19 / 04 / 2024

Almanya Yunanistan'a adalarını satmasını önerdi

Almanya Yunanistan'a adalarını satmasını önerdi

Yunanistan'ın 3 bin 54 adaya sahip olduğu, emlak sitelerinde bir ada için 45 milyon euro teklif edildiği belirtildi



Almanya'da Yunanistan'a yardım edilmesine karşı çıkan siyasetçiler, "İflas eden biri her şeyini satar. Yunanistan da adaları ve Akropolis'i satmalı" derken bu teklif Yunanistan'da tepkiyle karşılandı

Yunanistan'ın son üç ay içinde yayınladığı üçüncü mali istikrar paketinin yankıları Avrupa'nın gündemindeki yerini koruyor. Kemer sıkma önlemlerine önceki gün 4.8 milyar euro'luk bir paketi daha ekleyen Yunan hükümetine en ilginç öneri Almanya'dan geldi. Bugünkü Alman Başbakan Angela Merkel ile Yunan Başbakan Yorgo Papandreu görüşmesi öncesinde Almanya'nın iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve koalisyon ortağı Hür Demokrat Partisi'nin (FDP) bazı üyeleri, Yunanistan'a adalarını satması tavsiyesinde bulundu.
Alman bakanlardan CDU Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyesi Josef Schlarmann, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, "İflasın eşiğine gelen bir kişi, hissedarları için sahip olduğu herşeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, şirketlere ve kimsenin oturmadığı adalara sahip. Bunlar borçların karşılanması için kullanılabilir" dedi.

Teklif 45 milyon euro
CDU'nun "Genç Grup" adlı gençlik kolunun başkanı olan Marco Wanderwitz de Yunanistan'a duyulan güvenin büyük hasar gördüğünü belirterek, "Bu durumda Almanya ve diğer AB ülkeleri de Yunanistan'a para verecekse, bunun için özellikle genç kuşak açısından, acil durumda satılabilecek güvencelere ihtiyaç duyulmakta. Burada bazı Yunan adaları da söz konusu olabilir" şeklinde konuştu.
Gazetenin haberinde, Yunanistan'ın 3 bin 54 adaya sahip olduğuna ve bunlardan yalnızca 87'sinde insanların yaşadığına dikkat çekilerek, adaların satışı konusunda Almanya'da mevcut bir pazarın bulunduğu belirtildi. Habere göre, Hamburg kentindeki "Vladi Private Islands" adlı emlak şirketi, şimdiden adalardan biri için 45 milyon euro teklif etti.

Yardıma karşı çıktılar
Alman Bakanlardan FDP milletvekili ve maliye uzmanı Frank Schaeffler ise Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'a yardım vaadinin hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Yunan devleti, firmalara yoğun şekilde iştirak etmekten kaçınmalı ve arsaları, örneğin kimsenin yaşamadığı adaları satmalı" şeklinde konuştu.
"Adaları satın, sizi iflas eden Yunanlılar! Hatta Akropolis'i de satın" başlığıyla verilen haberde, Schaeffler'in, "Başbakan Yunanistan'a yardım sözü veremez" sözlerine yer verildi. Yunan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitris Droutsas, Alman bakanların açıklamasıyla ilgili olarak "Böyle bir zamanda bu öneriler hiç uygun değil" değerlendirmesinde bulundu.
Yunan yardım paketine öncülük etmesi beklenen Almanya'da yapılan kamuoyu araştırmaları, halkın çoğunluğunun bu duruma karşı çıktığını ortaya koyuyor.

Avrupa paketi olumlu karşıladı
Avrupa Komisyonu'nun ekonomi ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, İtalyan Il Corriere della Serra gazetesinde yayımlanan söyleşisinde Yunanistan'ın mali zorunlulukları aşmak için aldığı önlemlerin 2010 yılı için yeterli olduğunu ancak 2011 ve 2012'de ek önlem almasının gerektiğini kaydetti. Rehn, Euro Bölgesi'nin istikrarı sağlamak için "yeterli kaynakları" olduğuna işaret etti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet de Yunanistan'ın kararlarını olumlu karşıladığını açıkladı. Trichet, Euro Bölgesi'nin ekonomik durumunu değerlendirdiği açıklamasında "2010'da ılımlı büyüme bekliyorum. Ancak ekonomik toparlanma dengesiz olacak gibi görünüyor. Kamu maliyesinde konsolidasyonun en geç 2011'de başlaması lazım" dedi. AB'nin Yunanistan'a yardımının "önemli" olduğunu vurgulayan Trichet, IMF'nin yardımının ise "uygun olmadığını" belirtti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in analisti Sarah Carlsson ise Yunanistan'ın açıkladığı mali önlemleri kusursuz biçimde uygulaması gerektiğini, aksi takdirde kredi notunun düşeceği konusunda uyardı. Yunanistan'ın Moody's tarafından son olarak açıklanan notu A2, görünümü ise negatif olmuştu.  

