24 / 04 / 2024

Ali Güreli Bodrum'da sanatçı rezidanslarının yer alacağı kampüs kuracak!

 Ali Güreli Bodrum'da sanatçı rezidanslarının yer alacağı kampüs kuracak!

Contemporary İstanbul’u düzenleyen Ali Güreli çağdaş sanat şirketi kurdu. Şirketin ilk icraatı Bodrum’da 2 milyon dolar yatırımla genç sanatçıların eğitim göreceği sanat köyü açmak oldu...



Eşsiz koyları, renkli eğlence hayatıyla dünyanın önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Bodrum sanatla yakınlaşıyor. Çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’u düzenleyen iş adamı Ali Güreli, şimdi de Bodrum Çağdaş Sanat Akademisi AŞ şirketini kurdu. Şirket, Bodrum Yahşi’de içinde, bar, havuz, büyük bahçeleri bulunan 8 apart otelden oluşan bir sanat köyü kurdu. Bodrum Contemporary Art Campus adındaki sanatçı rezidanslarının yer aldığı kampüste yurtiçi ve yurtdışından genç çağdaş sanatçılar ağırlanacak. Bodrum Çağdaş Sanat Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli  yatırımla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

“8 ayrı apart otel olarak tasarlanmış üniteden oluşan kampüsü hayata geçirdik. Apart otellerin her birinde iki genç sanatçı konaklayacak. Kampüste biri açık, biri kapalı olmak üzere iki konferans salonu var. 5 dönüm üzerine kurulu kampüs arazi yatırımıyla birlikte 2 milyon dolara mal oldu. Tasarımı mimar Murat Artu yaptı”

Residanslar 12 ay açık

Rezidansların 12 ay açık kalacağı bilgisini paylaşan Ali Güreli, kampüsün asıl hedefinin genç Türk sanatçılarının, Avrupa ve ABD’den gelen sanatçılarla bir arada sanat üretmesi olduğuna dikkat çekerken uluslararası işbirliklerine dikkat çekiyor.

Uluslararası boyutta kendi yatırımlarına benzer projelerle işbirliğine gittiklerini anlatan Güreli sözlerini şöyle sürdürüyor: “Alman Humboldt forum ile işbirliği yaptık. Onların bünyesinde çalışan sanatçılar üretimlerini Bodrum’da sürdürecekler. Türk sanatçılar da Almanya’ya gidecek. Akademik programı Hasan Bülent Kahraman hazırladı. Şimdi, Fransız Kültür Merkezi’yle işbirliği yapıyoruz. Sanatsal yatırımlar şehirlerin pazarlanmasında en önemli unsurlardır. Naomi Camphell’ın Bodrum’a gelmesi günlerce haberlere konu oldu. Bodrum neden ünlü sanatçı Gerhard Richter’le de bütün dünya basınında yer almasın. Bunu sağlayacağız. Dünyaca ünlü çağdaş sanatçıları Bodrum’a davet edeceğiz. Genç sanatçılarla 6-8 haftalık atölye-çalıştaylar, akademik konferans ve paneller düzenleyecekler. Yabancı sanatçıların konaklama, ekipman, malzeme ve ulaşım ihtiyaçları bizim tarafımızdan karşılanacak.”


Bodrum’a şehir müzesi

Bodrum’a bir çağdaş sanat müzesi kurulmasının kaçınılmaz hale geldiğin anlatan Güreli, “Bu girişimi de başlatmak istiyoruz.  Nitelikli turist gelmesi açısından da bu çok önemli. Bodrum Belediyesi ile hayata  geçirmeyi planladığımız müze yanı sıra çağdaş sanat galerilerinin açılması girişimleri de sürüyor. Bodrum bölgesinin farklı bir şekilde tanıtılması için  daha çok sanat organizasyonlarına ihtiyaç var.”


Sırada Art Kulüp var

Sanat köyünün koleksiyonerler tarafından da benimsenmesi, sanatın üreticisi, tüketiciyle aynı ortamda buluşması için bir de Art Kulüp kuracakları bilgisini paylaşan Güreli, “Art kulübün üyeleri işadamı ve koleksiyonerler olacak. Üyeler, sanat köyünün destekçisi olacaklar” diyor.


Songül Hatısaru/Milliyet Gazetesi


Geri Dön