27 / 04 / 2024

Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2012'de tamamlanacak!

Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 2012'de tamamlanacak!

Kadir Topbaş, Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde incelemelerde bulundu



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi´ne akan kirli suların arıtılması amacıyla inşa edilen ve yüzde 16´sı tamamlanan Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde incelemelerde bulundu.
        
Topbaş, incelemeleri sırasında yaptığı açıklamada, tesisin ihalesinin 3 kez yargıdan iptal edildiğini ve 5 yıl önce başlayacak yatırımın geciktiğini belirtti.
        
Günde 400 bin metreküp pis suyun her gün Marmara´yı kirlettiğini ve kirletmeye devam ettiğini dile getiren Topbaş, "1 litre çöp suyu, 40 ton temiz suyu kirletebiliyor. Bu, günlerce, aylarca, yıllarca akıyor, akmaya devam ediyor. Düşünün oradaki doğal hayatı, balıkları, ekoloji ne hale geliyor. Gördüğünüz simsiyah su Marmara ve Küçükçekmece Gölü´ne gidiyor. Doğa ne yapsın buna?" diye konuştu.
        
Topbaş, İSKİ´nin kendi görev süresi içinde 6 milyar TL´nin üzerinde yatırım yaptığını belirterek, kurumun tüm bu yatırımları İstanbul´un geleceğine yaptığını söyledi.
        
Yapımına başlanan Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin, Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi´ni kirleten 438 kilometrekarelik alanın evsel ve sanayi atıklarını arıtacak bir sistem olduğunu belirten Topbaş, "2012 yılında hizmete girecek tesis, ilk aşamada 1 milyon 600 bin nüfusun atık sularını arıtacak, nihai aşamada ise 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak. Türkiye´de ikinci büyük biyolojik arıtma tesisi olacak" dedi.
        
Topbaş, 1994 yılı öncesinde İstanbul´da arıtılan atık su miktarının kullanılan suyun yüzde 9´unu oluşturduğunu, oysa şu anda kente günde verilen 2 milyon metreküp içme suyunun yüzde 85´inin arıtıldığını ve amaçlarının bu oranı yüzde 100´e ulaştırarak denize kirli su bırakmamak olduğunu kaydetti.
        
İçme suyu alanından çıkarılan Küçükçekmece Gölü´nün doğusundaki yerleşim alanlarını 74 kilometre atıksu, 17 kilometre de kolektör şebekesiyle kontrol altına aldıklarını, batı bölgesinde de bu çalışmayı başlattıklarını anlatan Topbaş, 637 kilometre civarındaki bütün İstanbul sahillerinin denize girilebilecek hale geleceğini ifade etti.
        
Topbaş, hedeflerinin daha ileri aşamada normal arıtma tesislerini de ileri biyolojik arıtmaya geçirmek olduğunu söyledi.
        
Ambarlı´da atık suların 30 kilometre yol kat ettikten sonra 10 saat içinde tesiste arıtılıp denize verileceğini belirten Topbaş, İstanbul´un yüzeysel yatırımlarının bittiğini, yer altındaki yatırımlarının ise devam ettiğini vurguladı.
        
SU FİYATLARINDA İNDİRİM
        
Topbaş, hedeflerinin bu sıkıntıları İstanbula yaşatmamak olduğunu ve çok ciddi yatırımlar yaparak çok ciddi mesafeler aldıklarını bildirdi.
        
Bütün bu yatırımların İSKİ tarafından yapıldığına işaret eden Topbaş, "Su fiyatlarında bu ay enflasyonda yaşanan düşüş oranı kadar indirim yapılacak. Benzer bir indirim, küçük de olsa geçen ay yapılmıştı" dedi.
        
İndirime ilişkin kararın alındığını belirten Topbaş, her ay su fiyatının enflasyona göre otomotik olarak ayarlandığını kaydetti.
        