IMF yardımda ısrar ediyor
Yunanistan'a bir yardım önerisi de IMF'den geldi. Yunanistan'da alınan son önlemlere ilişkin bir açıklama yapan IMF Dış İlişkiler Bölümü Direktörü Caroline Atkinson, Yunan yetkililerinin 2010 için çok güçlü bir mali paket oluşturduğunu belirterek, Yunanistan'a teknik desteğe hazır olduklarını hatırlattı. Yunan yetkililerce açıklanan son temel mali önlemleri memnuniyetle karşıladıklarını belirten ve çok güçlü bir mali paket hazırlandığı değerlendirmesinde bulunan Atkinson şöyle konuştu:
"Mali programın uygulanması önümüzdeki yıllara yayılacak süreçte ilerleme sağlamak için kritik önemde olacak. Yunanistan'daki yetkilileri, devam eden mali konsolidasyonu tamamlayan, verimlilik ile büyümeye destek olacak önemli reformların kısa bir süre sonra geliştirilmesi ve uygulanması konusunda da teşvik ediyoruz. Bu konularda teknik uzmanlığımızı paylaşarak yetkililerin planlarının uygulanmasında desteğe hazır durumdayız."

 Protestocular Maliye Bakanlığı'nı işgal etti
Yunanistan'da, sert mali önlemler öngören pakete protestolar sürüyor. Ülkedeki en büyük iki sendika ADEDY ve GSEE, bugün için üç saatlik iş durdurma eylemi çağrısı yaptı. Dün de Portekizli işçiler iş bıraktı ve Atina'nın merkezindeki Maliye Bakanlığı'na "Önlemlere karşı ayaklanın" yazılı bir pankart astı.

Yunanistan 10 yıl vadeli tahvil satıyor
Yunan hükümeti, açıkladığı "daha sıkı" önlem paketi çerçevesinde dün 10 yıl vadeli euro cinsinden tahvil ihracı için bankalara yetki verdi. Barcap, HSBC, Nomura ve Finansbank'ın ortağı olduğu NBC bankalarının yürüttüğü tahvil ihracının getirisi orta swap'ler artı 300 baz puanı olarak gerçekleşti.
16 milyar euro tutarında bir talep gören tahviller, yeni açıklanan önlemler için bir çeşit güvenoyu niteliği taşıyor. Yunanistan'ın tahvil ihracına gelen yüksek talep ve Yunan CDS'lerindeki (risk primi sözleşmeleri) gerilemeye paralel olarak Türkiye'nin beş yıllık CDS'leri de düşüş gösterdi.
Yunanistan'ın nisan ve mayıs aylarında vadesi dolacak 20 milyar euro'luk borcunu ödeme zorunluluğu endişelere yol açmayı sürdürüyor.
Kıvanç Özvardar/Milliyet

Basında yer alan diğer haberler;

'Borcunuzu ödemek için Ege'deki adaları satın!'
Borç kriziyle sarsılan Yunanistan'a, finansal destek beklediği AB'nin en büyük ekonomisi Almanya'dan, "Adaları sat, borcunu öde" önerisi geldi. Yunanistan'ın 3 bin 54 adaya sahip olduğu, emlak sitelerinde bir ada için 45 milyon euro teklif edildiği belirtildi.

