18 / 04 / 2024

Alsancak Limanı'nın yeni imar planı askıda!

Alsancak Limanı'nın yeni imar planı askıda!

Kruvaziyer ve Yük Umanı olarak ayrılan Alsancak Limanı'nın yeni imar planı, Konak Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Planda Kruvaziyer Limanı başta olmak üzere yapılan değişiklikler var.



Kruvaziyer ve Yük Umanı olarak ayrılan Alsancak Limanı'nın yeni imar planı, Konak Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Planda Kruvaziyer Limanı başta olmak üzere yapılan değişiklikler var. 2012'de Kruvaziyer Limanı'nda 1.25 olan emsal 0.50'ye düşürüldü. Önceki planda olduğu gibi kruvaziyer ve konteyner bölümünde yer alan mevcut yapıların yıkılması durumunda yeni yapılacak yapılara maksimum 30.50 metreye kadar yükseklik izini verildi. Yük Limanı'nda liman sınırı olarak, Meles Deltası belirlendi. Dolgu alanları ve rıhtım ötelemeleri plana işlendi. 


İki adet 10 katlı bina 

Ege'de Sonsöz'den Onur Deniz'in haberine göre, limana yönelik idari, işletme binalarının yer alacağı hizmet alanı toplam 10 bin 289 metrekare olarak belirlendi. İçinde Resmi kurumların yer alacağı bölümün toplam inşaat alanı ise 22 bin 978 metrekare olarak hazırlanırken, planda iki adet on katlı ve bir adet 6 katlı resmi kurum binalarının yer alması öngörülüyor. AVM projesi yerine turistlerin ihtiyacını karşılayacak küçük çaplı alışveriş mağazaları ve oteller yer alacak. Limanda terminal alanı dışında, gümrüksüz alışveriş alanları, yeme içme alanları, sökülüp takılabilen ticari yapılar, müze, sergi alanları, tiyatro, sinema alanları gibi birçok yapının yapılmasına izin veriliyor. Kruvaziyer Limanı'nda ise plana göre iki yeni parmak iskele eklenecek. Planda emsal 1.25'ten 0.50'ye düşürüldü. Planda Yük limanı dolgu alanları inşaat büyüklüğü yaklaşık 55 bin metrekare azaltıldı.


Yeni imar planına göre, mevcut liman sahasının iki yanında kalan iskelelere iki yeni parmak iskele eklenecek. AVM yerine de turistlerin ihtiyacını karşılayacak küçük alışveriş mağazaları yapılacak. 


Milliyet Ege



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Alsancak Limanı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan yeni imar planlarının ayrıntıları, Konak Belediyesi'nce askıya çıkarıldı. Planlara göre, yeni liman kruvaziyer ve yük limanı olarak iki bölümden oluşacak. Kruvaziyer bölümünde otel, dükkânlar, restoranlar, galeriler, free shoplar ve yeşil alan yer alacak. Limana 5 kruvaziyer gemi birden yanaşabilecek. 

Böylece 5 gemiden ortalama 25 bin kişi aynı anda kente ayak basabilecek. Gemiden inen yolcular için vergisiz satış yapan (free shop) dükkânların bulunacağı gümrüksüz saha ile pasaport kontrol ve bekleme salonları da iskelelere yakın inşa edilecek. 


Habertürk


Geri Dön