25 / 04 / 2024

Alışveriş caddelerinde kiralar yüzde 25 geriledi

Alışveriş caddelerinde kiralar yüzde 25 geriledi

Bu yıl krizin etkisiyle beraber ise Nişantaşı'ndaki mağazaların vitrinlerinde bile emlak ilanlarına rastlanır oldu



Bu yılın başına gelinceye kadar dünyanın en pahalı alışveriş caddeleri arasında Türkiye'den listeye girebilen Nişantaşı'ndaki caddelerde bir gayrimenkulle ilgileniyorsanız emlakçılar ya da mağaza vitrinlerinde ilanlara rastlamanız mümkün olmazdı.

Nişantaşı'ndaki emlak piyasası genelde mağaza sahipleri tarafından gizli olarak yürütülürdü. Bu yıl krizin etkisiyle beraber ise Nişantaşı'ndaki mağazaların vitrinlerinde bile emlak ilanlarına rastlanır oldu. Turyap Nişantaşı ofisinden Hilmi Alıcı, bu değişimin aslında dünyadaki ekonomik görünüm ile birlikte Nişantaşı'ndaki alışveriş caddelerinin de kaderini etkilediğini düşünüyor. Ünlü emlak araştırma şirketi Cushman & Wakefield tarafından dünyanın en pahalı caddelerindeki metrekare fiyatlarını gösteren 2009 Dünya Alışveriş Caddeleri Araştırması ise bunu doğruluyor. New York'taki 5. Cadde'nin yine ilk sırada yer aldığı bu seneki araştırmada Nişantaşı'ndaki Abdi İpekçi Caddesi 25. sırada yer aldı. Geçen sene 24. sıradan listeye giren caddede kira değerleri ise haziran ayına oranla yüzde 24 oranında değer kaybederek 1 sıra geriledi. Ancak benzer düşüşler dünyadaki tüm ünlü caddelerde yaşandı.

Kiralar düştü, sirkulasyon arttı
Abdi İpekçi Caddesi başta olmak üzere Türkiye'nin en pahalı caddeleri arasında giren diğer caddelerde de sirkulasyon daha önce görülmemiş bir şekilde arttı. Hilmi Alıcı, "Boş kalan yerler çoğaldı. Ancak herşeye rağmen bir ilgi var. Özellikle de daha uygun kirayı bulan mağazalara taşınanlar oluyor" diye konuştu. Abdi İpekçi Caddesi'ndeki mağaza kiraları Cuhman & Wakefield'ın araştırmasına göre Haziranda 2 bin 400 eurodan eylül ayında bin 700 euroya geriledi.Valikonağı Caddesi'nde ise bu düşüş daha sert bir şekilde eksi 23.5 oranında yaşandı. Rumeli Caddesi Nişantaşı'ndaki 864 eurodan 615 euroya inen metrekare fiyatıyla en uygun yer olurken Anadolu yakasında Bağdat Caddesi yüzde 16'lık kira düşüşü ile dikkat çekti.  İzmir  Alsancak'taki kiralar Rumeli Caddesi ile aynı oranda seyrederken  Ankara  Merkezdeki yüzde 24'e yakın düşüşle kiralar 912 eurodan 612 euro seviyesine geriledi.
Dilek Taş/Sabah Emlak&Mortgage


Geri Dön