Krizde üyesi olduğu Avrupa Birliği'nden hiçbir mali destek alamayan Yunanistan'a, desteğin en büyük muhaliflerinden Almanya'dan "Madem krizdesiniz, adalarınızı satın borcunuzu ödeyin" çağrısı geldi. Bugün Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou'nun Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Berlin'de yapacağı görüşme sonrası konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) bazı üyeleri, Yunanistan'a borçlarını ödeyebilmesi için "adalarını satmasını" önerdi. "Siz iflas etmiş Yunanlılar, adalarınızı satın, hatta Acropolis'i de" başlığıyla Alman Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'a yardım vaadinde bulunarak hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini ifade ettii. CDU Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyesi Josef Schlarmann ise "İflasın eşiğine gelen bir kişi borçlarını ödemek için sahip olduğu her şeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, şirketlere ve kimsenin oturmadığı adalara sahip. Bunlar borçların karşılanması için kullanılabilir" diye konuştu. Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ise konuyla ilgili, "Bu dönemde böyle öneriler çok uygunsuz kaçıyor" yorumu yaptı.

Güven duyulmuyor

CDU'nun "Genç Grup" adlı gençlik kolunun başkanı olan Marco Wanderwitz de, Goldmans Sachs yardımı ile rakamlarını makyajlamasına atıfta bulunarak Yunanistan'a duyulan güvenin büyük hasar gördüğünü belirtti ve AB ülkeleri ve Almanya Yunanistan'a para verecekse, bunun için özellikle genç kuşak açısından, acil durumda satılabilecek güvencelere ihtiyaç duyuluyor. Burada Yunan adaları da söz konusu olabilir" ifadesini kullandı.

Gazetenin haberinde, Yunanistan'ın 3 bin 54 adaya sahip olduğuna ve bunlardan sadece 87'sinde insanların yaşadığına işaret edilerek, adaların satışı konusunda çalışma yapan Hamburg kentindeki "VladiPrivate Islands" adlı emlak şirketinin bir ada için 45 milyon euro teklif ettiği belirtildi.

`Cari açık için Kaşıkçı Elması'nı satın' demişlerdi

1999 krizi sonrasında Türkiye'nin cari açığının azaltılması için Kaşıkçı Elması'nın satılması önerisi bile gündeme gelmişti.

Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergilenen dünyanın en büyük ve en değerli 10 elması arasında yer alan Kaşıkçı Elması 86 karat büyüklüğünde. Çevresindeki 49 adet pırlanta ile paha biçilmez değerde olan Kaşıkçı Elması'nın satışının ülkenin borç sarmalından çıkması için önemli bir kaynak yaratabileceği bazı isimler tarafından savunulsa da konu hiçbir şekilde ciddiyet kazanmamıştı.

`Yunanistan'ın Euro'dan ayrılması çok absürd'

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, Yunanistan'ın son bütçe kesintileri planından övgüyle bahsederek, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılacağı haberlerini de "absürd bir varsayım" olarak değerlendirdi. Trichet, banka yönetim kurulunun gösterge faiz oranını beklenildiği gibi yüzde 1 düzeyinde tutma kararı almasının ardından yaptığı açıklamada, son verilerin Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın yolunda olduğunu teyit ettiğini, buna karşılık toparlanmanın inişli çıkışlı olmaya devam edebileceğini belirtti.

10 yıl vadeli tahville 5 milyar euro toplayacak

Yunanİstan, 10 yıl vadeli euro cinsinden tahvil ihracı için bankalara yetki verdi. Tahvil için yetki verilen bankaların Barcap, HSBC, Nomura, NBG and Piraeus Bank olduğu kaydedildi. Yaklaşık 5 milyar euroluk bir satışın tahmin edildiği ihracın ortalama getirisinin de artı 301 baz puan düzeyinde olması bekleniyor. Tahvil ihracının, 6.5 milyar dolarlık kemer sıkma önlemleri açıklayan Yunanistan için bir çeşit güvenoyu niteliğinde olduğu belirtiliyor.

MALİYE BAKANLIĞI BİNASI'NDA HALKA AYAKLANMA ÇAĞRISI

Yunanistan'da emekli maaşlarının dondurulmasını ve akaryakıttan içkiye pek çok alanda gelen vergi artışlarını protesto için Atina'nın merkezindeki Maliye Bakanlığı binasına dev bir poster asıldı. Maliye Bakanlığı binasını neredeyse işgal eden, girişi bloke eden sendika üyeleri çalışanların içeri girmesini engelledi ve binaya "Ayaklanın ki ekonomik önlemler geçmesin" yazılı dev bir poster astı.

