27 / 04 / 2024

Alıcının cesareti kırıldı

Alıcının cesareti kırıldı

DD Mortgage'nin Genel Müdürü Murat Aysan, konut kredilerine ilişkin olarak, "Alıcının cesaretinde kırılma var. Faizlerin artması da müşterileri etkiliyor" dedi.



Deutsche Bank ile Doğan Grubunun ortaklığında kurulan konut finansmanı şirketi DD Mortgage'nin Genel Müdürü Murat Aysan, konut kredilerine ilişkin olarak, "Alıcının cesaretinde kırılma var. Faizlerin artması da müşterileri etkiliyor" dedi.
Aysan, DD Mortgage'nin 2007 yılı başında kurulduğunu, faaliyetlerine ise bu yılın Haziran ayında başladığını söyledi.

DD Mortgage'nin ayda ortalama 10 milyon YTL civarında kredi kullandırdığını belirten Aysan, bunun bir kısmının yabancı para cinsinden, bir kısmının ise YTL olduğunu, sadece İstanbul'da operasyonları bulunduğunu, ağırlıklı olarak internetten iş yaptıklarını anlattı.

Aysan, planları arasında  Ankara  ve İzmir'de de bulunmak yer aldığını, ancak yaşanan mali çalkantı nedeniyle şimdilik bu planlarını ertelediklerini bildirdi.

DD Mortgage'nin ayda 50-100 kişiye kredi kullandırdığını belirten Aysan, piyasa koşullarına göre tahmin yapmakta zorlandıklarını, ancak yıl sonuna kadar 30-50 milyon YTL daha kredi kullandırmayı umduklarını kaydetti.

Özellikle ABD'de yaşanan Mortgage krizinin ardından, çevresinde bulunan herkesin kendisini aradığını anlatan Aysan, "Daha şirketi yeni kurduk, iyi de olacak durumumuz yok, kötü de...Ama adımızda Mortgage kelimesi olduğu için herkesin kafasında tereddütler var. Ancak biz kendi işimize güveniyoruz" şeklinde konuştu.

DD Mortgage'nin konut kredi pazarında yüzde 1'in üzerinde paya sahip olduğunu bildiren Aysan, rakiplerinin ise bankalar olduğunu, ancak DD Mortgage'nin bankalara kıyasla önemli avantajları bulunduğunu ifade etti.
DD Mortgage'nin çok sayıda ürünü bulunduğunu, ürün ve fiyat avantajlarıyla çok farklı müşterilere gidebildiklerini anlatan Aysan, özellikle kişiye özel fiyatlama uygulamaların müşterilerden büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Şirketin, altyapısından dolayı çok hızlı karar alınabildiğini anlatan Aysan, tapu işlerini ise 5-6 günde bitirebildiklerini kaydetti.

Aysan, şöyle devam etti: "Müşterilerimizin internette yaptıkları başvurunun ardından bizim arkadaşlarımızdan biri müşteriyi arıyor, müşterinin ne yapmak istediğini öğreniyor. Daha sonra müşterilerin elindeki belgeleri gidip evlerinden alıyoruz. 6 saat içinde de geri dönerek esin başvuru sonucunuzu söylüyoruz. İş akışı oldukça kısalmış durumda."

DD Mortgage'de 22 bin liralık kredi olduğu gibi 2 milyon liralık kredinin de bulunduğunu anlatan Aysan, "Her sınıftan müşteri bize gelmiş durumda. Sadece üniversite öğrencilerine yönelik hazırladığımız paketi kullandıramadık. Bunun dışındaki bütün paketlerimizi kullandırdık" diye konuştu.

Son çeyrekte önemli miktarda yavaşlama bekliyoruz
Murat Aysan, genel olarak bakıldığında konut kredilerine ilişkin finansal aktivitede bir yavaşlama gördüklerini bildirdi.

Özellikle son çeyrekte önemli miktarda yavaşlama beklediklerini ifade eden Aysan, bu dönemde kredi miktarının 2-2,5 milyar YTL gibi gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Aysan, "Alıcı neye bakıyor? 'Böyle bir çalkantı var, bunun sonucu teorik olarak konut fiyatlarının düşmesi lazım, ben bekleyim' diyor. Alıcının cesaretinde kırılma var. Faizlerin artması da müşterileri etkiliyor" dedi.
Türkiye'de konut kredilerinin bu yıl 40 milyar YTL düzeyinde kapanmasının beklendiğini bildiren Aysan, gelecek yıl bu rakamın 49-52 milyar YTL düzeyinde olabileceğini kaydetti.

2009 konut almak için cazip olabilir
DD Mortgage olarak geçen yılın başında 200 milyon YTL üzerinde iş yapacaklarını düşündüklerini, işlerinin ekonomik büyümeye bağlı olduğunun anlatan Aysan, "Kriz öncesinde 110-120 milyon YTL'yi hedefliyorduk. Şu anda 100 milyon YTL'ye yaklaşabiliriz diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Gelecek yılın konut almak için cazip bir zaman olabileceğine işaret eden Aysan, "Çünkü faizler yavaş yavaş düşmeye başlayacak. Fiyatlara bakıldığında bugün bile çok iyi fırsatlar var. İkinci el konutlar makul bir fiyata geldi" diye konuştu.

Konut fiyatlarının bundan sonra yukarı gidebileceğine işaret eden Aysan, çok lüks konutlarda ise gerileme beklememek gerektiğini anlattı.

DD Mortgage'nin 2009 hedeflerine ilişkin olarak ise Aysan, şunları söyledi: "Burada iki senaryodan bahsetmek lazım. Beklediğimiz senaryo olursa biz gelecek yıl 600 milyon YTL yeni kredi vereceğiz. İşler biraz daha iyi giderse 1,1 milyar YTL'ye kadar çıkabiliriz. Bundan daha kötüye gideceğini düşünmedik. Esnek bir organizasyonuz. Şirketimizin maliyetleri son derece düşük, likiditesi ise yüksek. Önümüzdeki dönemde oluşabilecek gelişmelere hızlı ayak uyduracak konumdayız."

Hürriyet

Geri Dön