27 / 04 / 2024

Anadolu'da AVM mezarlıkları oluşabilir

Anadolu'da AVM mezarlıkları oluşabilir

Küresel kriz son yıllarda sayıları hızla artan alışveriş merkezlerinin de müşteri sayısının azalmasına sebep oluyor.



Bu durumun özellikle Anadolu'da nüfus yoğunluğu ve tüketici alışkanlıkları dikkate alınmadan kurulan alışveriş merkezlerinin (AVM) geleceklerini de tehdit ettiği belirtiliyor.

İstanbul Sefaköy'de kurulu ArmoniPark Outlet Center'ın müdürü Muhsin Erkoç, yabancı yatırımcıların İstanbul'a bakarak Anadolu'da AVM açtığını söyledi. Denizli, Kayseri gibi illerde açılan yerlerde küresel piyasalardaki krizle birlikte sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Erkoç, "Asıl AVM mezarlıkları Anadolu'da oluşabilir." uyarısında bulundu.

Tüketicilerin krizle birlikte daha ucuz ürünlere doğru yöneldiğini ifade eden Erkoç, yaşanan değişimi dikkate alanların daha önce normal bir AVM olarak projelendirdikleri yerleri outlete dönüştürdüğünü kaydetti. Ancak dönüşümü yapılan merkezlerin sadece tabelada outlet olduğunu, ürün fiyatlarının dışarıdaki mağazalardan farklı olmadığına dikkat çeken Erkoç, "Outlet merkezlerinde normal satış kanallarında yer almayan ürünlerin satılması gerekiyor." dedi. ArmoniPark'taki mağazalarda satılan ürünlerin en az yüzde 70'inin sezon dışı olması şartı koyduklarını söyleyen Erkoç, küresel kriz sebebiyle yılın ilk iki çeyreğinde cirolarda azalma beklendiğini ifade etti.

Mağaza açmak için sırada bekleyenler var

Birçok alışveriş merkezinde kira tartışmaları ve kepenk kapatmalar gündemdeyken ArmoniPark'ta mağaza açmak için sırada bekleyenlerin olduğu belirtiliyor. 'Şu anda Armoni'de yer almak isteyen 30 marka var. Stant sırası bekleyenlerin sayısı 90'ı geçiyor.' diyen ArmoniPark Müdürü Muhsin Erkoç bu durumu doğru yerde bulunmalarına bağlıyor. Sefaköy'de kurulu merkezin en büyük avantajı bölgedeki ilk ve tek AVM olması. Merkeze yürüyerek 15 dakika mesafede 300 binin üzerinde nüfus yaşıyor. Halkalı da dahil olduğu zaman bu rakam 1 milyona kadar çıkıyor. Çevre bölgelere servis koyan yönetim bu şekilde günlük bin civarında müşteriyi taşıyor. Özsaya İnşaat'ın sahibi olduğu ArmoniPark, 71 bin metrekarelik kapalı alanda 86 mağazasıyla hizmet veriyor. 50 milyon dolara mal olan AVM'de günlük ortalama ziyaretçi sayısı 25 ile 28 bin arasında değişiyor.

Zaman

Geri Dön