29 / 03 / 2024

Ali Sami Yen ihaleye çıkıyor!

Ali Sami Yen ihaleye çıkıyor!

Ali Sami Yen ihalesinin fiyatı 1.2 milyar doları bulacak



TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nden devir aldıkları Ali Sami Yen arazisini yetiştirirlerse bu hafta, yetiştiremezlerse gelecek hafta ihaleye çıkartacaklarını söyledi.

İhalede öncelikli olarak satmayı düşündüklerini söyleyen Erdoğan Bayraktar, "Şartlara bakacağız. Burası sonuçta İstanbul'un en değerli arsası. İstediğimiz parayı bu ortamda verecek şirket çıkarsa hemen satarız. Veremezlerse hasılat paylaşımı yöntemiyle gelecek ay yeniden ihaleye çıkarırız" dedi.

Ali Sami Yen'in planında tadilat yaptıklarını, yaptıkları tadilatın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşüleceğini hatırlatan Bayraktar, yeni plana 10 bin metrekarelik yeşil alan koyduklarını, ihaleyi kazananın Mecidiyeköy'ün merkezine park yapacağını kaydetti.

İhaleyi katılacak şirketin finansal yapısının çok güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan Bayraktar, "Rayiç fiyatı ödeyecek olsa 34 bin metrekarelik arsa için neredeyse 1 milyar doları gözden çıkarması gerekiyor. En az 200 milyon dolar da inşaatına harcayacak. Nereden bakarsanız bakın 1.2 milyar dolarlık bir ihale söz konusu. Metrekare bazında ve toplam fiyatta Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak. Toplam rakamın Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ihalesini ve Levent İETT arsası ihalesini geçmesi gerekiyor. İki arsanın da etrafında yaya trafiği yoktu. Bu arsanın etrafında yaya trafiği var. Ayrıca arsayı alan dev bir otopark yapabilecek. Bu otopark sayesinde Mecidiyeköy'ün otopark sorunu çözülecek" diye konuştu.

İhalenin sonuçlanmasıyla, ihaleyi kazanan şirketin yeri teslim almasında yaklaşık 6 aylık süre olduğunu söyleyen Bayraktar, ihaleyi kazanan şirket bu süreyi proje hazırlayarak geçireceğini bu kadar ciddi para ödeyecek şirketin, ödediği parayı çıkarabilmesi için çok iyi bir proje yapması gerektiğini kaydetti.

Seyrantepe'nin 2010-2011 sezonuna yetişeceğini hatırlatan Erdoğan Bayraktar konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Çalışmaları bizzat kendim takip ediyorum.  TOKİ  elemanlarından ve müteahhitlerden günlük, haftalık ve aylık düzenli bilgi alıyorum. Bir gün bile gecikmesine tahammülüm yok. Müteahhitleri işi erken teslim etmesi için sıkıştırıyorum. Herhangi bir sorun yaşandığında bizzat kendim müdahele ediyorum. Ankara'da ofiste olduğum günlerde masa bilgisayarımda www.seyrantepesporkompleksi.com sürekli açık."

Yaklaşık 35 bin metrekare alanlı Ali Sami Yen Stadyumu'nun imar izni 2.5 emsal. Buna göre ihaleyi kazanan bodrumlar hariç 87 bin metrekare alanlı ofis ve konut yapabilecek. Bodrumlar da dahil edildiğinde inşaat alanı 300 bin metrekareye kadar çıkabilir. Arsa üzerine yapılacak binada yüksekliğin serbest bırakılması önemli bir avantaj. İsteyen buraya İstanbul'un en yüksek binasını da inşa edebilir.

Mülkiyeti Hazine'ye ait olan stadyumun arsası 1950'lerde kentin bittiği noktadaydı. Dönemin İstanbul'unun gelişme aksında olan stadyum, Galatatasaray tarafından kullanılmak koşuluyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmişti.

Galatasaray'ın stadyumu Uzanlar tarafından 1950'lerde inşa edilmişti. Stadyumun eskimesi gündeme geldiğinde yapılan anlaşmalar çerçevesinde Galatasaray'a Seyrantepe'deki 380 bin metrekarelik arsa 30 yıllığına kiralanmıştı. Galatasaray buraya stad yapmak için görüşmeler yapmış ve arsanın tapusu olmadığı için projeyi gerçekleştirememişti.

