23 / 04 / 2024

Alışveriş Merkezleri Yasa Tasarısı yeniden gündemde!

Alışveriş Merkezleri Yasa Tasarısı yeniden gündemde!

Artık perakende sektörünün yapısının değiştiğini ifade eden Başbakan, küçük esnafın sorunlarını aralarında birleşerek aşabileceğini söyledi



Kamuoyunda market yasası olarak bilinen Alışveriş Merkezleri ve Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı üzerindeki tartışmalar sürerken 212 İstanbul Power Outlet Alışveriş Merkezi'nin resmi açılış törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, küçük esnaflara birleşme önerisinde bulundu. Alışveriş merkezleriyle ilgili küçük esnafın şikâyetlerini bildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan şöyle dedi:

"Türkiye değişiyor. Gerçekler ortada. Onlar da artık bu gerçeği görecekler. Ne yapacaklar? Sorunu, sivil toplum kuruluşlarıyla kendi aralarında birleşme suretiyle aşacaklar. Belki marketler belki süpermarketler halinde bunu böyle aşmanın gayreti içinde olacaklar. Artık eskiden olduğu gibi sokak aralarındaki bakkal dükkânı olayı... Hayatın gerçeği bu. Bu vakayı gerçeği de göreceğiz. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sektörün tüm taraflarıyla müzakere halinde bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı TBMM'ye gönderilecek. Hiç kimseyi mağdur etme gayreti içinde değiliz. Esnafımızı asla haksız rekabete mağruz bırakmadan dünya şartlarını gözeterek bu yasayı da çıkartacak ve sektorü rahatlatacağız."

Dükkanların isimlerinin Türkçe olmasını isteyen Başbakan Erdoğan, "Küresel krizin dünyayı etkisi altına alıdığı dönemlerde yatırım yapın" dediğini hatırlatarak şunları söyledi:

"Çünkü kriz dönemlerinde yapılan yatırımlar o yatırımı yapanlara normal şartlarda yapılan yatırımlardan daha çok kazanır ilkesinden hareketle bunu söylüyorum. Bunu bazıları hafife aldı bazı işadamlarımız buna inandılar. Aynen şu anda Akın Holding'in, Ağaoğlu'nun özellikle müteahhitlik sektöründe attığı adımlar gibi."

'112 acil gibi'
212 adının nereden geldiğini sorduğunu, bunun İstanbul Avrupa yakasının telefon kodundan geldiği yanıtını aldığını belirten Erdoğan, "Ben de hafızamda gidiş geliş yaptım, 212 acil var ya. Bu mudur diye düşündüm. Bir yandan da yani burası 212 acil İstanbullunun ihtiyacını giderme merkezlerinden biri olabilir" dedi. Törene katılanlar da 112 Acil'in numarasını karıştıran Erdoğan'ın benzetmesini beğenerek alkışladı.

‘Kasaba devleti değiliz'

Erdoğan, IMF ile görüşmeler konusunda şunları söyledi:

"İki yıldır IMF ile oturduk, masada şöyle şöyle olursa eyvallah olmazsa yok dedik. Bu demek değil ki IMF ile anlaşmayacağız. Biz zaten IMF'nin ortaklarındanız. IMF bir aslında akredite kuruluştur. Yani IMF ile münasebetleriniz sizi uluslararası camida çok daha farklı yerlere taşır. Biz kasaba devleti değiliz. Biz yüzyıllarca geçmişi olan bir farklı imparatorluklar kurmuş geçirmiş dünya devletiyiz. Bu ülke bereketli bir ülke, bu ülkenin insanı güçlü."

174 mağaza, 9 sinema salonu

Resmi açılışı dün yapılan ancak ağustostan itibaren faaliyette olan 212 Alışveriş Merkezi'nde 174 mağaza, 9 sinema salonu, 3 bin 500 araçlık otopark bulunuyor. Alışveriş merkezinden yapılan açıklamada, son anda yapılan proje değişikliğiyle sigara içen ziyaretçilerin de düşünüldüğü belirtilirken yapılan mescit sayesinde de gelenlerin daha uzun süre alışveriş yapabilmelerinin sağlandığı ifade edildi.
Milliyet


