07 / 05 / 2024

Anadolu Yakası'nda ofis projeleri öne çıkıyor

Anadolu Yakası'nda ofis projeleri öne çıkıyor

İstanbul'da son haftalarda finans merkeziyle ilgili yaşanan gelişmeler, gözleri yine Batı Ataşehir'deki projelere çevirdi



İSTANBUL'da son haftalarda finans merkeziyle ilgili yaşanan gelişmeler, gözleri yine Batı Ataşehir'deki projelere çevirdi. Batı Ataşehir'de son dönemde ofis talebine yönelik projeler de öne çıkıyor. Ağaoğlu'nun iki ofis projesi, Varyap Meridian içindeki ofis blokları, bankalar ve kurumların bölgeye gelmesi ile daha da artacak ofis arzı, talebi karşılamaya çalışacak.

Global krizle küçülen ya da tedbirli davranan şirketler sebebiyle küçük ofis tercihleri ortaya çıktı. Türkiye'de ofisi olan yabancı şirketler 2-3 masa koyabilecekleri tek odalı ofisleri tercih ederek, büyük ofislerin de bölünerek kiraya verilmesine vesile oldu. Ayrıca yine global krizin etkisi ile ticaret artık daha 'detaycı' hale geldi. RE/MAX ABC 2 Yöneticisi Bora Güçmen, "Hem çalışanın iş yerindeki performansının artması için gerekli yaşam koşullarının yüksek olması, ancak bunun yanı sıra gelirine denk bir konut kirası ve prestijli bir işyeri, plaza ihtiyacı doğuruyor. İstanbul Avrupa yakasının artık günün her saati keşmekeş haline gelmiş trafiğine rağmen, oturmuşluğu sebebi ile yüksek konut kiralarının olması, büyüyen şirketlerin Anadolu yakasını tercih etmesine sebep oluyor" diye konuştu.

3 kriteri tamamlıyor
Yoğun trafik ve yüksek konut kiralarının, şirketler için ciddi bir masraf olduğunun altını çizen Güçmen, "Çalışanların ulaşımını çözmek mi? Yoksa çalışanlarının yüksek kira ödeyebilecekleri maaş vermek mi? Ya da metro çıkışma yürüme mesafesi olan ve kirası alternatiflerinin neredeyse 3 katı olan plaza mı? İstanbul Anadolu yakası bu üç kriteri de birleştirmeyi başarabiliyor. Konut alanları daha genç, daha teknolojik, daha güvenli ve yaşam alanları daha fazla" hatırlatmasını yapıyor.

Metrobüs herşeyi anlatıyor
Daha planlı yerleşimden dolayı trafiğin çok daha hafif olduğunu kaydeden Bora Güçmen, şöyle devam ediyor: "Hem evi hem de işi Anadolu yakasında olan insanlar işlerine yorgun gitmiyor, akşamları kendilerine vakit ayırabiliyorlar. Kapasitesinin neredeyse 3 katı çalışan metrobüs, aslında her şeyi anlatıyor. Bu durumu tespit eden ve büyümekte olan şirketler yeni iş alanlarını Anadolu yakasına taşıyorlar. Anadolu yakasının ilk iş merkezi Kozyatağı, E5 bölgesi üzerinde gelişmişti. Son yıllarda artık Kozyatağı'nda A ve A+ ofis üretimi yapılabilecek arsa bulmak imkansız gibi. Var olan plazalardaki ofisler ise köklü firmalar tarafından parsellendi. Boş yer çıktığında da binaların donanımı ve teknolojilerinin eskimiş olmasından dolayı ekstra yatırım gerektiriyor."

Ümraniye de öne çıktı
Kavacık ve Ümraniye'nin, Levent-Maslak hatandan fiyat olarak neredeyse yüzde 50 da uygun olduğu için geçtiğimiz yularda yoğun şekilde talep çektiğini hatırlatan Bora Güçmen "Kavacık bölgesindeki imar iskan problemler bu bölgenin yıllar önce yaratılan beklentileri altında kalmasına neden olmuştu. Çok az sayıda A ve A+ plaza stoku olan bölgede gene az sayıda B, C plazaları mevcut. Son 2 yıldır Ümraniye'de Carrefour çevresinde İnkılap ve Tepeüstü'nde A sınıfı plazalar üretildi" diyor. Güçmen, bu plazaların daha temel atma aşamasında büyük kuruluşların genel müdürlüklerine kiralandığım ifade ediyor ve "Fakat bu bölgede de neredeyse arsa stoku tükendi" diyor.

Finans merkezi ile tüm oklar Batı Ataşehir'i gösteriyor
ATAŞEHİR'in özellikle yeni yapılan yollarla ve otoyola direkt bağlantısı sebebiyle Anadolu yakasında plaza talebinde öne çıktığını ifade eden Bora Güçmen, "Finans merkezi, Ataşehir'i daha da cazip hale getirdi, beklentiler arttı. Bu beklentileri tespit edebilen firmalar da gerekli yatırımlarını şimdiden hayata geçiriyor" dedi. Ağaoğlu My Prestige projesine örnek veren Bora Güçmen, şöyle devam etti: "My Prestige, hem küçük ofis beklentilerini karşılayabilen, hem A sınıfı plaza beklentisine cevap verebilen Ataşehir'in ilk plaza projesi. Bu plazada 75 metrekare brüt 50 metrekare net ofisi 2 bin 300 TL'den başlayan fiyatlarla kiralamak mümkün. Ağaoğlu, My Office ile Batı Ataşehir'de bir diğer plazasını hizmete açacak. Varyap, Meridian projesi ile Rönesans Tower ve diğer plaza inşaatları da yolda."

Neden Ataşehir
BDDK,TMSF,Vakıfbank ve Halkbank, Ataşehir'de yapılacak Finans Merkezi'nde arsalarını aldı. Ataşehir, Türkiye'nin finans merkezi olacak. 2010-2014, İstanbul stratejik planında Batı Ataşehir, Anadolu yakasının önemli iş merkezi olarak belirlenmiş. Ataşehir'de 100 bin TL ve üzeri sermayesi olan faal şirket sayısı 2 bin 448.
Ali Öztürk/Hürriyet


Geri Dön