29 / 03 / 2024

Anayapının bağımsız bölümler dışındaki yerleri ortak alandır!

Anayapının bağımsız bölümler dışındaki yerleri ortak alandır!

Tamer Heper Posta Gazetesi'nde bugünkü Posta Gazetesi Hukuk Köşesinde  "Masraf sizlere ait" başlıklı yazıyı kaleme aldı



İki bitişik bloktan müteşekkil bir binada daire sahibiyim. Binanın üstünde dörder adet çatı dubleksi var ve çatıya bu dairelerden geçilerek çıkılabiliyor. Merdivenler bu dairelerin önünde son buluyor. Bugüne kadar çatının onarımı gerektiğinde bu onarımı çatı daireler yapıyordu. Ancak yeni yönetim bu çatıların onarımı gerektiğini bildirdi ve masrafı bizlere paylaştırdı. Bu çatı onarımına katılmak zorunda mıyız. Değilsek ne yapmalıyız? • S.T.

Bir anayapmın bağımsız bölümler dışında kalan alanları ya eklentidir veya ortak alandır. Eklenti bağımsız bölüm gibi düşünülür. Bağımsız bölümün alımı ve satımı ile eklentinin de mülkiyeti geçer.
Ancak ortak alanlar herkesin ortak olduğu alanlardır ve herkes amacına uygun olarak kullanabilir. Fakat bazı projelerde çatıya veya terasa bir bağımsız bölümden geçilerek çıkılır. bu durum çatının veya terasın ortak alan olma özelliğini kaybettirmez. Bu yerler yine ortak alandır. Onarım gerektiğinde bu onarım ortak giderlerden karşılanır. Sizin olayınızda da çatı ortak alandır ve onarıma tüm bağımsız bölüm malikleri katılır. Ortak alan sizlerin kullanmayacağınız bölgelerde olsa dahi durum değişmez, bu nedenle ödememeniz için size bir tavsiyede bulunamayacağım.

Malik değilsiniz

Tapu tahsis belgesi ile kullanmakta olduğumuz babadan kalma bir evimiz vardı. Bu evin konumu planda yeşil saha olarak görülüyordu. Ancak bir gün bizimki de dahil üç evden iki evin yıkımı gerçekleştirildi. Sebebi ise buradan yol geçeceğiydi. İki bina yıkıldı bizimkinin bahçesinden yol geçti
bir bina kaldı. Bu durumda bizim binamızı isteme gibi bir hakkımız var mı? • Y.T.

Doğrusu şu tapu tahsis belgesi ne mene bir şeydir bir türlü bilinmedi. Bir imar affı sırasında af kanununun içine bir kurum olarak sokuldu ama bu fikir bence sadece oy toplamaya yönelikti ve hukuki bir anlamı da olmadı. Nitekim Yargıtay muhtelif kararlarında tapu tahsis belgesinin mülkiyeti belirleyen bir belge olmadığı kararını verdi. Dolayısı ile sizin binanızın tapu tahsis bilgesinin olması bu yerin sizin olduğunu göstermiyor. Bu halde de gayrimenkullerin istimlaki yani kamulaştırılmasına tabi değil. Dolayısı ile sizin bu yerde mülkiyet hakkı iddianız pek işe yaramayacak. Üstelik kamuya mahsus yeşil alan olarak da tescil edilmiş ve planlarda yeşil alan olarak da görülüyor ise sizin yapabileceğiniz
herhangi bir girişiminizin sonuç vereceği kanaatinde değilim. Dolayısı ile istemeyerek yardımcı olamayacağımı bildirmek zorundayım.
Posta/Tamer HEPER


Geri Dön