-KONUYLA ALAKALI BASINDA ÇIKAN DİĞER HABERLER -

Erdoğan'dan mahalle bakkallarına ‘Birleşin marketleşin' çağrısı

İstanbul Güneşli'deki 212 İstanbul Power Outlet Alışveriş Merkezi'nin resmi açılışına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, modern alışveriş merkezlerini övdü. Erdoğan, “Küçük esnafın şikâyetini biliyorum. Fakat Türkiye değişiyor. Artık bu gerçeği görecekler. Bakkallar kendi aralarında birleşecekler” dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ağustos ayında hizmete giren Bağcılar Güneşli'deki 212 İstanbul Power Outlet Alışveriş Merkezi'nin dünkü resmi açılışında bakkallara, “Birleşin, markete dönüşün” mesajı verdi. 212 İstanbul Power Alışveriş Merkezi'nin 115 milyon Euro yatırımla hayata geçtiğine dikkat çeken Erdoğan, “Eskiden sokak aralarında bakkal dükkanları vardı. Bugün hayatın gerçeği alışveriş merkezleri. Türkiye değişiyor, gerçekler ortada” dedi.

Yasayı çıkaracağız
Alışveriş merkezleriyle ilgili küçük esnafın şikayetlerini de bildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Fakat, küçük esnaf da artık gerçeği görecek. Kendi aralarında birleşme suretiyle aşacaklar. Marketler, süpermarketler halinde, bunu aşma gayretinde olacaklar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sektörün tüm taraflarıyla müzakere halinde bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı TBMM'ye gönderilecek. Hiçkimseyi mağdur etme gayreti içinde değiliz.”

112 Acil sandım
Erdoğan, 212 İstanbul Power Outlet Alışveriş Merkezi'nin adıyla ilgili olarak şunları dile getirdi: “Bu ismi ilk duyduğumda hafızamda gidiş geliş yaptım; ‘Acaba bu isim nereden geliyor' diye düşündüm. Kafamda canlandırmaya çalıştım. 212, İstanbul'un Avrupa yakasının telefon kodunu ifade ediyormuş. Fakat ben, 112 Acil olduğunu, İstanbullu'nun ihtiyacını giderme merkezlerinden birisi olabileceğini sandım.”

Tuvalet de 1 milyondu
İşçinin, memurun, emeklinin ücretlerinin hâlâ istedikleri seviyede olmadığını ifade eden Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: “İstediğimiz yaşam koşullarına ulaşmamış olabilirler. Fakat, 7 yıl önce neydi, bugün ne? 7 yıl önce asgari ücretle evinize ne kadar yumurta, kaç kilo ekmek, peynir, pirinç alıyordunuz? Bütün bunların hesabını bir yapın. Bugün çok daha fazlasını alıyorsunuz. Para değil; mal-para konuşuyorum. Geçmişte darphane ellerindeydi. Paraya 6 tane sıfır koydular. Benim vatandaşım milyoner oldu. Eskiden milyoner, zengindi ama tuvalete gidiş 1 milyon oldu. Tuvalet 1 milyon olur mu?”

Erdoğan torunlarına 508 liralık oyuncak aldı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın ve beraberindekilerle kurdele keserek alışveriş merkezinin açılışını yaptı. Erdoğan daha sonra “Lale Kokoreç” adlı restoranda yemek yedi. Erdoğan, daha sonra bir oyuncak mağazasına giderek torunları için uzaktan kumandalı arabalar aldı. Erdoğan, aldıkları oyuncakların tutarı olan 508.7 lirayı kartıyla ödedi.

Krizde yılmadık, bu bölgeyi Maslak gibi yapmak istiyoruz

AKIN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın, 212 İstanbul Alışveriş Merkezi'ni şöyle anlattı: “Edip İplik'i Trakya'ya taşıyınca, bu araziyi halkımızın ihtiyacı için nasıl değerlendiririz dedik ve krizde yılmadık, yatırıma başladık. 230 bin metrekare inşaat yaptık. 115 milyon Euro'ya yaptık. 70 bin metrekare kiralanabilir alanı var. Mağazaların yüzde 90'ı kiralandı. Arazinin geri kalanına da, bu işin duayeni Ali Ağaoğlu ile rezidans yapıyoruz. 38 katlı, havalimanına 10 dakika mesafedeki rezidansta 503 home-office, 17 ticari alan olacak. Bu bölge, İstanbul'un yükselen değeri. Burayı biz Maslak gibi yapmak istiyoruz.”

