27 / 04 / 2024

Amasya'da 10 tarihi mekan modern sistemle aydınlatılacak!

Amasya'da 10 tarihi mekan modern sistemle aydınlatılacak!

Amasya’da Sultan Bayezit Külliyesi, Gökmedrese Camisi ve Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’nin de aralarında olduğu 10 tarihi mekanın modern sistemlerinin kullanılarak aydınlatılması planlanıyor.



Amasya’da Sultan Bayezit Külliyesi, Gökmedrese Camisi ve Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi’nin de aralarında olduğu 10 tarihi mekanın modern sistemlerinin kullanılarak aydınlatılması planlanıyor.

Amasya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) destekli ‘Tarihimizi Aydınlatıyoruz’ adlı projesinin imzaları Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya ve OKA İl Koordinatörü Erdin Güden tarafından imzalandı.

Projesi kapsamında Amasya kentinin tarihi mirasının ana unsurunu oluşturan tarihi tescilli eserlerin modern led aydınlatma projeleri hazırlanarak kentsel dokunun korunması ve geliştirilmesi, Amasya’nın turizm gelirinden elde ettiği payın arttırılması ve halkta kültürel miras bilincinin arttırılması hedeflenmektedir” diyen Ahmet Kaya, Sultan Bayezit Camisi ve Külliyesi, Gökmedrese Camisi, Bayezit Paşa Camisi, Burmalı Minare Camisi, Kilari Süleymanağa Camisi, Çilehane Camisi, Şamlar Camisi, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi ile Şirvanlı Camisi’nin proje kapsamında olduğunu belirtti.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç ve diğer yetkililerin de katıldığı imza programında sunum yapan Kaya, “Aydınlatma projelerinin hazırlanmasını müteakip ilgili eserlerin aydınlatmalarının yapılmasıyla birlikte Amasya tarihi eserlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan camilerimiz yepyeni bir görünüme kavuşacaklardır. Bu camiler arasında Sultan II. Bayezit Külliyesi tüm eserlerin merkezi konumunda olup en görkemlisi ve en büyüğüdür. Bu eserler şu an yetersiz derecede, yapıların özgün dokusuna zarar veren ve çirkin görüntüler oluşturan eski aydınlatma sistemleri ile ışıklandırılmaktadır. Bu yüzden gece görünürlüğü az olan bu eserlerin tam olarak mimari üslubu, ihtişam ve görkemi gece belli olmamakta olup bu da bu eserlerin potansiyellerinin eksik sergilenmesine sebep olmaktadır. ‘Tarihimizi Aydınlatıyoruz’ projesi ile bu eksiklik giderilecek olup gece boyunca bu eserlerin gezilip görülmesi sağlanacak, aydınlatmada tasarruf sağlanacak, ilimize gelen turistlerin geceleme sayısı artacak, bu eserlerin ihtişamı ve görselliği 24 saate çıkarılacaktır. Aydınlatılacak eserler tarihi dokusu ve mistik havası korunacak şekilde amber ve beyaz renklerle aydınlatılacak olup eserler aydınlatılırken bu eserlerin karakteristik özelliklerinin de orta çıkarılmasına çalışılacaktır. Aydınlatma projeleri 2015 yılında hazırlanacak olup eserlerin aydınlatmalarının ise 2016-2017 yıllarında yapılması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.



Hürriyet 


Geri Dön