İSKİ GENEL MÜDÜRÜ DEMİR
        
İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir de Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Başakşehir ve Beylikdüzü ilçelerinin atık sularının tünel ve kolektörlerle toplanarak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinde arıtıldıktan sonra denize deşarj edileceğini belirtti.
        
Tesiste arıtılan suların bir kısmının dezenfeksiyondan geçirilerek çevre sulama ve sanayide kullanılacağını, çıkacak katı maddenin ise susuzlaştırma ve kurutma işleminin ardından sanayi tesislerinde ikincil yakıt olarak kullanılacağını anlatan Demir, ayrıca tesiste kullanılacak enerjinin önemli bir kısmının kojenerasyon ünitesinde üretilecek enerjiyle karşılanacağını kaydetti.
        
Demir, Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi kapsamında bugüne kadar 400 ile 3 bin 600 milimetre çapları arasında 74 bin 358 metre tünel ve kolektör inşaatıyla 238 kilometre şebeke inşaatı tamamlandığını, bu çalışmaların yanı sıra bölgede 147 bin 428 metre tünel, kollektör ve şebeke inşaatının bir kısmının devam ettiğini, bir kısmının da plan aşamasında olduğunu bildirdi.
        
Demir, bu tesis için bugüne kadar 475 milyon TL harcandığını, yapılacak 85 milyon TL yatırımla birlikte toplam 560 milyon TL´ye mal olacağını söyledi.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Marmara'ya can suyu verecek proje

Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü'ne akan kirli suları arıtacak Ambarlı arıtma tesisinin inşaası 2012 bitirme hedefine kilitlendi. Tesis bittiğinde 4 milyon nüfusun atık suyunu arıtacak

Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ne akan kirli suların arıtılması amacıyla inşa edilen Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "2012'de hizmete girecek tesis, ilk aşamada 1 milyon 600 bin nüfusun atık sularını arıtacak, nihai aşamada ise 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak" dedi. Topbaş, yüzde 16'sının yapımı tamamlanan ve Türkiye'nin ikinci büyük biyolojik arıtma tesisiolacak Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisinin, Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ni kirleten 438 kilometrekarelik alanın evsel ve sanayi atıklarını arıtacak bir sisteme sahip olduğunu vurguladı. Topbaş, 1994'ten önce İstanbul'da arıtılan atık su miktarının kullanılan suyun yüzde 9'unu oluşturduğunu, şu anda kente günde verilen 2 milyon metreküp içme suyunun yüzde 85'inin arıtıldığını ve amacın bu oranı yüzde 100'e ulaştırarak denize kirli su bırakmamak olduğunu kaydetti.

BORULARLA 30 KM SU TAŞINIYOR
İçme suyu alanından çıkarılan Küçükçekmece Gölü'nün doğusundaki yerleşim alanlarını, 74 kilometre atıksu, 17 kilometre de kolektör şebekesiyle kontrol altına aldıklarını, batı bölgesinde de bu çalışmayı başlattıklarını anlatan Topbaş, 637 kilometre civarındaki bütün İstanbul sahillerinin denize girilebilecek hale geleceğini ifade etti. Ambarlı'da atık suların 30 kilometre yol kat ettikten sonra 10 saat içinde tesiste arıtılıp denize verileceğini belirten Topbaş, İstanbul'un yüzeysel yatırımlarının bittiğini, yer altındaki yatırımlarının ise devam ettiğini vurguladı.

560 milyon lira harcanacak
İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, arıtma tesisi için bugüne kadar 475 milyon TL harcandığını, yapılacak 85 milyon TL yatırımla birlikte toplam 560 milyon TL'ye mal olacağını söyledi. Demir, Küçükçekmece Çevre Koruma Projesi kapsamında ise bugüne kadar 74 bin 358 metre tünel ve kolektör inşaatıyla 238 kilometre şebeke inşaatı tamamlandığını, bu çalışmaların yanı sıra bölgede 147 bin 428 metre tünel, kollektör ve şebeke inşaatının bir kısmının devam ettiğini kaydetti.
Zeynel YAMAN/SABAH


Geri Dön