04 / 05 / 2024

Ali Özkan krizi ele aldı

Ali Özkan krizi ele aldı

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Kurucu Üyesi ve 3. Dönem Başkanı Seray Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özkan kriz ile ilgili konuştu



Dünya'da yaşanan Global kriz nedeniyle Avrupa da ve ülkemiz mobilya, inşaat, tekstil gibi üretim sektörlerinin ihracat yaptığı bazı ülkelerde firmalar kepenk indirdi.

Mobilya sektörü ülkemizde gelişirken ve büyürken, bazı ülkelerde mobilya mağaza ve marketleri kepenk indirdi. Bu da Türk mobilya firmalarının global krize açık ülkelerde ihracatını zora sokarken kapalı ekonomilerde kriz fırsattır sözünü gerçeğe dönüştürdü.

Yeni yeni ülkelere ve pazarlara açılmak önemli hale geldi. Ve ülkemizin mobilya ihracatı başarılarını katlayarak daha da arttı. 2001 yılında 75 Milyon USD olan ihracatımız bugün 1.400 Milyar USD olmuştur. Her yıl en az %40 civarında ortalama artış gösteren mobilya sektörünün ihracatı, kriz yılı olarak adlandırılan 2008'de bile 1.400 Milyar USD' ye ulaşmıştır.

2001 krizi mobilya sektörümüzün ihracata başlamasının ve büyümesinin en önemli adımı olmuştu. Bugünkü krizde markalaşmaya ve tasarıma önem veren, kendi tarzını geliştiren, taklitten uzak, tasarıma ve markalaşmaya yatırım yapan; mobilya, inşaat, tekstil firmalarının yurt için olduğu gibi yurt dışında da kesinlikle başarılı olacaklarına inandığının altını çizdi.

Bütün sektörlerimiz için krizden çıkışın en önemli formülü ihracattır. Dövizin yükselmesiyle birlikte ülkemizde ihracatın ciddi destek görüyor olmasının da önemli bir fırsat olduğuna değinen Seray Mobilya Başkanı Ali Özkan mobilya firmalarımızı bu durgunluk sonrası çok iyi bir pazarın beklediğine işaret etti.

Firmamız Seray ve Mobilya Sektörümüz adına inanıyorum ki Türkiye bu zor gibi görünen günlerin üstesinden çok çabuk gelecektir.

Geri Dön