Bunun üzerine devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girmiş ve stadyum inşası için TOKİ görevlendirilmişti. Yapılan protokole göre Galatasaray Ali Sami Yen'deki intifa hakkından, Seyrantepe'deki stadyumun tapusu kulübe verilmek koşuluyla vaz geçmişti. Bunun karşılığında TOKİ Ali Sami Yen arazisine konut, ofis ve alışveriş merkezi yapılması karşılığında, Seyrantepe'yi bitirmeyi şart koşmuştu. İhaleyi kazanan Eren Talu-Alke ortaklığı, projeyi bitiremeyince inşaat yarım kalmıştı. Defalarca yapılan ihalelelere istenilen şartlarda teklif gelmeyince TOKİ çareyi işi ikiye ayırmakta bulmuştu. Seyrantepe Stadyumu'nun yapım ihalesi Varyap-Uzunlar ortaklığı tarafından gerçekleştiriliyor. Arsa için ise ihale çıkılıyor.

Önceki dev ihaleler

1) Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsası: Zincirlikuyu'daki 96 bin 505 metrekare alanlı arsa 800 milyon dolara Zorlu Grubu tarafından satın alınmıştı.

2) Levent İETT arazisi: Levent'teki 46 bin 241 metrekare alanlı arsanın ihalesini Dubai Şeyhi El Maktum'un şirketi Sama Dubai tarafından KDV dahil 825 milyon dolar teklif etti. İmar sorunları dolayısıyla ödemeyi halen yapmadı.

3) Toprak Libadiye arsası: Dubaili Emaar Grubu Halis Toprak'a ait 73 bin 571 metrekare alanlı arsayı 425 milyon dolara satın almıştı.

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

İHALEYE ÇIKIYOR

TOKİ, Ali Sami Yen arsası için en geç gelecek hafta ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Bayraktar, “Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak” diye konuştu

Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadyumun tapusunun kendilerine verilmesi koşuluyla vazgeçtiği intifa hakkı için Ali Sami Yen arsasında ihaleye çıkılacak. TOKİ, ihaleyi bu hafta, en geç gelecek hafta içinde içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Konumunun yanı sıra etrafında yaya trafiğinin olması ve planda tadilat yapılarak içine otopark yapılacak bir konuma da getirilmesi, arsanın fiyatının Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ve İETT'nin Levent'teki arsalarını geride bırakacağını ortaya koyuyor.
İhaleyi, yetiştirebilirlerse bu hafta, ama en geç gelecek hafta içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu:

‘En büyük arsa ihalesi'
“İhalede önceliği satışa vereceğiz. Şartlara bakacağız. Burası, İstanbul'un en değerli arsası. İstediğimiz parayı bu ortamda verecek şirket çıkarsa hemen satarız. Veremezlerse hasılat paylaşımı yöntemiyle gelecek ay yeniden ihaleye çıkarız” dedi.
İhaleyi katılacak şirketin finansal yapısının çok güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, ortaya çıkabilecek rakamlar hakkında da öngörülerde bulundu. Bayraktar, “Rayiç fiyat ödenecek olsa 34 bin metrekarelik arsa için neredeyse 1 milyar doların gözden çıkarılması gerekiyor. En az 200 milyon dolar da inşaata harcanacak. Nereden bakarsanız bakın 1.2 milyar dolarlık bir ihale söz konusu. Metrekare bazında ve toplam fiyatta Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak.
Toplam rakamın Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ihalesini ve Levent İETT arsası ihalesini geçmesi gerekiyor. İki arsanın da etrafında yaya trafiği yoktu. Bu arsanın etrafında yaya trafiği var. Ayrıca arsayı alan dev bir otopark yapabilecek. Bu otopark sayesinde Mecidiyeköy'ün otopark sorunu çözülecek” dedi.
Ali Sami Yen'in planında yaptıkları tadilatın da altını çizen Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülecek bu yeni planın 10 bin metrekarelik yeşil alan kazandırdığını belirterek, bu değişiklikle ihaleyi kazananın Mecidiyeköy‘ün merkezine park yapabileceğini vurguladı.

