20 / 04 / 2024

Amerikalıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Amerikalıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Yabancıya yapılan konut satışlarında 8 aylık sürede tüm zamanların Ocak-Ağustos rakamları elde edildi. Yabancıya konut satışında Amerikalı vatandaşlar ön plana çıktı. 



Senenin 8 ayında yabancıya konut satışı 30 bin 849 adet olarak yapılırken tüm zamanların en çok Ocak - Ağustos rakamı elde edildi. Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Ağustos 2021 döneminde yabancıya yapılan konut satışı ise 5 bin 866 adet ile tüm zamanların en yüksek ikinci seviyesine ulaştı. Daha önce en yüksek satış, 2018 Ekim döneminde 6 bin 276 adet ile rakam elde edilmişti. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, dövizdeki dalgalanma ve koronavirüs sebebi ile senenin geriye kalan son 4 ayında en az 15 bin adetlik satış gerçekleşeceğini ve 2019’da 45 bin 483 adet ile zirveyi gören yabancıya satışın, yeni bir tarihi seviyeye ulaşacağını ön görüyor. 

Amerikalıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Yabancılara konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 50.7 artarak 5 bin 866 olarak kaydedildi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, ilk sırada 2 bin 729 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 976 konut satışı ile Antalya, 400 konut satışı ile Ankara, 242 konut satışı ile Mersin ve 233 konut satışı ile Yalova takip etti. 

Ağustos ayında İran vatandaşları Türkiye’den 911 konut aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla, 900 konut ile Irak, 451 konut ile Rusya Federasyonu, 313 konut ile Afganistan ve 264 konut ile Kuveyt vatandaşları izledi.

Amerikalıların konutta tercihi Türkiye oldu!

ABD'den büyük ilgisi 

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya yapılan konut satışları içinde ilk 10 ülke arasında yer alan Almanya ve Amerika’nın alımına vurgu yaptı. Yabancı ülke vatandaşları için 2021 yaz döneminin ciddi alımla geçtiğini söyleyen Durbakayım, Türkiye’nin yıllık yabancıya 50 bin konut satışı hedefini gerçekleştireceğine vurgu yaptı. Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak ise, Türk gayrimenkul sektörünün 4 kıta ve 70 - 80 ülkeden yatırım talebi aldığını söylerken şunları söyledi:

“ABD’den Kanada’ya, İngiltere’den Çin’e, Vietnam’dan Hindistan’a kadar çok geniş bir yelpazeden talep görüyoruz. 2020 yılında yabancıya konut satışından elde edilen ortalama gelir 6 milyar dolar seviyelerinde. Satışların ekonomiye dolaylı katkısının ise 10 - 12 milyar dolar olduğu düşünülüyor. En dikkat çekici değişiklik Amerika Birleşik Devletleri’nden ve Avrupa’dan gelen talepte görülüyor. Ağustos 2021 itibarıyla, ABD’den gelen yatırımlarda 3 kat, Almanya’dan gelen yatırımlarda ise 2 kat artış göze çarpıyor. Türkiye, tüm bu yatırımlar sayesinde yatırım ve yaşam kalitesini dünyanın birçok hinterlandına tanıtmaya devam ediyor. Bu durum, yabancı yatırımcı nezdinde her ay artan satışlarla karşılığını buluyor.”

Amerikalıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Türkiye yine birinci oldu 

İngiltere merkezli emlak danışmanlık firması Knight Frank’in yayımladığı Küresel Konut Fiyatı Endeksi’ne göre, 2021’in 2. çeyreğinde Türkiye’de konut fiyatları yıllık yüzde 29.2 çıktı. Türkiye, değerlendirmeye alınan 55 ülke ve bölge arasında konut fiyatlarının dünyada en hızlı arttığı ülke oldu. Türkiye, bu listede liderliği elden bırakmıyor. Gelişmiş ülkelerde fiyatlar ortalama yüzde 12 yükselirken gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 4.9’da kaldı.

Baz etkisi de hesap edilmeli 

Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki senenin aynı ayına oranla yüzde 17 düşerek 141 bin 400 oldu. Fakat bu azalışın baz etkisinden kaynaklandığı görülüyor.

Amerikalıların konutta tercihi Türkiye oldu!

Önceki sene koronavirüs etkisiyle daralan piyasaları hareketlendirmek normalleşme sürecine destek sağlamak adına kamu bankaları tarihin en düşük konut kredisi faiz oranlarından birini sunarak bir kredi paketi oluşturmuştu. Birinci el/sıfır veya ikinci el konut alımlarında 12 aya kadar ödemesiz dönemi olan 15 seneye varan vade ile finansman imkanı sağlanmıştı. Faiz oranları ise yüzde 0.64 uygulanmıştı. Bu sayede Haziran/Ağustos döneminde bugüne kadar olan en yüksek konut satışları elde edilmişti. 

Bu kapsamda Haziran'da 190 bin adet, Temmuz'da 229 bin adet, Ağustos'ta ise 170 bin adet konut satışı gerçekleşti. Bu baz etkisi ayıklandığında, Ağustos 2021, tüm zamanların Ağustos ayları içinde en yüksek konut satışı yapılan ağustos ayı olarak değerlendiriliyor. Bu alımların büyük bölümünün döviz ve altın gibi tasarruf araçlarından elde edilen nakit ile yapıldığı düşünülüyor.

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!


Geri Dön