19 / 04 / 2024

Ankara Büyükşehir Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı'nı geri aldı!

Ankara Büyükşehir Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı'nı geri aldı!

Büyükşehir Belediyesi, sehven Çankaya’ya verildiğini belirttiği Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı ile Sıhhiye Köprüsü altındaki dükkânlar, Abdi İpekçi Parkı’nın bir kısmı ve Dikmen'deki lojmanı geri aldı.



Büyükşehir Belediyesi, 1987’de sehven(yanlışlıkla) Çankaya’ya verildiğini belirttiği Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı ile Sıhhiye Köprüsü altındaki dükkânlar, Abdi İpekçi Parkı’nın bir kısmı ve Dikmen Sokullu’daki lojmanı geri aldı. Büyükşehir gerekçe olarak, Doğan Taşdelen’in başkanlık dönemi olan 1992’deki Çankaya Belediye Meclisi’nden çıkan ve yıllar sonra ulaşılan kararı gösterdi.


Büyükşehir Belediyesi ile Çankaya Belediyesi’ni yakın dönemde karşı karşıya getiren Ahlatlıbel çekişmesinin ardından, önceki günkü Meclis gündeminde ise ‘Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı’ damgasını vuran olay oldu.


Büyükşehir Belediye Meclisi 2’nci Başkan Vekili Nail Çimen başkanlığındaki oturumda; Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı, Abdi İpekçi Parkı’nın bir kısmı, Sıhhiye Köprüsü altında yer alan dükkanlar ile Dikmen Sokullu’daki bir lojmanın bulunduğu yerlerin 1987 yılında Çankaya Belediyesi’ne devriyle ilgili kararın iptaline ilişkin Başkanlık Yazısı görüşüldü.  Zaman zaman tansiyonun yükseldiği Meclis’te, AK Parti ve CHP grupları arasında da tartışma yaşandı. CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya, konunun bir gün sonraki oturumda görüşülmesini isteyerek, “Başkanlık yazıları bize yarım saat önce intikal etti. Bu madde üç sayfalık hukuki bir konu. Uygun görürseniz yarın görüşelim, biz de incelemiş oluruz” dedi.


YILLARCA BELGEYİ ARADIK


Söz alan AK Parti Çankaya Meclis Üyesi Ali İhsan Ölmez, Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı’nın 15 yıldır Çankaya ile Büyükşehir arasında hukuki tartışmalara neden olduğunu söyledi. 1992’de Çankaya Belediye Meclisi’nin aldığı kararı okuyan Ölmez, Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı, Abdi İpekçi Parkı’nın bir kısmı, Sıhhiye Köprüsü altında yer alan dükkânlar ile Dikmen Sokullu’daki bir lojmanın, yapılan bir yanlışla Çankaya Belediyesi’ne geçtiğini söyledi. Ölmez, kararda Çankaya Belediyesi’nin de sehven kendilerine geçtiğini kabul ettiğini kaydetti. Ölmez, “15 senedir bu belgeye ulaşmaya uğraştık. Çankaya Belediyesi’nin Meclis kararına göre mal Büyükşehirin” dedi. Konuşmaların ardından, CHP grubunun ‘ertesi gün görüşme’ talebi oy çokluğuyla reddedildi. Bahsi geçen alanların Büyükşehir’e devredilmesi, CHP grubunun ret, AK Parti ve MHP gruplarının evet oyu vermesinin ardından oy çokluğuyla kabul edildi.


DAVALARDAN VAZGEÇİLSİN TALEBİ


Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderilen Başkanlık Yazısı’nda, Sıhhiye Çok Katlı Otoparkı, Sıhhiye Köprüsü, Sıhhiye Köprüsü altı dükkanları ve Abdi İpekçi Parkı’nın bir kısmının bulunduğu imarın, Büyükşehir Belediyesi’nin kurulmasıyla ilçe belediyelerine genel emlak dağılımı sırasında 19.03.1987 tarihinde alınan Meclis kararıyla sehven(yanlışlıkla) Çankaya Belediyesi adına devredildiği belirtildi.  Büyükşehir ve Çankaya arasındaki davalarla ilgili sürece de atıfta bulunulan Başkanlık Yazısı’nda, Büyükşehir’de Murat Karayalçın, Çankaya’da ise Doğan Taşdelen dönemine denk gelen 1992 yılındaki Çankaya Belediyesi’nin Meclis kararı ve başkanlık yazılarına ilişkin belgelere de arşivden yeni ulaşıldığı bilgisi verildi.  Yazıda söz konusu alanların devrinin talebi ile birlikte “Çankaya Belediye Meclis kararı ve başkanlık yazıları ile söz konusu alanların Büyükşehir Belediyesi’ne devrine ve aidiyetine karar verildiği bilinmesine rağmen bugüne kadar sanki bir ihtilaf varmış gibi davalar açılmıştır... Bu davaların açılması anlaşılamamaktadır” ifadelerine yer verilerek söz konusu davalardan feragat edilmesi için de Çankaya Belediyesi Başkanlığı’na tavsiye kararının alınması talep edildi.


AHLATLIBEL’İ DE ALMIŞTI


Büyükşehir Belediyesi, 22 yıldır Çankaya Belediyesi’nde olan Ahlatlıbel Tesisleri’ni de ‘belirlenen koşullara uyulmadığı’ iddiasıyla, Meclis kararıyla geri almıştı. Büyükşehir Meclisi 2015 kasım ayı görüşmelerinde oy çokluğu ile geçen kararın ardından Çankaya Belediyesi, “Hukuka uygun değil” diyerek, konuyu yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı.


Hürriyet Ankara




Geri Dön