26 / 04 / 2024

Altına dayalı kira sertifikası ihracına rekor talep!

Altına dayalı kira sertifikası ihracına rekor talep!

Hazine ilk defa kurumsal yatırımcılara yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı yaptı. Hazine’nin yaptığı altın tahvili ihracına rekor miktarda talep geldi.



25 Şubat’ta gerçekleştirilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yeni finansal araçların ekonomiye kazandırılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu gündeme getirilmişti. 

Bu kapsamda, 2012 yılından itibaren yurt içi ve yurt dışı piyasada kurumsal yatırımcılara yönelik kira sertifikası ihraçları gerçekleştiriliyordu. 2017’den itibaren ise bireysel yatırımcılara altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları gerçekleştiriliyor. 

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması ve yurtiçi tasarrufların artırılması amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 27 Şubat 2019 valör tarihli olarak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.

Altın sertifikası

Kurumsal yatırımcılara yönelik olarak yapılan ihraç neticesinde, 24,3 ton altın karşılığı altına dayalı kira sertifikası ihraç edildi. Yaklaşık 1,9 ton altın karşılığı da altın tahvili ihracı gerçekleştirilerek yaklaşık 1,1 milyar dolar değerinde 26,2 ton altın rezervlere kazandırıldı.

Altın Tahvilleri ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları, “Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ” kapsamında Borsa İstanbul tarafından belirlenen niteliklere uygun olan Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) Sertifikalı 995/1000 saflıktaki 1 kilogramlık külçe altınlar karşılığında ihraç edildi. Yatırımcılara valör tarihinde 1000/1000 saflıktaki 1 gram altın için 1 tahvil/kira sertifikası, 995/1000 saflıktaki 1 kilogramlık külçe altın karşılığında 995 tahvil/kira sertifikası ihraç edildi.

Hazine'den altına dayalı kira sertifikası ihracı!


Geri Dön