Komşu'da eylem günü

BugÜn Yunanistan parlamento binasının önünde son kemer sıkma paketi için protesto gösterileri yapılacak. Ülkenin en büyük 2 sendikası Cuma günü için 3 saatlik iş bırakma eylemi kararı alırken gösterilere çok geniş bir katılım bekleniyor. 
 Vatan

Almanya'dan Yunanistan'a: Adalarını sat, borçtan kurtul
  
YUNANLILAR adalarınızı satın" başlığıyla Alman Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'a yardım vaadinde bulunarak hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini ifade ederek, "Yunan  devleti, firmalara yoğun şekilde iştirak etmekten kaçınmalı ve arsaları, örneğin kimsenin yaşamadığı adaları satmalı" dedi. CDU Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyesi Josef Schlarmann da, "İflasın eşiğine gelen bir kişi, hissedarları için sahip olduğu her şeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, bunlara, şirketlere ve kimsenin oturmadığı adalara sahip. Bunlar borçların karşılanması için kullanılabilir" diye konuştu.
Akşam

Paran yoksa adalarını sat 

KOMŞUYA ALMAN ÖNERİSİ

`İflasın eşiğine gelen bir kişi herşeyi paraya çevirmeli' diyen Alman Hükümeti, Yunanistan'ın adaları satması gerektiğini belirtti

Borç krizindeki Yunanistan'a parasal yardım konusunda eli cebine gitmeyen Almanya'dan ilginç bir öneri geldi. Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) bazı üyeleri, Yunanistan'a borçlarını ödeyebilmesi için `adalarını satmasını' önerdi. "Yunanlılar, adalarınızı satın" başlığıyla Alman Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler "Yunan devleti, firmalara yoğun şekilde iştirak etmekten kaçınmalı ve arsaları, örneğin kimsenin yaşamadığı adaları satmalı" dedi.

1 ADAYA 45 MİLYON EURO

CDU Başkanlık Divanı üyesi Josef Schlarmann da "İflasın eşiğine gelen bir kişi, hissedarları için sahip olduğu her şeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, bunlara, şirketlere ve kimsenin oturmadığı adalara sahip. Bunlar borçların karşılanması için kullanılabilir" dedi. Gazetenin haberinde, Yunanistan'ın 3 bin 54 adaya sahip olduğuna ve bunlardan sadece 87'sinde insanların yaşadığına işaret edilerek, adaların satışı konusunda Almanya'da bir pazarın da mevcut olduğunu, Hamburg kentindeki `Vladi Private Islands' adlı emlak şirketinin bir ada için 45 milyon Euro teklif ettiği belirtildi.

Çalışanlardan `kemer-sıkma' protestosu

Yunan hükümetinin, bütçe açığının kapatılması için aldığı ekonomik önlemleri protesto eden çalışanlar gösteriler düzenledi. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, `tedbirler kusursuz uygulanmazsa not düşürürüz' uyarısı yaptı.

Yunan tahvillerine 16 milyar Euro talep geldi

Yunanistan, günlerdir ertelediği yurt dışı borçlanmaya dün çıktı. Yunanistan'ın Nomura, HSBC, BarCap, NBG ve Pireaus'a yetki verdiği 10 yıl vadeli Euro cinsi tahvil ihracına alınan talepler 16 milyar Euro dolayına ulaştığı belirtildi. Tahvil ihracının sonucu aynı zamanda dün bütçe açığını azaltmak için 4.8 milyar Euro'luk ek mali önlem açıklayan hükümete duyulan güveni gösterecek. Yunanistan'ın nisan ve mayıs aylarında vadesi dolacak 20 milyar Euro'luk borcunu yeniden finanse etmesi gerekiyor.
Star

Bild, `Adaları satın' başlığı attı, Yunanlılar çok bozuldu
 
Alman Focus dergisinin tanrıça Afrodit'i el işareti yaparken gösteren kapağı yüzünden Atina'da kopan gürültü daha dinmeden, Yunanistan'ı kızdıracak bir haber Bild'de yer aldı. Yunanistan'a yardım edilmesine karşı çıkanların görüşlerini sayfalarına taşıyan gazete, "Adaları ve Akropolis'i satın" başlığını attı.