Tek tek her vatandaşın geliri arttı, mutluyuz

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 7 yılda tek tek her bir vatandaşın gelir düzeyini, yaşam standardını artırmanın mutluluğu içinde olduklarını belirterek, şunları söyledi: “İdeal olana ulaştık mı, hayır... Almamız gereken mesafe var. Bu ülkenin kaynaklarını çar-çur etmeden, yolsuzluğa asla ve asla göz yummadan, israfı önleyerek kaynaklarımızı artırıyoruz. Türkiye'nin modernleşmesi yolunda her alanda yatırımlarımızı 79 yıl mukayese edilmeyecek şekilde artırarak devam ettik. Uluslararası kuruluşlara göre, Türkiye 2010 ve sonrasında dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alacak. Kriz döneminde yapılan yatırımlar normal şartlarda yapılan yatırımlardan çok kazanır. Bunu bazıları hafife aldı bazıları inandı.”

‘Kriz teğet geçecek' dediğimde gülenler şimdi muhasebe yapıyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, kriz ortamında yatırım yapan işadamlarını överek, şunları söyledi: “Alışveriş merkezi yatırımları da önemli. Bugün birçok uluslararası kuruluş açıklama yapıyor, Türkiye'nin krizden sonra en hızlı büyüyecek ülkelerden olduğunu söylüyorlar. Türkiye, küresel krize rağmen notu artan 14 ülke arasında. Ben ‘Küresel kriz bizi teğet geçecek' dediğimde dalga geçenler, şimdi oturdular muhasebe yapıyorlar. Kriz hakikaten teğet geçti. Özellikle finans kuruluşlarından bunu dinliyoruz. Vaka budur, gerçek budur. Umutsuzluğa kapılmadan, karamsarlığa prim vermeden temkini elden bırakmadan biz yolumuza devam ediyoruz.”

IMF farklı yere taşır, biz kasaba devleti değiliz

KRİZDE hiçbir zaman felaket tellallığına prim vermediklerini savunan Başbakan Tayyip Erdoğan, 2 yıldır Uluslararası Para Fonu (IMF) ile oturup konuştuklarını, masada ‘şöyle şöyle olursa eyvallah, olmazsa yok' dediklerini anlattı. Erdoğan, “Bu demek değil ki IMF ile anlaşmayacağız. Biz zaten IMF'nin ortaklarındanız. Yani IMF ile münasebetleriniz sizi uluslararası camiada çok daha farklı yerlere taşır. Biz kasaba devleti değiliz. Yüzyıllarca geçmişi olan, imparatorluklar kurmuş-geçirmiş dünya devletiyiz” diye konuştu.
Hürriyet

Palandöken, ezilen küçük esnafı Başbakan'a anlatacak

TESK Başkanı Palandöken, küçük esnafı etkileyen AVM'lerle ilgili Başbakan Erdoğan'dan randevu istedi
TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, küçük esnafın hakları ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu talebinde bulundu. Palandöken, büyük mağazalar ve AVM'lerin sadece bakkalları değil 60'a yakın meslek grubunu olumsuz etkilediğini belirterek, "Başbakan Erdoğan'a küçük esnaf konusunda bilinmeyenleri detaylı olarak aktarmak için acil randevu talebinde bulundum'' dedi.

'ESNAF YOK EDİLİYOR'
Anayasa'nın 173'üncü maddesi gereği küçük esnaf ve sanatkarın korunması gerektiğini ifade eden Palandöken, "Ancak esnaf korunmak yerine tamamen yok edilmek isteniyor. Bu konuda Başbakanımıza yanlış bilgi verildiği inancındayız" dedi. Palandöken, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün İstanbul'da bir AVM'nin açılışında yaptığı konuşmanın küçük esnafı derinden yaraladığını belirtti. Palandöken, açıklamasında "Büyük mağazalar ve AVM'ler ülke genelinde 2 milyon esnafı ilgilendiriyor. Biz bunlara karşı değiliz. Bizim karşı olduğumuz büyük mağazaların ve AVM'lerin kuralsız çoğalmasıdır. Avrupa'da nasıl ise ülkemizde de öyle olsun diyoruz'' dedi.
Sabah


Geri Dön