19 / 04 / 2024

Ankara Bağlıca, inşaat sektöründe cazip bölge!

Ankara Bağlıca, inşaat sektöründe cazip bölge!

Yazıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yazıcı ile Ankara'nın yeni cazibe noktası haline gelen Bağlıca ve inşaat sektörü konuşuldu.



İnşaat sektörü günden güne yeni konut yapılanmalarıyla, yeni cazibe merkezleri ile büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Sektör son üç senedir Ankara'nın yeni cazibe noktasını Bağlıca'ya kaydırarak, yeni yerleşim alanlarını oluşturmaya başladı. Yazıcı inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yazıcı ile Ankara'nın yeni cazibe noktası Bağlıca ve inşaat sektörü konuşuldu. 


Yazıcı İnşaat ne zaman kuruldu ? 

Biz aile şirketiyiz. Dört kardeşiz. Rahmetli babamız Haşan Yazıcı kurdu şirketi, yaklaşık 

57 yıldır da Ankara'da inşaat yapıyoruz. Ankara'da hep yap - sat üzerine çalıştık. İşyeri, konut, otel, villa hep bunları gerçekleştirdik, altyapıya hiç girmedik, tamamen üst yapı. Sektörden hiçbir zaman ayrılmadık, sürekli konut ürettik. 


57 yıldır hiçbir aralığımız olmadı. Hiçbir zaman inşaat yapmayalım demedik. Ama artık sıkıntılı bir döneme girdik. Arsalar artık çok değişkenli oluyor. Yani emsalleri değişik oluyor. O yüzden biraz sıkıntı çekiyoruz, yeni arsa bulmak üretmek, yeni arsa üretip yapmak biraz sıkıntılı oluyor ama yine de bu tür sorunlarla baş etmenin çözüm yollarını arıyoruz. 


Bu sıkıntıları biraz açabilir misiniz? 

Başka sektörlerde olup da bizim sektörümüzü cazip gibi görüp, "çok daire satılıyor" diye bu işe girenler var. Girdikleri zamanda tabi arsa sahipleri ücretleri yüksek istemeye başlıyor. Bu da kar marjını çok düşürüyor, bir de sermayesi olmadan bu sektörde yer edinmeye çalışanlar var. Bu kişiler arsa sahiplerine verilen paydaları yükseltince bu sefer siz de onlarla rekabet etmek için fiyatlarınızı düşürüyorsunuz. Ama durum öyle bir hal alıyor ki. o firma iflas ettiğinde o gidiyor ama siz onun yarattığı sıkıntıları yaşamaya devam ediyorsunuz. 


Tabi para kazanmanız için arsa değerlerinin düşük olması lazım. Türkiye'de inşaat sektörünün kalitesi yükseldi. İş güvenliği, kullanılan malzemeler, standartlar çok yüksek artık. İşçi maaşları da tabi eskisi kadar düşük değil. Türkiye artık bu konuda pahalandı. Dolayısıyla inşaat sektörüne harcanan maliyet yüksek rakamlara ulaşmış oldu. Belediye katılım payları da yol iştirak, kanal iştirak, elektrik bağlama, su bağlama işte altyapı gibi nedenlerden dolayı da bizden alınıyor. Daha binaya başlamadan ödenen paralar sektörü zorlaştırıyor. 


Siz projelerinizde hangi özellikleri dikkate alıyorsunuz? 

Yazıcı İnşaat olarak biz daha çok küçük konuttan ziyade çevre düzenine önem veren, şehir bağlantıları iyi ve gelişmekten olan yerleri tercih ediyoruz. Buradan yolun şehrin akışının hangi yöne doğru olduğu, merkeze yakınlığı ya da çevresinde nerelerin olduğu gibi şeyler baz alınıyor. Yani diyelim ki üniversiteler, yerleşim alanları, ticari hayatın geliştiği yerleri inşaat sektöründe ki deneyimlerimize göre önden sezinleyerek, onlara yönelik yerleri tercih ediyoruz. 


Tabi burada arsayı yine belediyenin imar planlaması üretiyor. Ondan sonra arsa dediğim tarlaya yoğunluk veriyorlar, biz de o yoğunluk üzerinden arsa sahibine verdiğimiz kat karşılığı sözleşme yapıyoruz. Tercihlerimiz daha çok güncel, şehrin akış noktasına göre, insanların daha çok tercih ettiği yerlere göre, bazen de bölgenin daha havadar olması ve yüksek olması işte okul yerlerine yakın olması gibi bir takım etmenler. 


Bu sene 2. Etap başlıyor 


Projeyi Bağlıca'yı seçmenizdeki neden nedir ? 

Bağlıca Yaşamkent'in hemen karşısında, üniversite güzergahının ve şehrin en büyük bağlantı yollarından biri olan Eskişehir Yolu'nun üzerinde.Diğer yandan sanayi bölgesi olan Başkent Organize Sanayi'ne çok yakın. Dolayısıyla Yaşamkent'te fiyatlar 700-800 bin TL arasında başlarken, burada daha yeni gelişmekte olan bir yer olduğu için 500 bin'den başlıyor. Fiyatlar ise ortalamanın 200 lira 300 bin lira aşağısında. Bağlıca'nın Yaşamkent'e göre şehir merkezine ulaşımı aynı hat üzerinde hatta daha yakın. Yoğunlukta az burada, yani burası 0.7 emsal, Yaşamkent'te 1.2 den başlıyor 1.3'e kadar giden metrekareye üretilebilen inşaat sahasından bahsediyoruz. İşte o yüzden bir kalabalık oluştu o tarafta. Fakat tabi insanlar daha buralara hakim olmadığı için bilgi olarak yine orayı tercih ediyorlar, orada daha bir oturmuşluk var, Mesa'nın ilk oluşturduğu Konutkent gibi siteler, orda bir ivme kazandırdı. Şehrin o tarafı artık modern, geniş caddeler var. Fakat şimdi cazibesini yitirdiğini düşünüyorum. Çok daha projeler geldi, trafik yoğunluğu bayağı arttı. Esasında Bağlıca'nın da öyle bir sorunu var ama iki tane yol açılacak şimdi, onlarda halledilecek. Daha çok gelişecek bir yer bence. Bunları düşündüğünüz zaman Ankara'nın yeni cazibe noktalarından biri olabilecek bir bölge. Biz burada 550 daireli bir proje oluşturduk. Buranın gelişmesi 5-6 yıl sürdü ama şu an da yükselen bir değer. Bütün arsaların üzerinde bir çalışma sağlanıyor. 


Projenizde neleri ön plana çıkardınız? 

Biz bu siteyi oluşturduğumuz zaman şehirde yaşayan insanların en büyük özlemleri yeşil alanları bol bol kullandık. Depreme dayanıklı, sağlam ve kaliteli malzemeler kullandık. Binalarımız çok yüksek değil, en fazla 11 kat ve katlar 4'er daireden oluşuyor. Konutlarımızdan çok yeşil ve ailelerin vakit geçirebilecekleri alanlar yaratmanın önemine inandık. Binalarımızın arasında 150 metre boşluk kullanarak balkonlar arasında insanlara ferah bir ortam sağladık. Çocuklu ailelerimiz için kreşimiz, iki açık havuzumuz, beş kilometre yürüyüş parkurumuz, ikişer tane tenis ve basketbol sahaları, bunların yanında açık spor alanları, amfi tiyatromuz var. Birinci etabımızda üç yıl önce yaşanmaya başlandı, bu sene de ikinci etap yerleşmeye başlayacak. 



Milliyet Ankara


Geri Dön