27 / 04 / 2024

Anadolu yakasında ofis kiraları 1.2 dolar daha yüksek

Anadolu yakasında ofis kiraları 1.2 dolar daha yüksek

Propin Property Investment Consultancy, ofis kiralama-satışı konusunda 2010 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarını içeren bir rapor yayınladı



Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy, 2010 yılı Ocak-Şubat-Mart aylarını içeren bir rapor hazırladı. Propin hazırladığı 2010 Birinci Çeyrek İstanbul Ofis Pazarı raporunda bu dönemin kiralamaların devam ettiği bir dönem olduğunu belirtti. Raporda yeni yıl itibariyle bütçelerini yapan şirketlerin, yer arayışına geçmesinin ofis pazarının hareketli seyrini devam ettirdiği ifade edildi.
Propin'in hazırladığı rapora göre, Merkezi İş Alanı'ndaki (MİA) A sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranı %12,0, B sınıfı ofis binalarında genel  boşluk oranı %13,8 seviyesinde olduğu görüldü. Propin, MİA'daki A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalamasının 25,9 ABD doları/m2/ay seviyesinde olduğunu bildirdi. MİA Dışı Avrupa'daki A sınıfı ofis kira ortalaması 17,7 ABD Doları/m2/ay, MİA Dışı Asya'daki A sınıfı ofis kira ortalamasının ise 18,9 ABD Doları/m2/ay olarak belirtti.
Bu raporda; MİA B sınıfı ofis binalarındaki genel boşluk oranlarındaki düşüşün devam ettiği ve B sınıfı binaların kira ortalamalarında ise bölgeler bazında düşüş gözlendiği ifade edildi. Etiler'deki B sınıfı binaların kira ortalaması 19 ABD Doları /m2 /ay olarak bildirildi. Bu kira ortalamasının, MIA Dışı Asya'da Ümraniye haricindeki bölgelerde yer alan A sınıfı binaların kira ortalamalarının üzerinde olduğu gözlemlendi.
Propin, son kullanıcılarla yaptığı görüşmelerde, yüksek kira bedeli ödemeyi tercih etmeyen son kullanıcıların nitelikli B sınıfı ofis binası bulamamaktan şikayetçi olduğunu belirtti.

Propin'in öngörüsü, bahar aylarında İstanbul Ofis Pazarı'ndaki hareketliliğin daha da artacağıdır. Propin, yeni ofis ihtiyacı olan şirketlerin, yaz tatillerinin başlaması öncesinde  bu ihtiyacı çözecek şekilde hareket etmesini beklemektedir. Ayrıca, uzun süredir taşınma planını erteleyen birçok firmanın da sürpriz şekilde yer kiralama işlemini  tamamlama ihtimali olduğunu söylemektedir.  Bu taşınma taleplerinde ağırlıkla Ümraniye'ye ilgi olacağını ve gelecek çeyrekte bu bölgede büyük kiralamaların gerçekleşeceğini vurgulamaktadır. 

Detaylı bilgi için tıklayın

 


Geri Dön