verilerine göre son bir yıl içinde de yüzde 14 oranında, 2012 Ocak ile 2017 Ocak arasında ise reel olarak yüzde 43.09 arttı. İnşaat maliyetlerinin yüzde 10'undan fazlasını oluşturan demirin ton fiyatında Ocak 2016'dan bu yana yüzde 50'ye yakın bir oranda yaklaşık (bin liralık) artış yaşandı. Birçok üründeki fiyat yükselişi nedeniyle ikinci çeyrekte konut fiyatlarının artacağım öngörüyorum."Türkiye büyüme oranı altında kalan sektörün eylül ve ekim soması dönemde yükselişe geçeceğini belirten Ali Dumankaya, "Gayrimenkul fiyatları her zaman artan bir ivme gösteriyor. Bu sebeple yılın üçüncü çeyreğinde markalı konutlara yatırım yapmak doğru bir hamle olacaktır. Konutların prim yapması ise ayrı bir süreçtir. Orta ve uzun vadede her zaman kar getiren gayrimenkul yatırımı, özellikle gelişmekte olan bölgelerde yapıldığında proje başlangıcından teslim sürecine kadar olan sürede dahi yatırımcısına yüzde 40'm üzerinde kar sağlar. Son çeyrekte lansmana çıkacak olan yeni projelerle, dolar artışı, arsa ve demir maliyetlerinin yükselişi gibi konularda göz önüne alındığında konut fiyatlarının ister istemez artacağım öngörüyoruz" dedi.


1.1 MİLYARLIK PROJEYE 

DKY markasının 56 yıllık sektör birikimi ile 2013 yılında dinamik, kaliteli ve yenilikçi bir anlayışla kurulduğunu belirten Ali Dumankaya, "4 senede 10 projeyi yönetme kabiliyetine eriştik. DKY İnşaat olarak, 7 buçuk milyon konutun değiştirilmesi gereken ülkemizde, biz de üzerimize düşeni yapıyoruz ve özellikle kentsel dönüşüm odaklı projeler geliştiriyoruz.  DKY Kartal, DKY Business Kartal, DKY Sahil, DKY Business Tuzla, Lokum Evler, DKY On Kâğıthane, DKY Cadde Göztepe 05, DKY Cadde Suadiye 12 devam eden projelerimiz arasında. 2017'nin Mart  ayında DKY Cadde Erenköy 86 projesinin teslimini, 

DKY Sahil Kartal projemizin lansmanını gerçekleştirdik. Lokum Evler projemizin Haziran 2017'de etaplar halinde teslimine başladık ve bir diğer projemiz DKY Ada'nın lansmanı için de gün sayıyoruz. İnşaatı halen süren projelerimizin yatırım değeri yaklaşık 1 milyar TL iken 2017 yılında başlayacak projelerimizin proje büyüklüğü 1 milyar 180 milyon TL. Halen inşaatı devam eden 7 projede toplam 1500 konut ve işyeri bulunuyor. Mart ayında teslimi gerçekleştirilen DKY Cadde Erenköy 86, Haziran ayından itibaren teslimlerine başladığımız Lokum 

Evler ve üçüncü çeyrekte teslimini gerçekleştireceğimiz DKY Cadde Suadiye 12 projemizle toplamda 825 adet konutun teslimini bu yıl içinde gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu. 


Hürriyet Ek


Geri Dön