ZOR durumdaki Yunanistan'a maddi destek çıkılmasını onaylamayan Almanlar, Atina'yı kızdırmaya devam ediyor. Alman Focus dergisinin tanrıça Afrodit'i küfür anlamına gelen el işareti yaparken gösteren kapağı yüzünden kopan gürültü daha dinmeden, bu kez de Bild Gazetesi "Adaları ve Akropolis'i satın" başlıklı haberiyle Yunanları kızdırdı.

Bizden para, sizden Korfu

Almanya iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) bazı üyeleri, Yunanistan'a borçlarını ödeyebilmesi için görüşlerini okurlarına aktaran Bild'in dünkü sayısında "İflasçı Yunanlılar, Akropolis de dahil adalarınızı satın" başlığını attı. Gazetedeki haberde şu ifadelere yer verildi: "Biraz tuhaf gelecek ama, eğer Yunanlılar'a milyar Eurolar yardımda bulunacak olursak, o zaman bunun karşılığında onların da bize birşeyler vermesi lazım. Mesela Ege'deki bir kaç güzel adayı versinler. Yani biz şöyle demeliyiz, `Biz size para verelim. Siz de bize bunun karşılığında Korfu'yu verin' Adalar gerçekten Yunanlıların en büyük hazinesi. Bakalım Başbakan Merkel, bugün Başbakan Papandreu'yla görüşmesinde ada önerisini gündeme getirecek mi?"

Akropolis 100 milyar Euro

Bild, Akropolis mabedine 100 milyar Euro değer biçerken, Hür Demokratlar partisi miletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Shefler, "Yunanistan, devlet şirketlerini ve ıssız adalar gibi gayrı menkulleri satışa çıkarsın" ifadesini kullandı. Hristiyan Demokrat milletvekili Marko Vandervic ise "Yunanistan da para desteğine karşılık teminatlar vermeli. Birkaç ada iş yapar" dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'a yardım vaadinde bulunarak hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini savunan FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler, "Yunan devleti, firmalara yoğun şekilde iştirak etmekten kaçınmalı ve arsaları, örneğin kimsenin yaşamadığı adaları satmalı" dedi. CDU Başkanlık Divanı üyesi Josef Schlarmann ise "İflasın eşiğine gelen bir kişi, sahip olduğu her şeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, bunlara, şirketlere ve kimsenin oturmadığı adalara sahip. Bunları borçları için kullanılabilir" dedi.

Bir adaya 45 milyon Euro teklif eden var

BILD gazetesinin haberinde, Yunan adaların satışı konusunda Almanya'da bir pazarın da mevcut olduğu da belirtilerek, Hamburg kentindeki `Vladi Private Islands' adlı emlak şirketinin bir ada için 45 milyon Euro teklif ettiği belirtildi.

6 bin adadan sadece 227'sinde yaşam var

YILDA ortalama 16 milyon turist ağırlayan Yunanistan, gelirinin yüzde 15'ini turizmden elde ediyor. Yaklaşık 6 bin adanın 227'sinde yaşayanların olduğu belirtilirken, bunların da sadece 78'i 100'den fazla nüfusa sahip. Yunanistan'ın en önemli 10 adası ise şöyle sıralanıyor.
Santorini
Girit
Korfu
Rodos
Mykonos
Paros
Skiathos
Ios
Naxos
Sifnos

Ta Nea `Şok' başlığı attı

YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı yardımcısı Dimitris Druças, Bild'in haberine gönderme yaparak "Nasihatı duydum. Biz kimseden para yardımı istemedik" dedi. Yunan medyası da, haberlerinde "Almanlardan kurnaz nasihatler" başlıkları kullandı. Yunanistan'ın en yüksek tirajlı gazetesi Ta Nea'nın dünkü manşeti de `Şok' oldu. Diğer Yunan gazeteleri "3 Mart unutulmayacak gün. Hayatımızı değiştiren tedbirler", "Allah yardımcımız olsun", "İflastan kurtulmak için hepimiz daha fakir oluyoruz", "Devlet iflas etmesin diye Yunanlılar iflas ediyor" manşetleri ile yayınlandı.

