26 / 04 / 2024

Aliağa Camii restorasyon ihalesi 20 Mayıs'ta!

Aliağa Camii restorasyon ihalesi 20 Mayıs'ta!

İzmir'in tek ahşap camisi olarak bilinen tarihi Aliağa Camii'nin restorasyonu için 20 Mayıs'ta ihaleye çıkılacak. 350 yıllık caminin içler acısı hali geçtiğimiz günlerde Yeni Asır objektiflerine yansımıştı...




Vakıflar  İzmir  Bölge Müdürlüğü ve Konak Belediyesi tarihi Aliağa Camii'nin ihalesi için 20 Mayıs'ta ihaleye çıkacak. 350 yıllık cami yeniden doğacak.

Süreçteki aksamalar yüzünden ayakta zor duran tarihi Aliağa Camii'nin restorasyon ihalesinde nihayet sona gelindi. Geçen ay toplanan Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan da caminin restorasyonu ile ilgili onay çıktı. Şimdi de Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü ve Konak Belediyesi 20 Mayıs'ta caminin restorasyonu için ihaleye çıkacak. Haziran ayının başlarında da restorasyon çalışmalarına başlanacak.

Restorasyon çalışmaları kapsamında caminin çatısı onarılacak, bahçesinde mezarların da düzenlemesi yapılacak. Konak Belediyesi de yıkılan istinat duvarını restore edecek. Çalışmaların bir sene içinde tamamlanması bekleniyor. Tarihi cami böylece yıkılmaktan kurtulacak. 


Tek ahşap cami

Hisar Camii'nden sonra en eski camii olarak bilinen Aliağa Camii, 1672 yılında Gedizli Ali Ağa tarafından yaptırıldı. Avlusunda dev mezar taşlarının yer aldığı camiinin yapımında hem mermer, hem de ahşap kullanıldı. Bu yüzden de İzmir'in tek ahşap camii olarak da biliniyor. Konak Belediyesi eski Başkanı Hakan Tartan döneminde ilk olarak restorasyonuna başlanan çalışmalar bir türlü tamamlanamamıştı.



Yeni Asır yazmıştı

2013 yılında başlayan restorasyon, aşırı yağışlardan dolayı caminin arkasındaki Konak Belediyesi'ne ait istinat duvarı çökünce durmuştu. Geçen süre içerisinde caminin çatısı da çöktü. Tarihi caminin duvarlarını rutubet kapladı. Caminin bahçesindeki bira şişeleri, moloz yığınları, çöp ve çamur geçtiğimiz günlerde Yeni Asır objektiflerine yansımıştı. Yeni Asır'ın haberinden sonra yetkililer projeyi hızlandırdı. Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü ilk olarak Konak Belediyesi'nde bulunan caminin anahtarlarını aldı. Temizliğini yaptı. İhale tabelasını da kaldırdı.


Konsolosluk binasını Çipras kurtardı


Yunanistan'ın ekonomik kriz nedeniyle satışa çıkardığı Kordon'daki tarihi konsolosluk binasında restorasyon başladı. Aleksis Çipras'ın başında olduğu Yunan Hükümeti'nin maddi kaynağını sağladığı resterosyan 400 günde tamamlanacak.

Yunanistan'da 2012 yılındaki ekonomik krizden çıkmak için yurt dışında sahip olduğu 30 gayrimenkulün satılacağı haberleri yer aldı. Yunan medyasında satılacaklar listesinde gösterilen Kordon'daki tarihi konsolosluk binasına, Aleksis Çipras'ın başında olduğu Yunan Hükümeti maddi kaynak sağladı ve tarini yapıda restorasyona başlandı. Restorasyonu üstlenen 'Birlik İnşaat'ın sahibi yüksek mimar Turgay Bakır, tarihi binanın 19'uncu yüzyılın sonunda yapıldığını hatırlattı. Bakır, "Binanın içinde temelden güçlendirme, aslına uygun restorasyon çalışmalarına başladık. Bu bina Kordon'daki önemli yapılardan biri. 400 günde bitirmeyi hedefledik" dedi. 


Kurtarılmayı bekliyor

Yunanistan Başkonsolosluğu binasına komşu, şu an kullanılmayan Alman Başkonsolusluğu binası ve bir diğer tarihi yapı da kurtarılmayı bekliyor. Beton yığınına dönen Birinci Kordon'da tarihi yapıların parmakla sayılacak kadar az olduğuna dikkat çeken İzmirliler, "Yunan Başbakan Çipras'ın değerine sahip çıkıp bu ekonomik krizde tarihi konsolusluk binasına bütçe ayırıp yeniden kente kazandırması çok sevindirici. Hemen yanı başında yer alan Alman konsolosluk binası ile diğer tarafındaki tarihi yapının da kurtulması için harekete geçilmeli" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön