27 / 04 / 2024

Alphan Manas kimdir?

Alphan Manas kimdir?

ERA Türkiye Ülke Başkanlığı görevine getirilen Alphan Manas kimdir? Alphan Manas daha önce hangi görevlerde bulundu? 



ERA Türkiye Ülke Başkanlığı görevind Alphan Masan getirildi. Peki Alphan Manas kimdir? Alphan Manas daha önce hangi görevlerde yer aldı?


Alphan Manas kimdir? 

30 Temmuz 1962'de İzmir'de doğan Alphan Manas, 1983 yılında Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.
1987 yılında New York Eyalet Üniversitesine (SUNY) bağlı F.I.T. (Fashion Institute of Technology)’den Üretim Yönetimi konusunda lisansüstü diplomasını alan Manas 1994 yılında Harvard Business School‘da OPM’e (Patron, Yönetici Programı) katıldı.

Alphan Manas iş hayatına 1986 yılında Tenba‘nın New York fabrikasında Üretim Müdürü olarak başladı. 1987 yılında Fortune 500’e dahil Vicks Corp.’a bağlı, Sears, K-Mart ve JC Penny gibi zincir devlere dünya çapında hazır giyim üretimi yapan Colonial Corp.’un Ülke Müdürü olarak Türkiye’ye döndü.

Manas 1988 Şubat ayında OT-VT (Otomatik Tanıma & Veri Toplama; yeni adıyla Nesnelerin İnterneti) alanında çözümler sunan Exim ’in kurucu ortağı oldu. Aynı zamanda şirketin 10 yıl da Genel Müdürlüğünü yaptı. 2005 yılında Deloitte Fast 50 programı ile, Türkiye’nin son beş yılda en hızlı büyüyen 39 teknoloji şirketinden biri olan Exim, aynı yıl Fast 500 EMEA programında sıralamaya katılan 500 uluslararası şirket içerisinde 185. oldu.

1997 sonrası Teknoloji Holding‘in tüm şirketlerinin kurucu ortağı oldu. Bunların arasında dünyanın en büyük EFT-POS üreticisi Ingenico‘nun Türkiye distribütörü ve bölgesel çözüm ortağı Planet  ve Üçüncü Parti Kredi Kartı/Debit Kart/EFT-POS Hizmeti veren Universal Kart Hizmetleri  ve Bilişim sektörüne hizmet veren Teknik Servis şirketi Teknoser  de bulundu.
Teknoloji Holding ile: – İran’da Eniac-Tech’i, Ukrayna’da Technology Ukraine  ve Mısır’da Technology Egypt ’i kurdu. Türkiye’de de yazılım şirketi Veriset  ’in satın alınmasında yer aldı. Adı geçen şirketler orta vadede ya ortaklara satıldı ya da kapatıldı.

Teknoloji Holding’in kurmuş olduğu ortaklıklarda Murahhas Üye olarak aktif görev aldı. Bunlar: 1999 yılında Çukurova Holding, KVK ve Genpa ile kurulan GPRS öncesi hizmet veren Mobil Data Operatörü Mobicom ; 2000 yılında Ericsson ortaklığıyla kurulan, Türkiye ve MENA ülkelerine telefon santrali ve benzeri Ericsson çözümleri satan CPG (11); 2001 yılında Telenity firması ile %50-50 ortaklıkla kurulan PayPal’e rakip olmayı hedeflemiş fakat Türkiye’de GSM operatörlerinin engeline takılan Mobil Ödeme Servisi Sağlayıcısı m.Pay ; Otomatik Sayaç Okuma ve Telemetri Sistemleri Servis Sağlayıcı hizmeti vermek üzere KVK ve Teknoloji Holding ortaklığıyla kurulan Sayot ve Turkcell ile Teknoloji Holding ortaklığıyla kurulan Çocuk TV’si DigiKids ‘dir.

Manas Teknoloji Holding’in hem kurucu ortağı hem de Yönetim Kurulu Eş-başkanı olarak 18 yıl grubun ‘İş ve Pazar Geliştirme’ faaliyetlerini bizzat yürüttü.

2006 yılı Şubat ayında Teknoloji Holding’de yer alan yedi şirketi bünyesine alarak ayrıldı ve merkezi Hollanda’da bulunan Brightwell Holdings BV (15)’yi kurdu. Brightwell Holdings BV olarak 24 şirkete yatırım yaptı.

Brightwell Holdings BV’de kurduğu Maya Enerji’yi 555 MW kurulu güç ve lisans ile birlikte 2 yıl içinde Borusan Enerji’ye sattı.
Seri ve İnovatif Girişimci olarak 10‘dan fazla sektörde;
Teknoloji Holding ile, Tasarım Hizmetleri şirketi T-Design  (bugün Arman Tasarım adıyla iş yaşamında devam etmektedir.), 90 lı yıllar/2000’in başında çocukların/gençlerin sevgilisi TV oyunu Hugo‘nun yapım şirketi Konsensus , İddaa (Inteltek) ve Bilyoner 
 Brightwell Holdings’de şirket ve Şu anda yatırımı olan  şirket dahil toplam 45 şirkette, 60‘dan fazla kişiyle ortaklık kurdu.

En az 20 tane şirket birleşmesi/evliliği görüşmesini bizzat yürüttü. Kurduğu veya Murahhas Azası olarak bizzat İş Modellerini oluşturduğu şirketlerin değerleri 1 milyar USD‘ye ulaşırken, yıllık ciroları toplam 4 milyar USD’yi geçmiştir.
Yurt dışında Eclipse Aviation, Heuliez/ MIA Electric Car, Synergethic/ Tilter Electric Car, Think Electric Car ve SAAB‘ın satın alınması için teklif verdi. Synergethic/ Tilter Electric Car‘ın satın alınması sürecini yönetti ve ortak oldu. Teknoloji transferi konusunda bölgesel hükümet ile yaşanan sıkıntılar yüzünden Türk ortaklar Fransız mahkemelerinde şirketin iflasını istedi. 
 


Geri Dön