20 / 04 / 2024

Amerika'da Kaddafi'nin çadırı paniği

Amerika'da Kaddafi'nin çadırı paniği

Amerikalı yetkililer, gelecek ay sonlarında ABD'yi ziyaret etmeyi planlayan Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin New York yakınlarında Bedevi çadırı kurmak isteyeceğinden endişeleniyor



Libya lideri Kaddafi, gelecek ay sonlarında New York'ta yapılacak BM Genel Kurulu toplantılarına katılmayı planlıyor. Kaddafi'nin bu sürede New York yakınlarındaki Englewood'da Libya Devleti'ne ait bir alanda yurtdışı ziyaretlerinde yaptığı gibi çadır kurabileceği belirtiliyor.
30 bin nüfuslu Englewood'da Lockerbie faciasında ölen birçok kurbanın yakınları yaşıyor. 1988'de Londra-New York seferini yapan Pan American yolcu uçağı, düzenlenen bombalı saldırı sonucunda, İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde infilak etmiş, faciada 270 kişi ölmüştü. Saldırının sorumlusu olduğu gerekçesiyle İskoçya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Libyalı Abdülbaset Ali Muhammed El Megrahi, geçen hafta İskoç makamları tarafından sağlık nedenleriyle cezaevinden salıverilmiş ve ülkesine dönmüş; Kaddafi tarafından da kabul edilmişti.
Englewood Belediye Başkanı Michael Wildes da, "Buradaki aileler, Lockerbie faciasında yakınlarını kaybetti. Englewood halkı, Megrahi'nin Kaddafi tarafından kabul edilmesine, Libya'da kahramanlar gibi karşılanmasına çok şaşırdı. Kaddafi buraya gelirse onu korurum, ama bu mutlu olduğumu göstermez" dedi.
Libya'ya ait evin önünde haftasonunda protesto gösterisi düzenlenmesi bekleniyor.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kaddafi çadırı ABD'yi ürküttü

ABD, Lockerbie öfkesi geçmeden Kaddafi'nin BM Genel Kurulu'na başkanlık etmek için ilk kez ABD'yi ziyaretinin şokunda. Zira Kaddafi'nin New Jersey'de Lockerbie kurbanlarının yakınlarının yaşadığı yerde çadır kurması gündemde

İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde 1988'de bir PanAmerikan yolcu uçağının düşürülmesiyle ilgili gizemli davada, 2001'de ömür boyu hapis cezası almış vatandaşı Abdülbasit el Megrahi'yi ölümcül kansere yakalanmasından ötürü geçen hafta İskoç hapishanesinden kurtarmayı başarmış Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, gelecek ayki ABD ziyaretine hazırlanırken, Amerikalıları aldı bir düşünce. Bu kez BM Genel Kurul toplantılarına başkanlık etmek üzere 40 yıllık iktidarı boyunca ilk kez ABD'ye gidecek olan Kaddafi'nin tüm yurtdışı ziyaretlerindeki gibi New York'ta da geleneksel Bedevi çadırını kurmak isteyebileceğinden kaygılanılıyor. Hem de Lockerbie kurbanlarından pek çoğunun yaşadığı bir bölgede...

Libya'nın banliyö mülkü
Roma'nın merkezindeki park ile Paris'te Elysee Sarayı bahçesinde çadır kurmayı başarmış Kaddafi, New York'ta kalmak için 1982'den beri Libya büyükelçiliğine ait olduğundan Libya devletinin mülkü sayılan New Jersey'nin banliyösü Englewood'daki araziyi gözüne kestirmiş. Üç aydır burada bulunan ev ve havuzun onarıldığı, ajanların da güvenlik için bölgeyi incelediği kaydediliyor. Gel gör ki 30 bin nüfuslu Englewood'un sakinleri arasında Lockerbie faciasında ölen 270 kurbandan pek çoğunun yakınları var. Megrahi'nin geçen hafta ülkesine dönmesi ve Kaddafi yönetimi sınırlamaya çalışsa da halkın ilgisine mazhar olması facianın Amerikalı kurbanlarının yakınlarını zaten kızdırmışken, Kaddafi'nin Englewood'da konaklama olasılığı meseleye tuz biber ekti.
Englewood'un bağlı olduğu New Jersey'in senatörlerinden Frank Lautenberg, "ABD Dışişleri Bakanlığı Kaddafi'nin ABD'de sadece BM çerçevesinde faaliyetlerde bulunmasını sağlamalı, özgürce dolaşmasına izin verilmemeli" çıkışı yaparken, Belediye Başkanı Michael Wildes daha da tepkili. "Buradaki 38 aile yakınlarını yitirdi, benim yakın bir dostum babasını" diyen 44 yaşındaki Wildes, "Vatandaşlarım öfkeli, ben öfkeliyim" vurgusu yaptı. "Bir Holocaust kurbanının torunuyum. Buraya gelirse kendisini korurum fakat bu mutlu olduğum anlamına gelmez. Onun burada uyumasını istemiyorum" ifadelerini kullanan Wildes, Usame Bin Ladin'den bile önceden teröre destek verdiğini iddia ettiği Kaddafi'ye vize verilmemesi gerektiğini savundu. Bu hafta sonu Libya'ya ait evin önünde gösteri düzenlenecek.
ABD yönetimi vatandaş tepkisi ile BM'ye yükümlülükleri arasında sıkışıp kalırken, Dışişleri Sözcüsü Ian Kelly kaygıları anladıklarını ancak Libya liderinin kalacağı yerin henüz belirlenmediğini söyledi. Kelly, çadır talebi almadıklarını belirtse de ABD'nin yabancı liderlerin konaklamasına dair yasal yükümlülüklerini anımsatıp, "Emin değilim" diye ekledi. BM merkezinin bulunduğu ABD, toplantılara katılacak yabancı heyetlere kolaylık sağlamak zorunda. `Düşman' görülen ülke yetkililerinin seyahat özgürlüğü BM merkezinin 40 km çevresiyle kısıtlanabiliyor.
Radikal


Geri Dön