‘Kazananın 6 ayı var'
İhaleyi kazanan şirketin yeri teslim almasından sonra projeyi geliştirebilmesi için yaklaşık 6 aylık süresi olacağını ifade eden Bayraktar, “Şirket, bu süreyi proje hazırlayarak geçirecek. Şirketin, ödediği parayı çıkarabilmesi için çok iyi bir proje yapması gerekiyor” dedi.

İSTANBUL'UN EN YÜKSEK BİNASI YAPILABİLİR
35 bin metrekarelik büyüklüğe sahip olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasında imar izni2.5 emsal. Buna göre ihaleyi kazanan bu dev arsa üzerine, bodrumlar hariç 87 bin metrekare alanlı ofis ve konut yapabilecek. Bodrumlar da dahil edildiğinde inşaat alanı 300 bin metrekareye kadar çıkabilecek. Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, arsa üzerine yapılacak binada yükseklik serbest. Bu, kazananın istediği takdirde İstanbul'un en yüksek binasını inşa edebileceği anlamına geliyor.

3 DEV İHALEYİ GEÇMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsa ihalesi, Cumhuriyet tarihinin en pahalısı olabilir. Bayraktar'ın beklentisi, fiyatların, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsasını da Toprak Libadiye arsasını da geçeceği yönünde.

TOKİ'DEN ALİ SAMİ YEN'E ÖZEL FORMÜL
1950'lerde inşa edilen Ali Sami Yen Stadyumu'nun ömrünü doldurması üzerine yapılan anlaşmalar çerçevesinde Galatasaray'a Seyrantepe'deki 380 bin metrekare arsa, 30 yıllığına kiralanmıştı. Galatasaray buraya stad yapmak için görüşmeler yapmış, ancak tapu olmadığı için projeyi yapamamıştı. Devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girerek stadyumun inşası için TOKİ'yi görevlendirmişti. Protokole göre Galatasaray, Ali Sami Yen'deki intifa hakkından, Seyrantepe'deki stadyumun tapusu kulübe verilmek koşuluyla vaz geçmişti. Bunun karşılığında TOKİ, araziye konut, ofis ve alışveriş merkezi yapılması karşılığında, Seyrantepe'nin bitirilmesini şart koşmuştu. İhaleyi kazanan Eren Talu-Alke ortaklığı, projeyi bitiremeyince inşaat yarım kalmıştı. Defalarca yapılan ihalelelere istenilen şartlarda teklif gelmeyince TOKİ, işi ikiye ayırdı. Bunun üzerine Seyrantepe Stadyumu'nun yapım ihalesi Varyap-Uzunlar ortaklığına verirken, arsa için ise ayrı bir ihaleye çıkış kararı alındı.
Tebernüş Kireçci


Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi

TOKİ, Ali Sami Yen arsası için en geç gelecek hafta ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. TOKİ Başkanı Bayraktar, “Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak” diye konuştu. 
Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadyumun tapusunun kendilerine verilmesi koşuluyla vazgeçtiği intifa hakkı için Ali Sami Yen arsasında ihaleye çıkılacak. TOKİ, ihaleyi bu hafta, en geç gelecek hafta içinde içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Konumunun yanı sıra etrafında yaya trafiğinin olması ve planda tadilat yapılarak içine otopark yapılacak bir konuma da getirilmesi, arsanın fiyatının Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ve İETT'nin Levent'teki arsalarını geride bırakacağını ortaya koyuyor.

İhaleyi, yetiştirebilirlerse bu hafta, ama en geç gelecek hafta içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını açıklayan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, şöyle konuştu:

'EN BÜYÜK ARSA İHALESİ'

"İhalede önceliği satışa vereceğiz. Şartlara bakacağız. Burası, İstanbul'un en değerli arsası. İstediğimiz parayı bu ortamda verecek şirket çıkarsa hemen satarız. Veremezlerse hasılat paylaşımı yöntemiyle gelecek ay yeniden ihaleye çıkarız" dedi.

