18 / 04 / 2024

Almanya İzmir'de proje çalışmaları için arayış içerisinde

Almanya İzmir'de proje çalışmaları için arayış içerisinde

Almanya’nın Hamburg eyaletinde milletvekilleri, işadamları, sendikacılar ve eğitimcilerden oluşan 27 kişilik heyet, İzmir’de geniş kapsamlı incelemelerde bulunuyor



 Almanya’nın Hamburg eyaletinde milletvekilleri, işadamları, sendikacılar ve eğitimcilerden oluşan 27 kişilik heyet, İzmir’de geniş kapsamlı incelemelerde bulunuyor. İzmir’de belediyeler, okullar, sendikalar ve iş dünyası örgütlerini ziyaret eden heyet, Hamburg ile  İzmir  arasında geliştirilebilecek ortak projeleri araştırıyor.
        
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar Belediyesi, Eğitim-Sen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı’nı ziyaret eden heyet, son olarak İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) düzenlenen toplantıya katıldı.
        
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantıda İzmir hakkında bilgi vererek ,kente daha fazla sayıda Alman yatırımcı ve turist beklediklerini ifade etti.
        
İzmir’in en büyük ticaret ortağının Almanya olduğunu, kentte 378 Alman firmanın bulunduğunu belirten Demirtaş, kriz sonrası kentte işsizlik oranının ülke ortalamalarının üzerinde seyrettiğini kaydetti.
        
İzmir ve Hamburg’un benzer özelliklere sahip iki kent olduğuna işaret eden Demirtaş, şunları söyledi:
        
"Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan Almanya, bu gidişle geriye düşecek. Sadece hizmet ve bilgi satarak nereye kadar gidebilirsiniz Tersaneleri, madenleri kapatıyorsunuz. Altyapı yatırımlarına ihtiyacınız yok. Yeni inşaatlara ihtiyacınız yok. Peki nasıl büyüyeceksiniz
        
Avrupa’nın 6, dünyanın 15. büyük ekonomisi, 70 milyon nüfusuyla Avrupa’nın gençlik aşısı olabilecek Türkiye’yi neden AB’nin içine almıyorsunuz Ben bir işadamı olarak söylüyorum, bizim AB’ye girmeye ihtiyacımız yok ama girmek istiyoruz. Çünkü bunu bir çağdaşlaşma, batılılaşma olarak görüyoruz. Yoksa AB’den yardım beklentimiz kesinlikle yok."
        
-EĞİTİM PROGRAMLARI-
        
Demirtaş, konuşmasında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde hayata geçirdikleri İş Okulu programı ve eğitimler hakkında da bilgi verdi.
        
Bir heyet üyesinin Türkiye’de devlet okullarına yeteri kadar yatırım yapılmadığını, bunun karşısında zenginlerin kullandığı özel okulların bulunduğunu öğrendiğini, Hamburg’da da devlet okullarına yeteri yatırım yapılmadığını ifade etmesi üzerine Demirtaş, İEÜ’de eğitimin yıllık 7 bin 500 dolar olduğunu, anne ve babaların çalıştığı memur ailelerin çocuklarının da üniversetede eğitim görebildiğini söyledi.
        
Demirtaş, her şeyi devletten beklemediklerini belirterek, Almanya’da da vakıf üniversitelerine izin verilmesi gerektiğini savundu.
        
Kente gelenlere göçmen gözüyle değil İzmirli olarak baktıklarını anlatan Demirtaş, sorunların çözümünde yardımcı olmaya çalıştıklarını, Oda olarak gıda yardımları ve burslar verdiklerini ancak bu konuda alınması gereken çok mesafenin bulunduğunu kaydetti.
        
Demirtaş, konuşmasını, "Sayın Başbakan Merkel bizi dışarıda tutmaya çalışıyor ancak biz yine de dostuz" diyerek sonlandırdı.
        
Hamburg İş Piyasası ve Yapı Politikaları Başkanı Bernhard Proksch ise eski bir sanayi ve liman kenti olan Hamburg’un üretimden hizmetler sektörüne geçiş yaptığını, havacılık ve lojistik konusunda başarılı kümelenmelere sahip olduğunu, tıp tekniği ve yenilenebilir enerjide de büyüme hedefi koyduğunu dile getirdi.
        
Almanya’da yaşlı nüfusun önemli bir sorun olduğunu, emeklilik yaşının 67’ye çıkarılmasının tartışıldığını dile getiren Proksch, eyalette çoğu göçmenlerden oluşan ve herhangi bir eğitimi bulunmayan 70 bin işsizin iş piyasasına kazandırılması için çalıştıklarını ifade etti.
        
Proksch, "İzmir ve Türkiye’nin genç nüfusunu kıskanıyoruz. Türkiye çok genç Almanya ise yaşlı bir ülke" dedi.
        
Hambur İş Kurumu Genel Müdürü Rolf Steil ise eyalette uyguladıkları istihdam politikaları hakkında bilgi vererek İzmir’de yapılan çalışmalarla karşılaştırma yapmak istediklerini ifade etti.
        
Almanya’da sendika ve devlet ortaklığıyla oluşturulan Çalışma ve Yaşam Kuruluşu organizasyonuyla düzenlenen ziyaret programına Hamburg Eyalet Meclisi Milletvekilleri Dobusch Gabriele ve Ploog Wolfhard ile Alman Sendikalar Birliği(DGB) Başkanı Grund Uwe gibi yöneticiler de katıldı.
        
Heyetin İzmir’de Kemeraltı Esnaf Derneği ve Zübeyde Hanım Anaokulu’nun yanında tarihi mekanları da ziyaret edeceği ifade edildi.
        
Yapılan ziyaretler sonrası İzmir ve Hamburg arasında ilk etapta öğrenci değişim programının başlatılmasının ele alınacağı öğrenildi.
A.A


Geri Dön