25 / 04 / 2024

Altınbaş, bin mağaza açmayı hedefliyor!

Altınbaş, bin mağaza açmayı hedefliyor!

Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, "Dünyada toplamda bin mağazaya ulaşmayı hedefledik" dedi



Geleneksel kesimin altın talebinde bir daralma olduğunu söyleyen Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, mücevher talebinde ise sıkıntı olmadığını söyledi. Altınbaş, "Geleneksel kesimin altın alımında yavaşlama var. Ama mücevherde böyle değil. Tüketicinin takı kullanım alışkanlıkları değişiyor" dedi.

Yeni dönemde özel tasarım ve markalı ürünlerin ön plana çıktığını ifade eden Altınbaş, "Artık takıda pırlanta önemli bir tercih sebebi olmaya başladı" diye konuştu.

2000 yılından itibaren ivme kazanan gelişme süreci, altın ve mücevherat üreticilerinin tasarımı keşfetmesiyle bir sektör haline geldiğini anlatan Altınbaş şöyle devam etti:

"Çeşit bolluğu,  yaratıcılıktaki fark, özgün tasarımlar, teknik kalitedeki başarı, kaliteli işçilik, düşük maliyet ve sadece Anadolu´ya has, kuyumculuğun bir parçası olan etnik işleme yöntemleriyle Türkiye´nin farkı ortaya çıktı ve sektör rüştünü ispatladı."

`Üretimde sıkıntı var´
Türkiye´de kuyumculuk sektörünün taşıdığı potansiyeli tam anlamıyla ekonomiye yansıtamamakla birlikte yıllar içinde çok önemli atılımlar yaptığını hatırlatan Altınbaş, "Kuyum ve mücevherat ihracatı düşüyor. Üretimde belli sıkıntılar yaşanıyor" dedi.

Sektörde ÖTV sorunu nedeniyle sıkıntı yaşandığına da dikkat çeken Altınbaş, "Hammaddeye yüzde 20 ÖTV ödüyoruz. Biz bu oranın Avrupa standartlarında olmasını istiyoruz" diye konuştu.

2008 yılının son çeyreğinde  tüm dünya üzerinde, yıkıcı etkilerini gösteren ekonomik krizin Türk mücevher sektörünü de derinden etkilediğini hatırlatan Altınbaş, "Altın ve mücevherat sektörümüzün  aynı hızla devamlılığını sağlamak amacıyla üzerinde ısrarla durduğumuz en önemli sorun değerli taşlardaki ÖTV sorunu" dedi.

`Fiyatlar bir müddet bu seviyede kalacak´

Altın fiyatındaki yükselişe de değinen Altınbaş, "Fiyatlar bir müddet bu seviyelerde kalacaktır. Hatta ons fiyatının 1500 doları göreceği beklentisi var. Sonrasında gevşeme olur diye tahmin ediyorum" diye konuştu.
Fiziki altın kullanımında yüzde 50 düşüş olduğunu kaydeden Altınbaş, "Bu durumda fiyatlar nasıl artıyor sorusu gündeme geliyor" dedi.

`Sektör oyun dışı kalıyor´

ÖTV sorunun Türk firmalarının rekabet gücünü azalttığını ifade eden Altınbaş, şöyle devam etti: "Yaşanan sıkıntı sektörü oyunun dışına çıkarıyor. Oysaki bu alan dünyada liderliğe oynayacağımız bir alan. Gerek ülkemizin dinamik iç pazarı, gerekse çevre ülkelerin artan talebi nedeniyle Türkiye dünya altın piyasasındaki merkezlerden biri olması kaçınılmaz. Türk Mücevher sektörü bugün üretim kalitesi, yüksek kapasite, gerçekçi fiyat ve tasarımda kaydettiği gelişmelerle sürdürülebilir bir büyüme trendi içinde. Türkiye tüm bunların yanında bulunduğu konum itibariyle  uluslararası mücevher dağıtımı için de dev bir üs olma özelliğine sahip."

ÖTV´nin markalaşmanın ve kurumsallaşmanın da önünde önemli bir engel olduğunu belirten Altınbaş, "İşlenmiş mücevher ithalatında vergi yok. Bu da üretimi yapılamaz hale getiriyor. Sanayinin gelişmesine engel oluyor. Sektörü kayıtdışına çıkarıyor" dedi.

`Hedef yüzde 20 büyüme´

Altınbaş Holding´in yatırım hedeflerine de değinen Altınbaş, şu anda mevcut 135 mağaza, 850 kornerları bulunduğunu belirterek, "Yeni dönemde mağazalaşmaya çok önem veriyoruz. Dünyada toplamda bin mağazaya ulaşmayı hedefledik" dedi. Grubun 4 milyar dolar ciroya sahip olduğunu kaydeden Altınbaş, bu yıl yüzde 20 ile 4.8 milyar dolar ciroya ulaşmayı planladıklarını anlattı.  Tüketim trendlerine de değinen Altınbaş, şu anda kadın tüketicilerin tektaşın yerine beştaş yüzüğü tercih ettiğini ifade etti.

Mücevher üretiminde Güney Kore modeli
İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı ve TİM Sektör Konsey Temsilcisi Ayhan Güner, 2010 yılında iddialı hedefler için yola çıktıklarını, mücevher sektöründe istihdamı artırmak için çalıştıklarını söyledi. Bu amaçla birlik olarak yeni bir projeyi uygulamaya sokacaklarını belirten Ayhan Güner, "Bir umut" adını verdikleri bu projenin Güney Kore´de uygulanan yeni bir model olduğunu anlattı. Ayhan Güner, "Bu model engelli vatandaşlarımızın sektörde istihdam edilmesini amaçlıyor. Proje kapsamında öncelikli olarak engellilere yönelik olarak ücretsiz eğitim vereceğiz" dedi.

İki yılda bin kişi
Eğitimlerin mıhlama ve taş kesme alanında verileceğini ifade eden Güner, altı aylık sürecin sonucunda sektöre yetişmiş eleman kazandırılacağını belirtti. İki yıl içinde bin kişiye eğitim vermeyi planladıklarını kaydeden Güner, bu modelin başka sektörlerde de yaygınlaşmasını arzu ettiklerini ifade etti.  Bu proje üzerinde altı aydır çalıştıklarını söyleyen Ayhan Güner, "Ücretsiz eğitim almak isteyenlerden başvuru bekliyoruz" diye konuştu.
Milliyet/Eylem Türk


Geri Dön