24 / 04 / 2024

Alport İran'da lojistik üssü inşaatına başladı

Alport İran'da lojistik üssü inşaatına başladı

Alport Trabzon Liman İşletmeciliği Müdürü Muzaffer Ermiş, Tebriz kentinde kuracakları lojistik üssü ile İran'ın 23 milyar dolarlık ihracatının 7 milyarlık kısmını Trabzon Limanı'ndan yaptırmayı hedeflediklerini söyledi



Trabzon-Tebriz hattını yeniden canlandırmak amacıyla İran'ın Tebriz kentinde bir lojistik üssü kuracak olan Alport Trabzon Liman İşletmeciliği, inşaat çalışmalarına başladı. Alport Trabzon Liman İşletmeciliği Müdürü MuzafferErmiş, 2002 yılından beri Trabzon-Tebriz arasında taşımacılık yapmak için bölgedeki olanakları değerlendirdiklerini, geçen ay da Tebriz Ticaret ve Maden Odası Başkanı Rahim J Sadeghıan ile ortak bir girişim üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Sadeghıan'nın yüzde 51, Alport'un da yüzde 49 ortaklığıyla Gozergahı Rah Abraşam Internatianol Global Transport Company adıyla bir şirket kurduklarını kaydeden Ermiş, Alport'un Tebriz'e kuracağı lojistik üssü için 5 yıl içerisinde 100 milyon dolarlık yatırım yapacağını söyledi. Tebriz'in İran'daki sanayiinin merkezi konumunda olduğunu ve ilde 8 bin irili ufaklı şirketin bulunduğunu ifade eden Ermiş, "Lojistik üssünün 2 temel işi olacak. Birincisi İran'ın Rusya ve çevresindeki ülkelere ihracat ve ithalat mallarının Trabzon limanı üzerinden taşınması, ikincisi de Tebriz'deki malların İran'a dağıtılması" diye konuştu. 200 dönümlük arazide kurulacak merkez için 20 milyon dolarlık ilk yatırım payını 1.5 yılda kullanacaklarını belirten Ermiş, soğuk hava depoları, konteynır terminali ve antrepoların inşaatına başladıklarını kaydetti. Ermiş, bu 1.5 yılda 50 TIR alacaklarını da sözlerine ekledi.
 
İran'dan yılda 7 milyar
dolarlık ihracatı çekecek
Karadeniz Bölgesi'nden 15 milletvekili ile birlikte geçen yıl İran'la görüşmelere başladıklarını anlatan Ermiş, İran'dan da bir meclis heyetinin Trabzon Limanı'nı incelemek için bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi. Sanayi ve ticaret birliklerinin yanı sıra İran'ın ekonomi ile ilgili bakanlıklarıyla da olumlu görüşmeler yaptıklarını dile getiren Ermiş, "İran-Irak savaşına kadar İran ihracatının önemli bir bölümü Trabzon Limanı üzerinden yapılıyordu. Savaş sonrası Dubai Limanı'nı üs seçen İran, yapımına başladığımız lojistik üssümüzle beraber ihracattaki rotasını değiştirecektir. İran yılda 23 milyar dolarlık ihracatını Dubai üzerinden yapıyor. Hem hükümet yetkilileri hem de sanayicilerle görüşmelerimiz çok iyi. Kuracağımız üs faaliyete geçince ilk aşamada bu 23 milyar dolarlık ihracatın 7 milyarlık kısmını Trabzon üzerinden yapacaklarını düşünüyoruz" dedi. Ermiş, bu 7 milyar dolarlık ihracatın 2-3 milyon ton kapasiteye denk geldiğini, dolayısıyla Trabzon Limanı'nın yüzde 60 kapasitesini İran'a ayıracaklarını kaydetti. Trabzon Limanı'nın 2004'te özelleştirilmesinin ardından 3.9 milyon ton olan kapasitesini 7 milyon dolarlık yatırımla 5 milyon tona çıkardıklarını söyleyen Ermiş, "Tebriz ile Dubai Limanı arası bin 400 kilometre iken Tebriz-Trabzon arası 700 kilometre. Bu bizim en büyük avantajımız" diye konuştu.
 
TIR'larımız için ucuz
İran yakıtını kullanacağız
Türkiye'nin Asya ve Avrupa için önemli bir köprü olduğunu ifade eden Ermiş, Tebriz-Trabzon yolunun canlanmasıyla tarihi İpek Yolu'nun da canlanmaya başlayacağını kaydetti. İran'da yakıtın ucuz olmasının kendileri için en büyük avantaj olduğunu belirten Ermiş, "İran'da TIR'lar litresi 3 kuruşa mazot alıyor. Bizim lojistik yatırımımızda bu avantajı kullanacak olmamız önemli bir etkendi. İranlı yetkililerle yaptığımız anlaşma sonucu biz de sadece İran yüklerini taşıyan TIR'larımıza münsahır olmak üzere yakıtı İran'daki TIR'larla aynı fiyata alacağız" diye konuştu. Tebrizli şirketlerin lojistik yatırımının bir an önce bitmesini beklediklerini aktaran Ermiş, "Şimdiden sırada birçok müşterimiz beklemeye başladı" dedi.
Referans

Geri Dön