Borcu kapatmak için halktan para toplanacak

YUNANİSTAN'da bütçe açığını kapatma çalışmaları çerçevesinde Yunanistan Milli Bankası'nda yardımların toplanacağı bir hesap açılması kararlaştırıldı. Buna göre, Yunanistan Milli Bankası'nda hesap açılacağı, toplanan paranın yalnızca devlet borcunun kapatılmasında kullanılacağı belirtildi. Hesabın yöneticilerinin Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Meclis Başkanı ve Yunanistan Merkez Bankası temsilcisinin olacağı kaydedildi.

Almanlardan bir sent bile istemiyoruz

YUNANİSTAN Başbakanı Yorgo Papandreu, Almanya'ya yapacağı ziyaret öncesinde spekülatörlerin daha sıkı şekilde kontrol edilmesi çağrısında bulunarak, "Yunanistan Almanlardan bir sent bile istemiyor" dedi. Papandreu, Almanya'nın yapabileceği yardımlarla ilgili "Siyasi destek istiyoruz mali yardım değil. Yunanistan'ın uygun faizle para alabilmeli" dedi.
Hürriyet

'Adaları satın' önerisi vazgeçirdi

Bugün Almanya Başbakanı Merkel ile Berlin'de bir araya gelecek olan Yunanistan Başbakanı Papandreu "Adalarınızı satın" önerisini duyunca mali destek istemekten vazgeçti. Papandreu "Tek sent istemeyiz" dedi
Üyesi olduğu Avrupa Birliği'nden (AB) mali yardım bekleyen Yunanistan, sürpriz bir öneri ile karşılaşabilir. Başbakanı Yorgo Papandreou ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in bugün yapacağı görüşmede Yunanistan'ın sahip olduğu adaların bir kısmının satışının da gündeme gelebileceği iddia edildi. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ise, ülkesinin Almanya'dan mali yardım değil, siyasi destek istediğini yineledi. Almanya'da iktidarda bulunan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'nin (FDP) bazı üyeleri, Yunanistan'a borçlarını ödeyebilmesi için adalarını satmasını önerdi. "Yunanlılar, adalarınızı satın" başlığıyla Alman Bild gazetesinde yayımlanan habere göre, FDP milletvekili ve partisinin maliye uzmanı Frank Schaeffler, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'a yardım vaadinde bulunarak hukuka aykırı hareket etmemesi gerektiğini ifade etti. Schaeffler, "Yunan devleti, firmalara yoğun şekilde iştirak etmekten kaçınmalı ve arsaları, örneğin kimsenin yaşamadığı adaları satmalı" dedi. Bild Gazetesi de kapalı kapılar ardındaki görüşme ve pazarlıkları, "Biz size para verelim, siz de bize Korfu Adası'nı verin" şeklinde yorumladı.

HALİ HAZIRDA TEKLİFLER VAR
CDU Başkanlık Divanı ve Yönetim Kurulu üyesi Josef Schlarmann da, "İflasın eşiğine gelen bir kişi, hissedarları için sahip olduğu her şeyi paraya çevirmeli. Yunanistan, şirketlere ve kimsenin yaşamadığı adalara sahip. Bunlar borçların karşılanması için kullanılabilir" önerisinde bulundu. Alman medyasının geniş yer ayırdığı haberlerde Yunanistan'ın irili ufaklı 3 bin 54 adaya sahip olduğu ve bunlardan sadece 227'sinde insanların yaşadığına işaret edildi. Söz konusu adaların satışı konusunda Almanya'da bir pazarın da mevcut olduğu belirtilirken, Hamburg kentindeki 'Vladi Private Islands' adlı emlak şirketinin bir ada için 45 milyon euro teklif ettiği kaydedildi.

CEM ÖZDEMİR KARŞI ÇIKTI
Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Başkanı Rebecca Harms, Başbakan Merkel'in Yunanistan'a karşı takındığı soğuk tutumunun ve adaların satılması önerisinin yanlış olduğunu belirtti. Özdemir ve Harms, ortak yazılı açıklamada, "Başbakanın Yunanistan'a karşı soğuk tutumu, parti arkadaşlarının Yunanistan'ın adalarını satması önerisi kadar yanlış. Avrupa'nın Yunanistan ile dayanışma göstermesi karşısında başka bir seçenek yok" görüşüne yer verdi.
Sabah


Geri Dön