29 / 03 / 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi Tema Park için 383 milyon liralık yatırım teşviği aldı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi Tema Park için 383 milyon liralık yatırım teşviği aldı!

ANKARA Büyükşehir Belediyesi’nin, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisini de içine alan 21 bin dekar alanda kuracağı Tema Park için devletten 383 milyon liralık yatırım teşviği aldığı ortaya çıktı...



Belediye, Tema Park için KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyetinden de yararlandı.  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “AOÇ’yi halkımızın gezeceği, dinleneceği, eğleneceği bir yer haline getiriyoruz. Yani burası Atatürk’ün vasiyetine uygun olarak yapılıyor” dediği Tema Park için geçtiğimiz yıl Ekonomi Bakanlığı’na teşvik başvurusu yapıldı.


3 BİN İSTİHDAM

Başvuru, geçtiğimiz ağustos ayında kabul edilince, Disneyland’dan daha büyük olacağı belirtilen 12 bin 500 dekar alana yapılacak Temalı Park ile 8 bin 500 dekar alanda oluşturulacak hayvanat bahçesi için toplam 383 milyon lira yatırım teşviği çıktı. Belediye, 116 milyon lirayı bulan gümrük vergisi muafiyetinden de yararlandı.  Tamamen yeni yatırımla oluşturulacak Tema Park’ta 3 bin kişilik istihdam sağlanacağını belirtildi. Yeni belirlenen ismiyle Ankapark’ta ise 10 bin metrekarelik dinozor ormanı, 5 bin metrekarelik dinozor müzesi olacak. Belediye, AOÇ arazisinde inşaatı devam eden Tema Park’la ilgili şu bilgileri vermişti:


120 METRELİK FISKİYE

“Üç bölümden oluşacak parktaki havyanat bahçesinde 270 hayvan türü bulunacak. Parkın girişinde ziyaretçileri, 40 metre yüksekliğinde Selçuklu Mimarisi esintisi taşıyan mozaiklerle süslü bir kale karşılayacak. Ortada da 208 metre genişliğinde ve 120 metre yüksekliğe kadar su atabilen fiskiyeler de olan büyük bir su-ışık-lazer şov eseri bulunacak. Çiftliğe 500 bin yerli, 30 metrelik ithal ağaç ve çalı grubu dikilecek.”


700 milyon TL ek ödenek aldı

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi, Tema Park Projesi için 2013 mali yılı ödeneğini arttırma kararı almış, bütçeye 700 milyon lira ek ödenek konulmuştu. Bu ödeneğin 500 milyon lirasının iç borçlanma yoluyla, 70 milyon lirasının merkezi idare vergi gelirlerinden alınan paylardan, 130 milyonluk kısmının da gayrimenkul satışlarından sağlanması öngörülmüştü.


Hürriyet


Geri Dön