İhaleyi katılacak şirketin finansal yapısının çok güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, ortaya çıkabilecek rakamlar hakkında da öngörülerde bulundu. Bayraktar, "Rayiç fiyat ödenecek olsa 34 bin metrekarelik arsa için neredeyse 1 milyar doların gözden çıkarılması gerekiyor. En az 200 milyon dolar da inşaata harcanacak. Nereden bakarsanız bakın 1.2 milyar dolarlık bir ihale söz konusu. Metrekare bazında ve toplam fiyatta Cumhuriyet tarihinin en büyük arsa satış ihalesi olacak.

Toplam rakamın Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü ihalesini ve Levent İETT arsası ihalesini geçmesi gerekiyor. İki arsanın da etrafında yaya trafiği yoktu. Bu arsanın etrafında yaya trafiği var. Ayrıca arsayı alan dev bir otopark yapabilecek. Bu otopark sayesinde Mecidiyeköy'ün otopark sorunu çözülecek" dedi.

Ali Sami Yen'in planında yaptıkları tadilatın da altını çizen Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülecek bu yeni planın 10 bin metrekarelik yeşil alan kazandırdığını belirterek, bu değişiklikle ihaleyi kazananın Mecidiyeköy'ün merkezine park yapabileceğini vurguladı.

'KAZANANAIN 6 AYI VAR'

İhaleyi kazanan şirketin yeri teslim almasından sonra projeyi geliştirebilmesi için yaklaşık 6 aylık süresi olacağını ifade eden Bayraktar, "Şirket, bu süreyi proje hazırlayarak geçirecek. Şirketin, ödediği parayı çıkarabilmesi için çok iyi bir proje yapması gerekiyor" dedi.

İSTANBUL'UN EN YÜKSEK BİNASI YAPILABİLİR

35 bin metrekarelik büyüklüğe sahip olan Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsasında imar izni2.5 emsal. Buna göre ihaleyi kazanan bu dev arsa üzerine, bodrumlar hariç 87 bin metrekare alanlı ofis ve konut yapabilecek. Bodrumlar da dahil edildiğinde inşaat alanı 300 bin metrekareye kadar çıkabilecek. Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, arsa üzerine yapılacak binada yükseklik serbest. Bu, kazananın istediği takdirde İstanbul'un en yüksek binasını inşa edebileceği anlamına geliyor.

3 DEV İHALEYİ GEÇMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın açıklamalarına göre, Ali Sami Yen Stadyumu'nun arsa ihalesi, Cumhuriyet tarihinin en pahalısı olabilir. Bayraktar'ın beklentisi, fiyatların, Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü arsasını da Toprak Libadiye arsasını da geçeceği yönünde.

TOKİ'DEN ALİ SAMİ YEN'E ÖZEL FORMÜL

1950'lerde inşa edilen Ali Sami Yen Stadyumu'nun ömrünü doldurması üzerine yapılan anlaşmalar çerçevesinde Galatasaray'a Seyrantepe'deki 380 bin metrekare arsa, 30 yıllığına kiralanmıştı. Galatasaray buraya stad yapmak için görüşmeler yapmış, ancak tapu olmadığı için projeyi yapamamıştı. Devreye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan girerek stadyumun inşası için TOKİ'yi görevlendirmişti. Protokole göre Galatasaray, Ali Sami Yen'deki intifa hakkından, Seyrantepe'deki stadyumun tapusu kulübe verilmek koşuluyla vaz geçmişti. Bunun karşılığında TOKİ, araziye konut, ofis ve alışveriş merkezi yapılması karşılığında, Seyrantepe'nin bitirilmesini şart koşmuştu. İhaleyi kazanan Eren Talu-Alke ortaklığı, projeyi bitiremeyince inşaat yarım kalmıştı. Defalarca yapılan ihalelelere istenilen şartlarda teklif gelmeyince TOKİ, işi ikiye ayırdı. Bunun üzerine Seyrantepe Stadyumu'nun yapım ihalesi Varyap-Uzunlar ortaklığına verirken, arsa için ise ayrı bir ihaleye çıkış kararı alındı.
Takvim


Geri Dön