26 / 04 / 2024

Alo 2010, köşedeki çeşmeyi onarır mısınız?

Alo 2010, köşedeki çeşmeyi onarır mısınız?

İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olması, restore edilen eserler ve kültür faaliyetleri dışında önemli bir gelişmeye daha kapı araladı



Yarımada sakinleri, mahallelerindeki tarihî eserlerin onarılması için tıpkı itfaiye ya da ambulans çağırır gibi 2010 Ajansı'nı arıyor. Genel Sekreter Yılmaz Kurt da, kent dokusunun korunması bilincinin oluşmaya başladığına dikkat çekiyor: "Bizim sokağın köşesindeki eseri de onarsanız, şeklinde telefonlar alıyoruz. Sirkeci Hocapaşa esnafı, 'Sokağımızı ne zaman yayalaştıracaksınız?' diye soruyor, Süleymaniye sakinleri, evleri düzeltilsin istiyor."

Kültür başkentine yönelik çalışmaların belediyeleri de harekete geçirdiğini söyleyen Kurt, sokak iyileştirmesi, ışıklandırma gibi bütçe ve danışmanlık hizmeti gerektiren projelerde işbirliğine gitmelerinin de şehirde topyekûn bir yenilenme rüzgârı estirdiğini düşünüyor.

Son dönemdeki en önemli ortaklıklardan birini KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü) ile gerçekleştirerek Süleymaniye ve Zeyrek'teki 13 ahşap evin onarımı için kolları sıvayan ajans yetkilileri, 950 bin liraya mal olacak bu projenin hane sahiplerini şimdiden heyecanlandırdığını gözlemlemiş. Yılmaz Kurt; "Bir dönem o evler yakılarak arsası kullanılıyordu. Şimdi tarihi bir değer olduğunu anlıyorlar ve ne zaman geleceğimizi soruyorlar." diyor. Soranlardan biri Sevdiye Balcıoğlu. Sokağa açılan kapının kapanmaması nedeniyle, oda kapısını kilitleyerek oturan Balcıoğlu'nun beklentisi sadece kapısının onarılması değil. Evin iç kısmının da sıkı bir tadilattan geçmesi gerekiyor. Süleymaniye'de yol gözleyenlerden biri de Fariz Demir. 13 yıl önce satın aldığı üç katlı ahşap bina, kalabalık ailesini rahatlıkla barındıracak kadar geniş. Demir; "Bizimle yaptıkları anlaşmaya göre evleri bir müddet satmamamız gerekiyor. Bizim öyle bir niyetimiz yok. Yeter ki evlerin ve sokağın eli yüzü düzelsin." diyor. Evlerin içinde yaşayanlarla beraber onarımdan geçeceğini söyleyen KUDEB Müdürü Şimşek Deniz de kültür mirasının korunması konusunda yavaş da olsa bir bilinç geliştiğini düşünüyor. Bina sahipleri için eğitim seminerleri düzenleyen Deniz; "En azından evlerin kıymetli olduğunu keşfettiler." diyor. Süleymaniye ve çevresinde 55 evi onararak geri dönüşü olmayan bir süreç başlatan KUDEB, 2010 Ajansı'yla yürüttükleri ortak çalışmanın dışında Ayşe Kadın Hamamı ve El Maruf Sokağı'ndaki evlerin tadilatını da sürdürüyor.

2010'UN RESTORASYON KARNESİ

2010 Ajansı, bu yıl bütçesinin yüzde 60'ını eski eserlerin restorasyonu için ayırmış. Ayasofya'daki 17 yıllık iskeleyi kaldıran ajansın onarımını tamamladığı eserler şöyle: Galata Mevlevihanesi, Halet Efendi Kütüphanesi, Halet Efendi Türbesi, Şeyh Galip Dede Türbesi ve Nazperver Kalfa Sıbyan Mektebi. Yıl içinde Murat Molla Kütüphanesi, Darüşşifa Medresesi, Fatih Davutpaşa Medresesi, Şehzade İmareti, İbrahim Paşa Sarayı, Topkapı Sarayı köşkleri ve Beykoz Riva Kalesi'nin onarımlarını bitirmeyi planlayan ajansın hedefleri arasında Sepetçiler Kasrı, Arap Camii, Haseki Külliyesi, Kılıç Ali Paşa Camii ve Hasköy Mayor Sinagogu da bulunuyor. 
Zaman/Ülkü Özel Akagündüz 


Geri Dön