19 / 04 / 2024

Ankara Altındağ'da yıkım başladı!

Ankara Altındağ'da yıkım başladı!

Altındağ Belediyesi, Suriyeli mülteci yoğunluğundan dolayı vatandaşın ‘Küçük Halep’ benzetmesini yaptığı Önder Mahallesi’ndeki gecekondulara ilk kepçeyi vurdu. Başkan Tiryaki, “Geri dönüşü yok, binalar yıkılacak” dedi.



Altındağ Belediyesi, Suriyeli mülteci yoğunluğundan dolayı vatandaşın ‘Küçük Halep’ benzetmesini yaptığı Önder Mahallesi’ndeki gecekondulara, dün ilk kepçeyi vurdu. 2 yıl önce yıkım tebligatlarını yaptıklarını, son 15 gündür Türkçe ve Arapça anonslarla duyuruda bulunduklarını belirten Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Geri dönüşü yok, binalar yıkılacak” dedi.


Başkent’te, Suriyeli mültecilerin yoğun olarak yaşadığı, zaman zaman büyük olayların çıktığı Altındağ’ın Önder Mahallesi’nde, 3 yıl önce başlayan ve göçten dolayı ertelenen kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki yıkımlar tartışmalı başladı. 


Mülteci nüfusundan dolayı vatandaşların ‘Küçük Halep’ adını verdiği mahalleye Altındağ Belediyesi ekipleri, dün sabah çevik kuvvet, polis ve TOMA’lardan oluşan 300 kişilik bir ekiple girdi. Mülk sahiplerine 2 yıl önce tebliğ edilen ve son 15 dündür Türkçe ve Arapça anonsların yapıldığı mahallede ilk kepçe, Selçuk Caddesi üzerinde 3 dükkanın olduğu bir binaya vuruldu. Yıkımın başlamasının ardından esnaf ile belediye ekipleri arasında tartışma yaşandı. Bölge esnafı ve gecekonduda oturan kiracılar, yıkım kararının kendilerine tebliğ edilmediğini iddia ederken, belediye ekipleri, tebligatların ev sahiplerinin tamamına 2 yıl önce yapıldığını söyledi. 

Yıkım, gün boyu devam ederken, binasının duvarında X (çarpı) işareti bulunan vatandaşlar evlerini boşalttı, esnafın bazıları da kepenklerini indirip, dükkanlarını kapattı. Belediye ekipleri, yıkılacak evlerin ve dükkanların boşaltılmasına yardım etti. Bazı vatandaşlar ise tepkilerini sürdürdü.


SURİYELİLER KAÇAK MAL SATIYOR


Eşi ve iki çocuğuyla birlikte yıkım kararı bulunan evini boşaltan Ali Kandemir, “Suriyeliler, dükkan açıp, kaçak mallar satıyor. Mülk sahipleri yıkımdan haberdar. Biz kiracı olduğumuz için haberdar değiliz. 15 gündür anonslarla yıkım olacağını söylüyorlar ama inanmıyorduk. Ev arıyoruz ama bulamıyoruz. Evimizi mecburen boşaltıyoruz ama baba evinden başka gidecek yer yok” diye konuştu.


BORCUN İÇİNDE SOKAĞA ATILIYORUZ


Yıkımdan dolayı dükkanını boşaltmak zorunda kalan cadde esnafı Hüseyin Doğru ise, “Ayda yılda bir ‘Yıkacağız’ diyorlar, vatandaş korkup kaçıyor. Türklerin kaçtığı yerlere Suriyeliler doldu. Şimdi de yıkım diye kapımıza geldiler, borcun içinde sokağa atılıyoruz” ifadelerini kullandı.


SURİYELİLER EVSİZ KALMAKTAN KORKUYOR


Mülk sahiplerinden kiraladıkları dükkanlarda, vergisiz ve ruhsatsız şekilde gıda ürünleri satan Suriyeli mülteciler de yıkımdan rahatsız oldu. Dükkanlarının camlarını ve duvarlarını Arapça yazılarla dolduran mülteciler, evsiz kalacakları için korktuklarını söyledi.


TİRYAKİ: KESİNLİKLE YIKILACAK


Mahalledeki yıkımlar ve yapılacak kentsel dönüşüm hakkında  Ankara  Hürriyet’e konuşan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, şu ifadeleri kullandı:


“Önder Mahallesi’nde hayata geçireceğimiz kentsel dönüşüm projesi, 3 yıldır gündemimizde. Son 2 yıldır Suriyeliler başta olmak üzere Somalili ve Afgan göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Göçten dolayı 3 yıldır proje erteleniyor. Bu yüzden vatandaşların da şikayeti var. 


Mülk sahiplerinin en fazla yüzde 1’i, 2’si bu yıkıma karşı çıkıyor. Ramazan’dan önce yıkacaktık, süre istediler. Ramazan geçince hem Arapça hem de Türkçe anonslarla vatandaşları uyardık. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında oradaki mal sahipleri için konutlar yapılacak. Buradan geri adım atma şansımız yok. Geri dönüşü yok, yıkım kararı olan binalar kesinlikle yıkılacak.”


Belediye ekipleri, mahalleye çevik kuvvet, polis ve TOMA’lardan oluşan 300 kişilik ekiple girdi.



Hürriyet Ankara




Geri Dön